Automatizarea inteligentă a proceselor şi viitorul locurilor de muncă. Top 5 job-uri care vor dispărea
Era manufacturii este demult depăşită, locul ei este preluat de era tehnologiei, unde roboţii fac munca angajatului simplu. Cu o viteză uimitoare, locul salariatului ce deţine competenţe medii şi activează în domeniul producerii sau administrării este preluat de roboţi. Tot mai mulţi angajatori optează pentru roboți în defavoarea personalului uman deoarece, pe termen lung, maşinile necesită mai puţine costuri şi nu creează probleme de management. Deşi acum este greu de crezut, în 10-20 de ani, automatizarea inteligentă a proceselor va scoate din uz zeci de job-uri de pe piaţa muncii. Iata o lista de meserii pe cale de dispariție care sunt din ce in ce mai des facute de roboți.
TOP 5 job-uri care vor disparea
1. Casierii
Multe dintre statele înalt dezvoltate renunţă treptat la acest job. Persoana care lucrează pe post de casier în supermarket este înlocuită cu standurile unde oamenii îşi scanează singuri produsele. Mai mult, shopping-ul online ia amploare, iar magazinele reale sunt înlocuite de cele virtuale. Trendul oferă tot mai puţine oportunităţi muncitorilor necalificaţi care până acum alegeau această meserie
2. Operatorii de la ghişeele băncilor
Deşi acum ne pare o normalitate ca toate tranzactiile bancare să fie efectuate de o persoană, în ultima perioadă internet bankingul capătă tot mai multă popularitate, făcând astfel inutilă munca operatorilor bancari. Statele dezvoltate renunţă treptat la ghişeele clasice în favoarea serviciilor electronice. Confortul şi accesibilitatea serviciilor online şi telefonice vor duce la închiderea fizică a sucursalelor bancare, inutile atunci cand te afli la mii de kilometri distanță și vrei să faci o tranzacție.
3. Muncitorii de pe liniile de asamblar
Industria textilă, cea alimentară, dar şi industria auto înlocuiesc tot mai des forţa de muncă umană cu cea a roboţilor industriali. Avansul tehnologic face roboții mai flexibili și mai preciși, ceea ce permite utilizarea acestora pentru tot mai multe sarcini în procesele de producţie. În plus, roboții nu au nevoie nici de salariu, nici de concediu, nici de învoiri, ceea ce reduce foarte mult costurile de producție.
4. Şoferii
Tehnologia avansează cu paşi rapizi, iar maşinile autonome câștigă tot mai mult teren în defavoarea şoferului tradițional. Specialiştii în domeniu dau asigurări că erorile provocate de factorul uman vor fi excluse atunci când pe străzi vor circula doar maşinile autonome. Odată cu creşterea ponderii maşinilor autonome va scadea semnificativ numărul accidentelor rutiere.
5. Agentul de turism
Tot mai mulţi împătimiţi de călătorii şi vacanţe renunţă la serviciile unei agenţii de turism. Motivul? Au toate ofertele şi preţurile la doar un click distanţă. Biletele de avion, hotelurile, biletele la muzee sau alte obiective turistice pot fi achitate online, cu ajutorul cardului bancar şi cu minim de efort. Prezenţa internetului peste tot în viaţa noastră va duce la dispariţia treptată a agenţiilor de turism tradiţionale.
În avalanșa de job-uri care vor disparea sub influenţa automatizării există şi meserii care nu vor dispărea prea curând. Este vorba de cele care necesită creativitate, empatie, analiză. Cu siguranţă, nu vor dispărea prea curând inginerii, pentru că într-o eră în care marea majoritate a proceselor se bazează pe roboţi este nevoie de oameni care să creeze roboţi. Tehnologiile IT fac indispensabilă meseria de programator, specialişti în electronică şi telecomunicaţii, la care să apelezi oricând ai nevoie de un centru de reparații laptop sau service macbook. Cu siguranţă, nu vor dispărea nici meserile conexe domeniului sănătăţii. Medicii, asistentele, farmaciştii. Domenii care solicită o interacţiune permanentă cu oamenii.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie