Prima conferință din România care integrează nevoia de vindecare emoțională a părinților - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Prima conferință din România care integrează nevoia de vindecare emoțională a părinților

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Prima conferință din România care integrează nevoia de vindecare emoțională a părinților
vindecare emotionala, sfaturi parinti, dr. Daniel Siegel

Nevoia fiecărui părinte, de a cunoaște cum funcționează sistemul familial din care face parte și de a descoperii care sunt mecanismele cheie ale unei relaționări sănătoase, este conștientizată de către tot mai mulți părinți din România. Fiecare efort pe care părintele îl depune pentru dezvoltarea unor strategii sănătoase de parenting se reîntoarce ca o dublă binecuvântare. Pe de o parte este satisfacția de a vedea cum înfloresc copiii și pe de altă parte ne oferă posibilitatea de a creștere personală ca rezultantă a efortului nostru de a reacționa diferite față de tiparele obișnuite de relaționare. Astfel ceea ce le dăruim copiilor noștri este de fapt un cadou de creștere oferit nouă înșine.

O astfel de șansă de creștere personală este și participarea la unul dintre cele mai importante evenimente de parenting desfășurate în acest an în România. Luna septembrie este deja pentru mulți părinți și iubitori de sănătate interpersonală rezervată întâlnirii unui dintre cei mai iubiți promotori ai parentingului centrat pe relația părinte-copil. Renumitul dr. Daniel Siegel va întâlnirii pentru prima dată comunitatea părinților conștienți din România în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie & Otilia Mantelers, cu sprijinul partenerului media Itsy Bitsy, a Editurii Herald și Sfatulpărinților.ro.

 

Potrivit expertului cel mai important “noi” din viața unui părinte este relația cu copilul său. Această relație are un impact decisiv asupra întregului proces de dezvoltare, dar și asupra viitorului copilului. Studiile din domeniul psihologiei familiei au demonstrat în mod repetat că atunci când părinții oferă experiențe centrate pe nevoile de dezvoltare ale copiilor aceștia vor înflori – social, emoțional, relațional și inclusiv academic. O conectarea sănătoasă în relația părinte-copil este definită și de maniera în care adulții își înțeleg experiențele din familie și indiferent de natura acestora reușesc să rămână sensibili atât la nevoile copilului cât și la cele personale.

Dr. Siegel ne învață că totul se rezumă la ceea ce numim povestea vieții noastre, poveste pe care o spunem atunci când analizăm cine suntem și cum am devenit această persoană. Povestea istoriei personale ne influențează emoțiile despre trecut, înțelegerea motivelor pentru care oamenii s-au purtat așa cum s-au purtat și facilitează conștientizarea modului în care aceste evenimente specifice de viață ne-au afectat dezvoltarea până la maturitate. Când avem o poveste de viață coerentă, am integrat trecutul nostru și am înțeles maniera în care acesta a contribuit la devenirea noastră.

 

O poveste de viață neînțeleasă și neintegrată ne poate limita în prezent și, de asemenea, ne poate face să devenim reactivi față de copiii noștri, transmițându-le acestora moștenirea dureroasă care ne-a afectat negativ copilăria. Este ușor să ne imaginăm un tată care în urma unei copilării dificile, crescut într-o familie în care emoțiile nu se exprimau și copiii se sărutau doar în somn, ajunge la maturitate fiindu-i extrem de dificil să-i ofere copilului ceea ce nici el nu a primit la rândul lui – intimitate relațională și conectare emoțională. Toate acestea fiind rezultatul unor experiențe și amintiri neprocesate și neconștientizate, care foarte ușor sunt lăsate moștenire generației viitoare. Însă dacă acest tată dă un sens experiențelor sale, înțelegându-și atât rănile cât și limitările relaționale, poate rupe ciclul de transmitere al acestor vulnerabilități. Iar prezentul este cel mai potrivit moment pentru a începe să reflectăm la experiențele noastre din trecut și la modul în care acestea ne-au afectat.

Ca părinți deseori suntem tentați să ne comportăm opus modului în care noi am fost crescuți, ceea ce ne predispune la a confunda nevoile noastre cu cele ale copiilor noștri, iar în termenii inteligenței relaționale aceasta este o eroare la fel de mare ca neglijarea sau abuzul. Din fericire, cercetările recente ne arată că până și adulții care au avut o copilărie dificilă pot să fie părinți la fel de eficienți și iubitori ca cei a căror viață a fost mai coerentă și ușoară. Astfel niciodată nu este prea târziu să începem să lucrăm la propria poveste de viață și roadele acesteia vor fi culese atât de către noi cât și de către generațiile viitoare.

 

Un bun început pentru acest demers personal îl reprezintă și întâlnirea cu dr. Daniel Siegel din București, pe data de 27 septembrie 2014. Pentru mai multe detalii vă invităm să accesați site-ul evenimentului drdansiegel.ro. Vestea bună este că până la data de 15 iulie toți participanții pot beneficia de un preț redus, iar pentru familii reducerea este și mai mare.

Gyorgy GASPAR – Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie

Otilia MANTELERS – Instructor Parenting by Conection

Data articol: 04/07/2014