Cearta cu partenerul cu privire la educatia copilului? Iata ce sfaturi au psihologii
Incearca sa vezi lucrurile si din punctul de vedere al partenerului tau, poate chiar e corect cum zice el.
Ii poti spune „As vrea sa iti inteleg punctul de vedere”. Daca nu ai rostit niciodata aceste cuvinte, incearca-le; aceasta fraza magica va va aduce aproape si de aceeasi parte a baricadei, dornici sa gasiti o solutie constructiva pentru binele copilului vostru.
Atentie la expresia dezaprobatoare a fetei tale.
Expresia ta faciala conteaza. Studiile arata ca partenerii care isi dau ochii peste cap sau isi strang buzele transmitand dezaprobare practic declanseaza flacara unui conflict. Sunt sanse minime sa rezolvi o neintelegere pozitiv daca unul din cei doi parinti isi da ochii peste cap si bogodane. Asigura-te ca mesajele tale non-verbale si limbajul corpului se potrivesc cu ceea ce incerci sa rostesti.
Rosteste-ti nemultumirile si reprosurile intr-o maniera pozitiva.
Pe toti ne irita criticile care ne „dau peste nas”, cum se spune. In loc sa spui „Nu lasa vasele in chiuveta! Ce, ai servitori?” mai bine spune „Apreciez mult cand speli tu vasele”. In loc sa ii spui „Tu niciodata nu ajuti copiii” mai bine spune „Inseamna foarte mult pentru mine cand citesti tu povestea de seara copiilor”. Spune-i des partenerului tau tot ce vezi ca face bun pentru familia voastra si multumeste-i pentru asta, din suflet, fara sa iti pui pe prim plan orgoliul care zice „Dar de ce sa multumesc? Nu e si datoria lui?”. Indiferent daca e sau nu, daca ati stabilit clar cine ce face sau nu, este important cand oamenii se tin de cuvant, dar si mai important ca ei sa simta aprecierea si bucuria pe care faptele sau atitudinea lor pozitiva ti-o ofera.
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2