Lumea in care traim ne da tuturor destule motive de ingrijorare, temeri, stres, iar daca adaugam la asta si propria noastra imaginatie sau anxietatile noastre ascunse, rezultatul poate fi dezastruos pentru mintea, sufletul si viata noastra. Iata cum poti dezamorsa cele mai comune 6 motive de anxietate ale omului zilelor noastre.
Motiv de ingrijorare: siguranta jobului
Realitate: Intr-o economie incerta, a avea o slujba nu e deloc o certitudine, asa ca e usor sa fii ingrijorat pentru stabilitatea locului tau de munca.
Esti mult mai vulnerabil daca: Ai fost candva concediat sau cineva cunsocut tie a fost concediat fara niciun motiv aparent.
Ce sa faci: Stai conectat la realitatea din jur ca sa eviti stresul. Incearca sa fii la curent cu situatia financiara a companiei pentru care lucrezi ca sa poti evalua probabilitatea sa se faca reduceri de personal. Cere o audienta la seful tau ca sa afli ce poti face ca sa-ti consolidezi pozitia in companie. Discuta cu el ce proiecte ar trebuie sa abordezi si ce abilitati noi ar trebui sa iti dezvolti. In orice caz, e totdeauna o miscare inteligenta sa gandesti in perspectiva, fie ca e vorba de dezvoltarea ta in cadrul companiei sau de o schimbare majora de cariera.
Exagerezi cu grijile cand: Esti permanent stresat in legatura cu nivelul tau de performanta la job, in ciuda constantelor asigurari primite ca iti faci treaba foarte bine. In acest caz, ar putea fi de vina tendintele tale spre un perfectionism exagerat, asa ca poate e cazul sa discuti cu un terapeut.
Motiv de ingrijorare: Siguranta si binele copiilor tai
Realitate: Sunt destule motive de anxietate. Pentru ca iti iubesti copiii e firesc sa vrei sa-i protejezi de orice fel de durere, fizica sau emotionala si e greu sa accepti ca nu poti controla complet absolut totul. De fapt, o anumita doza de preocupare pentru acest subiect e perfect indreptatita si e o dovada ca esti un parinte bun.
Esti mult mai vulnerabil daca: Copilul tau a fost grav bolnav sau a suferit un accident sau are o maladie cronica. Sau daca ai fost neglijat in copilarie si acum incerci sa compensezi facandu-ti mereu griji pentru propriul copil.
Ce sa faci: Gaseste un pediatru in care ai incredere si vorbste onest cu el. Majoritatea pediatrilor sunt obisnuiti cu grijile parintilor si face parte din jobul lor sa ii ajute pe parinti sa faca diferenta intre motive reale de ingrijorare si grijile inutile. Daca pediatrul tu nu face asta, schimba-l. In privinta problemelor nelegate de sanatatea copilului (daca copilul are probleme la matematica sau e in conflict cu un coleg) intreaba-te daca poti face ceva ca sa rezolvi situatia. Poate copilul are nevoie de meditator. Poate un psiholog l-ar putea ajuta sa faca fata mai bine colegilor dificili. Daca gasesti o solutie, incearc-o, dar in cele din urma, specialistii spun ca va trebui sa inveti sa accepti incertitudinea. Iti va fi mai usor daca vei intelege ca copiii sunt rezistenti. Ei trebuie sa invete cum sa cada ca sa invete cum sa se ridice.
Exagerezi cu grijile cand: Ingrijorarea permanenta pentru copii iti afecteaza negativ viata – daca nu mai dormi sau obsesia pentru bunastarea fizica si emotionala a copilului si cocoloseala acestuia ajung sa iti deterioreze relatia de cuplu. Daca iti simti trupul incordat permanent si nu te poti concentra nici la munca, du-te la un expert in anxitate. Ar putea sa te invete cateva tehnici de relaxare eficiente sau sa te ajute demontand impreuna motivele tale de stres.
Motiv de ingrijorare: dezastrele naturale si criminalitatea
Realitate: Traim intr-o lume nesigura si imaginile violente de la stiri nu au deloc darul sa ne linisteasca.
Esti mult mai vulnerabil daca: Ai fost vreodata in situatia de a-ti simti siguranta personala amenintata (ti-a fost spart apartamentul sau masina, ai fost de fata la o bataie intr-un bar, ai fost jefuit pe strada, etc.). Daca ti s-a intamplat ceva de acest fel, s-ar putea sa nu mai faci fata prea bine neprevazutului.
Ce sa faci: Gandeste-te pentru un minut la posibilitatea sa se intample lucrul de care te temi. Mai intai constientizeaza faptul ca exista o mare diferenta intre realitate si temerile create de imaginatia ta, apoi fa o lista cu masuri de siguranta pe care le-ai putea lua pentru a preveni orice scenariu (plauzibil, nu fantezist!) iti trece prin minte. Pune in aplicare respectivele masuri pentru a-ti face casa mai sigura si pentru a te proteja, bifeaza-le de pe lista si cand termini spune-ti: “Am facut tot ce-mi sta in putinta sa nu fiu luat pe nepregatite. Acum trebuie sa-mi vad de viata”.
Exagerezi cu grijile cand: Temerile tale te obliga sa faci schimbari irationale si inutile in viata ta, cum ar fi sa refuzi sa urci in avion sau sa urci mai sus de etajul 4 al unei cladiri sau sa urci in mijloacele de transport in comun. Temerile tale deja necesita interventia unui specialist care sa te ajute sa redobandesti o viziune clara asupra realitatii.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie