Chiar şi în cazul oamenilor percepuţi de ceilalţi ca fiind de succes (cu afaceri mari, case şi maşini scumpe, conturi măricele în bancă…) se poate întâmpla ceva destul de straniu: la un anumit moment nimic din ceea ce am descris mai sus nu le mai aduce bucurie.
Aşadar, ce este bucuria? După ce alergăm de fapt?
In DEX gasim următoarea definiţie: BUCURÍE,bucurii, s. f. 1. Sentiment de mulțumire vie, de satisfacție sufletească.
Pentru mine, acestă definiţie este uşor superficială.Eu aş adăuga ceea ce consider că este unul dintre cele mai importante lucruri în viaţă: alinierea cu Sinele.
Bucuria înseamnă în primul rând aliniere cu esenţa ta. Dar fericirea, abundenţa, mulţumirea, succesul, toate acestea înseamnă aliniere.
Poate părea ciudat, aşa că am să explic:
Eşti în aliniere când gândurile tale active şi credinţele pe care le practici sunt în acord cu gândul activ al Sursei dinlăuntrul tău.
Acest lucru se întâmplă de câte ori gândești, simţi şi acţionezi aşa cum îţi place, exprimându-ţi adevăratul “eu”, fără a încerca să te potriveşti cu ceea ce gândesc alţii despre tine sau făra a încerca să-i faci pe ceilalţi să te placă. Doar fiind tu. Aşa că prima întrebare când vine vorba despre bucurie este : Pe cine încerci să mulţumeşti: pe Sinele tău? ego-ul?
Te aştepţi să simţi bucurie:
Când obţii şi tu ceea ce déjà au vecinii sau colegii tăi de serviciu?
Când soţia/sotul va fi mulţumit/ă de tine?
Când copiii tăi au note mari sau cand vorbesc cu mândrie despre tine?
Când într-un final obţii postul pe care îl aştepţi de câţiva ani buni?
Când îţi petreci vacanţele în locuri exotice pe care ţi le-au tot lăudat colegii care au fost înaintea ta?
Când îţi cumperi acel gadget pe care puţini oameni şi-l pot permite din salariu?
Am fost învăţaţi că bucuria este un rezultat, un efect secundar, o recompensă, ceva ce vine ca urmare a unei realizări, a unui succes de orice fel ar fi el şi am crescut crezând că atâta timp cât nu avem un motiv clar de bucurie, acest sentiment nu îşi are rostul.
La urma urmei, ni s-a tot spus că “viaţa e o luptă”, “ că “dacă nu suferi, nu câştigi nimic”, că “banii nu cresc în copaci”, sau “ după muncă şi răsplată”… aşa că în mod constant noi încercăm să realizăm ceva care să ne dea un motiv de bucurie. In acest fel , însă, noi trăim pentru “a face” şi “ a avea” în loc de “ a fi”.
Tindem să scăpăm din vedere ideea că bucuria este o atitudine!
Adevărata bucurie vine dintr-un sentiment de pace interioară, de mulţumire, de apreciere a vieţii – aşa cum este ea. Simţi bucurie când eşti aliniat şi ai un sentiment de conexiune cu Sinele tău adevărat.
Bucuria poate deveni o stare care să ne însoţească mereu, dacă învăţăm să o cultivăm şi, bineînţeles, dacă credem întâi că este posibil să devină un mod de viaţă.
1. Primul lucru de făcut atunci când vrei să trăieşti în bucurie: DECIDE asta!
Da, intenţia ta exprimată este foarte puternică. Face ca energiile Universale să conspire pentru a-ţi aduce ceea ce îţi doreşti . Poţi să o spui cu voce tare: “ am decis să mă simt bine, am decis să simt mereu bucurie, am decis să fiu fericit/ă!” Si ţine-te de decizia ta! Aminteşte-ţi cât de des poţi pe parcursul unei zile de ceea ce ai hotarât. Când problemele vieţii par să te copleşească si devii iritat, nervos, nemulţumit, calmează-te spunându-ţi: “Stiu că vibraţia mea nu e chiar minunată acum dar sunt hotărât să-mi onorez decizia luată: intenţia mea este să simt bucurie!”
Cu siguranţă mulţi dintre voi spun “mda, sigur, să simt bucurie când sunt în mijlocul unor probleme serioase, de viaţă… pe cine păcălesc?” Judecăm astfel în virtutea acelei condiţionări de care am vorbit mai devreme. Dar vă invit să vă gândiţi la următoarele aspecte:
A decide să trăieşti în bucurie nu înseamnă că trebuie să negăm sau să fugim de celelalte sentimente. Toate sunt perfect valide şi este chiar recomandat să experimentăm o varietate cât mai mare de emoţii pentru că acesta este unul dintre motivele pentru care am venit pe o planetă puternic polarizată. Scopul principal este să experimentăm.
Important este să nu rămânem în stări negative şi să revenim la bucurie cât mai rapid, după ce a trecut momentul critic, şi asta putem face prin conştientizarea sensului experienţei, a lecţiei pe care a adus-o pentru noi şi prin recadrarea semnificaţiei acelei întâmplări nefericite;
bucuria ca mod de viaţă reprezintă un semn al înţelegerii jocului! Jocul vieţii, odată înţeles, înseamnă ieşirea din poveste, din dramă, înţelegera rolului şi a personajului pe care l-am jucat inconştient, poate, până acum;
şi mai gândiţi-vă aşa: chiar puteţi să vă bucuraţi când trăiţi o stare de frustrare, de nervi , de ură şi judecată! In câte alte locuri din Universul ăsta mai puteţi voi experimenta stări atât de joase ca vibraţie? Când vă întoarceţi în dimensiunile înalte şi sunteţi doar o energie, o luminiţă sau o steluţă… nu aveţi cum să ţipaţi din toţi plămânii şi să reproşaţi celorlaţi că nu vă fac fericiţi ! Asta e doar un privilegiu al unei dimensiuni a 3-a puternic polarizate, dense şi … cam negative Bucuraţi-vă şi apreciaţi ocazia asta!
2. Conştientizaţi faptul că bucuria are o vibraţie chiar mai înaltă decât iubirea
Ar putea să vă ajute conştientizarea că totul este energie, iar bucuria, la fel ca toate celelalte sentimente, este de fapt, o undă vibraţională având o anumită frecvenţă.
Dr David Hawkins, în cartea sa “Putere vs Forţă”, a dezvoltat o scală a conştiinţei, folosind kinesiologia (testarea musculară) . După cum puteţi vedea mai jos, nivelul de vibraţie al fericirii (bucuriei -in schema originala) este de 540, deasupra celui al iubirii (500), pe care noi o considerăm cea mai înaltă şi pură expresie a emoţiilor umane.
De ce e interesant de ştiut asta? Pentru că dacă acceptăm că suntem fiinţe vibraţionale şi că emoţiile noastre sunt de fapt vibraţii, devine mai clar faptul că ne putem antrena să menţinem vibraţia iubirii şi a bucuriei iar acest lucru ne pune imediat în aliniere cu Sinele.
“Bucuria este semnul infailibil al prezenţei lui Dumnezeu”
Pierre Teilhard de Chardin
3. Invaţaţi să vă realiniaţi cu frecvenţa bucuriei
Nu ne putem dori ceva, în cazul acesta – bucurie, si vibraţional să fim la capătul opus al scalei. Suntem prea departe de ceea ce ne dorim. Dacă ne focusăm în continuare pe acele lucruri care nu merg, nu facem decât să ne scădem vibraţia.
A ne muta atenţia de la lucrurile care nu ne fac plăcere este o artă care se învaţă. Totul e să ne convingem noi că este un demers folositor. Mintea nostră însă ne sabotează, căci noi am fost învăţaţi exact invers: dacă ai 10 lucruri minunate în viaţa ta şi un singur lucru care nu îţi este pe plac, atunci pe acela ne focusăm, acolo ne îndreptăm toată atenţia şi încrâncenarea şi energia.
Si ce se întâmplă când facem asta? Ne afundăm şi mai mult în negativitate, ne coborâm vibraţia, în consecinţă realitatea înconjurătoare se va modifica în acord cu semnalul energetic trimis de noi şi surpriza va fi că celelalte aspect ale vieţii noastre care până acum erau mai mult decât satisfăcătoare, încep să se deterioreze. Mai multe despre acest subiect foarte important si despre modul in care se regăsește bucuria in Legile Universale, vom discuta in cursul GHID PENTRU O NOUA ERA, incepand cu 11 februarie.
4. Practicaţi gratitudinea/aprecierea
Când cerem Universului bucurie, de fapt declarăm că nu o avem în acest moment. Conform Legii Atracţiei, vom primi înapoi doar mai multă lipsă a bucuriei. Pentru a obţine un rezultat total opus, atunci este recomandat să practicăm aprecierea a tot ceea ce avem în prezent şi să ne iubim viaţa aşa cum este ea. Invatam la curs cum sa facem asta. Aprecierea, iubirea sunt emoţii cu o vibraţie apropiată vibraţiei bucuriei.