Sunt deja multi ani de cand bancile au devenit o prezenta aproape constanta in viata noastra. Au devenit astfel tot mai cunoscute diferitele tipuri de conturi si facilitati pentru economisire pe care acestea le ofera, depozitele bancare fiind probabil cele mai uzuale instrumente financiare la care apeleaza romanii.
Iata 5 aspecte pe care ar trebui sa le lamuresti inca de la inceput atunci cand intentionezi sa faci un depozit bancar, pentru a nu deveni mai tarziu adevarate probleme:
- Siguranta
Unul din cele mai importante motive pentru care depozitele bancare sunt atat de populare este faptul ca ele sunt considerate a fi sigure. Acest lucru este in principiu adevarat, chiar daca nicaieri in lume nu exista ceva absolut “100% sigur”.
Siguranta depozitelor bancare este data de faptul ca ele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), care se obliga sa restituie deponentilor sumele depuse (in limita a 100.000 euro pe deponent) in cazul in care banca respectiva s-ar confrunta cu probleme financiare.
Atentie, insa, caci nu toate bancile prezente in Romania participa la FGDB, pentru ca legislatia nu prevede aceasta obligatie si pentru sucursalele institutiilor financiare straine din interiorul Uniunii Europene. Daca nu esti sigur ca banca ta este membra a FGDB, poti consulta aici lista cu bancile participante.
Iar daca esti interesat de siguranta maxima pe care o poti avea pentru banii tai, trebuie sa stii ca riscul cel mai mic in orice tara il au titlurile de stat (certificatele de trezorerie) care, desi se achizitioneaza tot prin intermediul unei banci, sunt garantate direct de catre statul roman (plus ca dobanda astfel obtinuta nu este impozitata, ca in cazul depozitelor bancare).
- Comoditatea
La prima vedere este foarte usor de facut un depozit bancar, pentru ca nu trebuie decat sa mergi la banca unde ai deschis contul si sa semnezi o hartie.
Pe de alta parte, atunci cand doresti lichidarea acestui depozit si retragerea sumei respective este posibil sa apara unele complicatii, daca doresti sa faci acest lucru in alta sucursala a bancii decat cea unde ai constituit initial depozitul. In aceasta situatie unele banci au nevoie sa primeasca specimenul tau de semnatura sau acceptul sucursalei unde ai constituit depozitul, lucru care poate sa dureze mai mult decat te-ai astepta in cazul folosirii unui sistem computerizat.
Citeste continuarea pe Ideisibani.ro.
In fiecare luni, miercuri si sambata Sfatulparintilor.ro iti ofera articole de la Ideisibani.ro. A fi prosper este dreptul tau din nastere, iar informatia potrivita te ajuta sa ajungi acolo unde meriti cu adevarat.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua