18 lucruri învăţate din criza financiară - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

18 lucruri învăţate din criza financiară

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » 18 lucruri învăţate din criza financiară

Deşi ne bucurăm cu toţii că partea cea mai grea din criza financiară a trecut, totuşi îi mai resimţim încă efectele. Revenirea economiilor pe creştere este destul de înceată, şomajul scade prea lent iar nivelul de viaţă creşte mai mult “pe hârtie”…

Motivul principal este că această criza a fost extrem de serioasă.  Specialiştii spun chiar că a fost cea mai gravă criza de după Marea criza economică din anii 1929-1933 (Marea Depresiune).  Plus că ea a fost urmată în Europa de criza datoriilor suverane, cu efecte negative ce sunt vizibile până în ziua de astăzi (situaţia din Grecia).

Dar dincolo de gravitatea lor, istoria ne arată că aceste crize sunt destul de frecvente, având un puternic caracter ciclic: după fiecare perioadă de creştere economică vine o etapă de excese (când se produc aşa-numitele “bule speculative”) care se termină cu o criza, urmează o recesiune şi apoi ciclul se reia.

Deci problema nu este, de fapt, DACĂ va mai urma o altă criza în viitor, ci, mai curând, CÂND va veni ea…?  Şi, desigur, ce anume putem face pentru a fi mai bine pregătiţi atunci când va fi nevoie?  O idee bună ar fi să ne dăm seama care au fost greşelile făcute în această criza, pentru a învăţa din ele şi a nu le repeta şi data viitoare.

 

Iată 18 lucruri învăţate din criza financiară, care te pot ajuta în viitor:

1. Ca nu trebuie sa te indatorezi niciodata la limita. Daca bancile accepta indatorarea pana la 70%, nu inseamna neaparat ca 70% trebuie sa si iei.

2. Ca nu e bine sa dai pe lucruri cat nu fac – asteapta pana cand pretul va reflecta realitatea. Daca ai cumparat inainte de criza o garsoniera cu banii cu care ti-ai lua acum un apartament cu doua-trei camere, cat de confortabil te simti? Daca ti-ai luat o masina de fite pe care n-o mai poti plati, dar care noua costa cu 30% mai putin, cum e?

3. Ca trebuie sa muncesti. Mentalitatea de “învingător” de tipul: “timpul trece, leafa merge” este cea care te face dispensabil angajatorului. Pe vremuri grele, vei fi primul concediat sau, in cel mai bun caz, ultimul la bonusuri.

4. Ca nu are rost sa mai faci drumul pana la banca daca nu ai un dosar beton, venituri stabile si cazier lipsa la Biroul de Credit. Si nici atunci nu mergi la sigur!

5. Ca nu trebuie sa investesti in lucruri pe care nu le cunosti (indeajuns)! Este un sfat simplu care le-ar fi fost de folos si celor de pe Wall Street la vremea lor! Extins: ca trebuie sa ceri informatii suplimentare cand nu ai inteles ceva. Unit-linked, overdraft, subprime – oare ce-or insemna?

 

Citeste continuarea pe IDEISIBANI.RO.

 

 

In fiecare marti, joi si sambata Sfatulparintilor.ro iti ofera articole de la Ideisibani.ro. A fi prosper este dreptul tau din nastere, iar informatia potrivita te ajuta sa ajungi acolo unde meriti cu adevarat.

Data articol: 17/07/2015