Motiv de ingrijorare: sanatatea ta
Realitate: Toata lumea se teme de boli si, pe masura ce inaintezi in varsta creste si incidenta durerilor si micilor probleme pe care nu le aveai pana acum.
Esti mult mai vulnerabil daca: Ai asistat la suferinta unor persoane dragi care s-au imbolnavit sau ai avut in jur persoane care reactionau exagerat la un stranut. Daca si tu ai avut probleme de sanatate esti mai predispus la a fi mai preocupat de sanatatea ta decat majoritatea oamenilor.
Ce sa faci: Fa-ti un control medical detaliat ca sa-ti determini starea exacta de sanatate si spune-i doctorului orice simptom legitim care te ingrijoreaza. Dupa aceea concetreaza-te asupra masurilor pozitive pe care le poti lua pentru a-ti intretine sanatatea, cum ar fi imbunatatirea dietei si renuntarea la obiceiuri proaste.
Exagerezi cu grijile cand: Doctorul tau te asigura in mod repetat ca nu ai boala pe care crezi ca o ai si tu totusi continui sa iti frangi mainile, sau sa suferi de sindromul “boala saptamanii” (esti convins ca ai boala despre care se vorbeste la stiri, oricare ar fi ea). In aceste cazuri, temerile tale nu sunt tocmai sanatoase. Daca masurile rationale nu te ajuta si frica pentru propria sanatate ajunge sa-ti acapareze viata, cere ajutorul unui psiholog. Terapia cognitiv – comportamentala, care identifica si modifica tiparele de gandire gresite, poate ajuta oamenii sa-si schimbe procesele de gandire eronate cu privire la senzatiile din trupul lor.
Motiv de ingrijorare: banii
Realitate: Chiar si persoanele care castiga mai mult decat suficient ca sa traiasca decent se pot trezi fara slujba sau se pot izbi de o cheltuiala majora neprevazuta, aparuta, de exemplu, in urma imbolnavirii grave a cuiva drag.
Esti mult mai vulnerabil daca: Parintii tai isi faceau mereu griji pentru bani sau ai crescut intr-o familie care traia de pe o zi pe alta. Altii cred ca daca au mai multi bani se vor simti mai in siguranta sau vor fi mai respectati. Experti spun ca uneori oamenii folosesc banii ca sa umple golul lasat in viata lor de lipsa iubirii sau a puterii sau a respectului de sine.
Ce sa faci: Calculeaza-ti cu atentie bugetul si noteaza toate cheltuielile. Fa o lista cu datorii si pune pe hartie orice banut economisit. Astfel vei sti foarte clr daca e cazul sa-ti faci griji. Specialistii sun si ca e intelept sa te gandesti ce simbolizeaza banii pentru tine. Daca reprezinta siguranta, succes, mandrie sau valoare morala, de exemplu, incearca sa gasesti alte modalitati, mai putin costisitoare, de a-ti implini aceste nevoi, astfel incat sa nu mai ai emotii cand te gandesti la viitorul tau financiar. Deasemenea, evita sa-ti compari puterea financiara si fericirea cu ale oamenilor care au mai multi bani ca tine, pentru ca e o cale sigura spre nefericire.
Exagerezi cu grijile cand: Cea mai mica cheltuiala iti da palpitatii sau iti refuzi si cele mai mici bucurii ale vietii.
Motiv de ingrijorare: relatia ta
Realitate: Relatiile sunt pline de provocari, suisuri si coborasuri, mai ales pe masura ce se dun tot mai multi ani petrecuti impreuna.
Esti mult mai vulnerabil daca: Ai fost vreodata tradat de un partener, ai o usoara frica de abandon bine ascunsa in subconstient sau ai crescut intr-o familie disfunctionala. Poti ajunge sa-ti proiectezi problemele nerezolvate asupra partenerului de viata, iar asta ajunge de multe ori sa aiba efecte negative nebanuite si mult mai ample decat ai crede.
Ce sa faci: Evalueaza-ti relatia intrebandu-te cat de des esti suparat pe partenerul de viata sau de cate ori te enerveaza si in ce situatii se intampla asta de obicei. Specialisti in psihologia de cuplu ne sfatuiesc sa scriem ce gandim: “Cand pui totul pe hartie poti sa le vezi mai clar si cu mintea mai limpede”, spune dr. Nolen-Hoeksema. Analizeaza-ti grijile rational si determina cat de intemeiate sunt motivele tale de ingrijorare si nu uita sa iei in calcul si posibilitatea ca proiectezi asupra relatiei tale anxietati fara legatura cu partenerul tau actual si relatia dintre voi. Dupa care gaseste un moment calm si placut sa discuti cu cel drag despre motivele tale reale de ingrijorare, cu calm si onestitate, dar nu agresiv sau acuzator.
Exagerezi cu grijile cand: Iei fiecare ciondaneala drept un semn ca relatia voastra e pe duca sau ca nu iti mai place de partenerul tau. In orice relatie exista ambiguitati. Daca iti pisezi la cap partenerul ca sa afli ce anume a vrut sa spuna sau ce simte clipa de clipa poate duce la conflict, nu la clarificare. Dca problema tinde sa scape din mana, mergeti impreuna la un consilier de cuplu.
Citeste continuarea: 1 2