Iata 5 instrumente pe care le poti folosi si care te ajuta sa iti imbunatatesti viata:
1. Da oamenilor prezumtia de nevinovatie. De cele mai multe ori, oamenii au intentii bune. Insa multi dintre noi au fost antrenati sa fie suspiciosi si atenti la altii, chiar considerand acest lucru drept o calitate importanta ca sa te descurci in viata si in business. Cu toate astea, adevarul este acela ca de cele mai multe ori, primim de la oameni ceeace ne asteptam sa primim de la ei. Deci cu cat sunt mai dese situatiile in care am avut dreptate ca e in regula sa fim suspiciosi si cu garda ridicata in fata raului pe care semenii nostri il fac, cu atat mai mult vom risipi energie si timp in a fi cinici, suspiciosi si plini de judecati negative.
2. Nu lua lucrurile personal. O vorba puternica spune: „Nu te-ai ingrijora cu privire la ce gandesc sau cred altii despre tine daca ai realiza cat de putin acestia chiar se gandesc la tine”. Adevarul este ca majoritatea oamenilor sunt asa de focusati pe ei insisi incat le ramane mult prea putin timp sa se mai gandeasca si la altii. Prea des in viata luam personal situatii care nu au deloc de-a face cu noi la nivel personal. Asta nu inseamna sa permitem ca oamenii sa ne calce in picioare sau sa se poarte cu noi nerespectuos. (Uneori este important pentru noi sa stim sa ne exprimam clar ca sa impunem limite sau sa ne dam doi pasi in spate in viata). Oricum, atunci cand incetam sa luam totul asa de personal, ne eliberam de multa ingrijorare inutila, conflict si atitudine defensiva. Emanam astfel in exterior o alta atitudine fata de oameni si automat vom primi de la ei o atitudine pozitiva.
3. Cauta intentionat binele. Ca o continuare a punctului si ideii de mai sus, aproape mereu gasim ceea ce cautam. Daca vrei sa gasesti la cineva ceva ce nu iti place, pana la urma vei reusi. Daca intentionezi sa gasesti in schimb lucruri de apreciat si calitati, le vei gasi cu siguranta. Asa cum spunea Werner Erhard: „In fiecare om se gaseste si gunoi, si aur, depinde de noi sa alegem pe ce ne concentram atentia.” Cauta binele in altii, cauta binele in viata si in tine insuti; este una din cele mai sigure moduri de a aprecia ce e bun, de a fi recunoscator si de a retine ca nu totul are legatura cu noi tot timpul.
4. Cauta mai intai sa intelegi. Deseori cand suntem frustrati, enervati sau in conflict cu alte persoane sau grup de oameni, simtim ca nu suntem suficient de vazuti, auziti sau intelesi. Pe cat de provocator sau greu este, unul din cele mai bune lucruri pe care le putem face este sa ne mutam atentia de la a incerca sa ii facem pe alti oameni sa ne inteleaga (iritandu-ne ca ei nu reusesc) pe a incerca sa ii intelegem noi pe ei intr-un mod autentic si deschis. Asta poate fi dificil, indeosebi daca conflictul sau situatia au implicatii emotionale puternice, insa este una din cele mai bune moduri de a ne elibera din capcana negativitatii, criticismului si judecatii. Daca esti curios, empatic, incercand sa intelegi punctul de vedere al celuilalt si sentimentele sale nu inseamna ca esti de acord cu el, ci doar patrunzi in lumea sa, ii vezi gandirea si in ultima instanta diminuezi conflictul si chiar il rezolvi.
5. Fii bland cu ceilalti (si in special cu tine). A fi bland este opusul lui a fi critic. Cand suntem blanzi, suntem plini de compasiune, buni si iubitori. Poate ca nu ne place, nu suntem de acord si nici nu intelegem ceea ce alta persoana a facut sau a spus (sau de ce) dar putem fi blanzi in modul in care abordam problema, discutam despre ea sau o rezolvam. Cand inveti sa practici sa fii bland cu ceilalti, incepi sa fii bland si cu tine insuti si nu te mai critici asa de mult. Este foarte trist ca cele mai dure critici de care suntem capabili le indreptam impotriva noastra. O alta vorba de mare spirit este: „Noi nu vedem oamenii asa cum ei sunt, ii vedem asa cum noi suntem”. Daca schimbam modul in care ne relationam cu noi insine, se va schimba in bine si felul in care dezvoltam relatii cu ceilalti din jurul nostru.
Asa cum spune absolut briliant Dalai Lama, „Daca vrei ca altii sa fie fericiti, practica compasiunea. Daca vrei ca tu sa fii fericit, practica compasiunea”. Toti din jurul nostru – prieteni, colegi, membri de familie, clienti sau chiar oameni pe care nu ii cunoastem si de care nu ne pasa – fac tot ce pot ei mai bine, tinand cont de resursele umane si materiale pe care le au. Cand ne amintim asta si venim dintr-o perspectiva autentica de compasiune cu altii si cu noi insine, suntem capabili sa intram intr-un nou nivel mai profund de pace, apreciere si implinire.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?