Cum sa-ti pastrezi mintile de Sarbatori - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa-ti pastrezi mintile de Sarbatori

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Inspirational, motivational, emotional » Cum sa-ti pastrezi mintile de Sarbatori

Stim cu totii ca oricat te-ai pregati in avans (daca ai timp) pentru oaspetii de Sarbatori, tot ne trezim la un moment dat (de obicei cand mai e un pic si suna invitatii la usa), ca mai sunt prea multe de facut ca sa te incadrezi in timp si atunci intram in panica. Sau, daca ai reusit sa pui totul la punct, esti cu nervii atat de intinsi incat o ruda care varsa paharul pe fata de masa sau pune o intrebare iritanta e de-ajuns sa iti declanseze o criza de nervi. Anul acesta, hai sa incercam impreuna sa ne pastram calmul chiar daca avem de servit o masa festiva cu cinspe feluri si o casa plina de rude, si sa ne bucuram de Sarbatori usurandu-ne viata cu ajutorul acestor sugestii de la Shine.

 

Pregateste-te mental

Nu numai atletii au nevoie ca inainte de marele meci sa se concentreze si sa isi vizualizeze succesul viitor. Pregateste-ti mintea pentru perioada nebuna, pentru ca e la fel de important ca si cozonacii sau salata de boeuf pentru a trece cu brio de aceasta incercare. Trece in revista tot ce te-ar puta panica sau enerva, de la friptura prea uscata pana la matusa care iti spune duios ca parca te-ai mai “implinit”, si imagineaza-ti modalitati de a trece cu calm peste aceste provocari. Spune-ti ca poti face fata la orice si vei fi o gazda zambitoare, relaxata si eleganta.

 

Gandeste-te ce poti pregati in avans

Mare parte dintre mancaruri pot fi gatite fara probleme inainte de eveniment. Salata de boeuf, de exemplu, are chiar gust mai bun dupa o zi de la preparare, pentru ca ingredientele au timp sa se “aseze” si sa ia gust unele de la altele. La fel si varza calita, sarmalele, pasta pentru oua umplute si toate dulciurile. Fiecare din felurile gatite in avans inseamna mai putin timp petrecut in bucatarie si mai mult timp la taclale cu familia si prietenii.

 

Cere ajutor

Stim ca gazda perfecta dn carti face totul impecabil singura, de parca ar avea spiridusi in bucatarie, dar chiar nu e nici o nenorocire sa ceri ajutorul oaspetilor. In fond, sunt rudele si prietenii tai si daca soacra ridica din spranceana, zambeste in sinea ta si pune-i in brate platoul cu antreuri sa-l duca in sufragerie. De fapt, majoritatea invitatilor la astfel ed ocazii se simt vinovati ca stau degeaba in timp ce tu alergi ca un titirez intre bucatarie si living. Da-le ceva simplu de facut, cum ar fi sa puna masa sau sa deschida sticlele de vin. Sfat important: daca tu esti musafirul si gazda iti refuza cu hotarare ajutorul, respecta-i decizia si infraneaza-ti dorinta de a pune mana. Poate ea n-are de gand sa spele vasele imediat, ci vrea sa-si traga in sfarsit sufletul dupa ce strange masa. Daca tu, plina de bune intentii, te duci in bucatarie si te apuci de spalat vase, o sa se simta obligata sa ti se alature, si ii strici momentul de respiro.

 

Fa o masa festiva “la comun”

Daca nu ai chef, timp, talent sa gatesti o masa festiva de Sarbatori de la cap la coada, spune-le invitatilor sa contribuie cu o parte dintre feluri. Tu faci friptura si tortul, iar restul felurilori poti sa le delegi invitatilor. Oricum gatesc si ei in acea perioada, iar matusa Gina abia asteapta sa se laude cu sarmalele ei, asa ca de ce sa nu le aduca la masa ta festiva? Le oferi astfel oaspetilor ocazia sa se laude cu preparatele lor de succes si transformi festivitatea intr-o petrecere relaxata, a tuturor.

 

Fa-ti un plan

Pune pe hartie un plan clar cu ce trebuie facut si cand. Porneste de la momentul cand ai vrea sa va asezati toti la masa si ia-o inapoi in timp, notand momentele cand trebuie facut fiecare lucru. Astfel, chiar daca esti intrerupta de venirea invitatilor sau de colindatori, o sa stii exact unde ai ramas si ce trebuie facut mai departe.

 

Scoate pe toata lumea din casa!

Dupa cina si inainte de desert, incearca sa propui tuturor o plimbare la aer curat prin cartier si du-te si tu cu ei. Face bine si la digestie, iti da si tie o pauza ca sa respiri si sa stai de vorba cu invitatii, va puteti bate cu zapada sau privi ornamentele de pe strazi, in orce caz, aerul rece si miscarea vor alunga letargia de dupa masa si veti reveni in casa inviorati si bine dispusi.

 

Fii calda si primitoare, dar nu sufocanta

Ai pregatit totul ca sa se simta toata lumea bine, le-ai aratat oaspetilor care raman peste noapte de unde-si pot lua orice le trebuie si le-ai spus ce pot manca din frigider daca ii apuca foamea si sa nu uite lumina aprinsa la baie. La sosire ai facut prezentarile intre musafiri si ai deschis un subiect general de discutie. E de-ajuns. Majoritatea adultilor nu au nevoie sa fie dusi de mana si nici sufocati de atentia excesiva a gazdei. Se descurca si singuri si gasesc subiecte de conversatie si oameni cu care sa discute chiar daca nu ii cunosc pe toti.

 

Ia o pauza

Cand simti ca te apuca panica sa ca agitatia si nebunia serii incep sa te copleseasca, numara pana la zece, inchide-te in baie 10 minute, iesi un pic pe balcon. Acorda-ti o farama de timp numai pentru tine, in liniste, ca sa iti revii. Si mai bine ar fi daca ai porni din start fara sa-ti propui ca totul sa fie perfect, astfel incat cea mai mica deviere de la planul tau sa nu te aduca in prag de atac de panica. Nu uita: pana la urma nu mancarea e motivul pentru care oaspetii tai s-au adunat la tine.

 


Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 25/12/2011