Totul despre colagen: beneficii, mod de utilizare și indicații terapeutice
Colagenul este o proteină esențială pentru sănătatea pielii, a articulațiilor, a părului, a unghiilor și nu numai. Deși este foarte apreciat în industria de cosmetice datorită faptului că folosirea acestuia în mod consecvent ajută la menținerea unui ten elastic, fără riduri, este mai puțin cunoscut faptul că este indicat chiar și în cazul problemelor digestive sau pentru a susține sănătatea oaselor. Pe blogul Alevia găsești toate informațiile de care ai nevoie în ceea ce privește rolul suplimentelor cu colagen.
În continuare, vom face referire la beneficii, modul de utilizare și indicațiile terapeutice ale acestuia.
Menține elasticitatea și fermitatea pielii
Așa cum menționam anterior, colagenul are un rol foarte important în ceea ce privește frumusețea și sănătatea pielii. Acesta ajută la menținerea hidratării, contribuie la regenerarea pielii pentru a reveni la forma inițială și îmbunătățește elasticitatea acesteia. După vârsta de 25 de ani, producția naturală de colagen scade și sunt necesare suplimentele alimentare pentru a preveni îmbătrânirea prematură a țesutului ca urmare a lipsei de colagen. Cu toate acestea, nu orice produs de pe piață îți va aduce rezultatele pe care le dorești și este necesar să optezi pentru un complex premium de colagen. Cele sub formă de plicuri sunt ușor de administrat și, în timp, reconferă luminozitate și strălucire tenului.
Susține sistemul osteroarticular
Întrucât este o proteină răspândită în tot organismul, colagenul este prezent în mușchi, piele, oase dar și în articulații. Suplimentele cu colagen îmbunătățesc sistemul osteoarticular prin acțiunea eficientă a peptidelor din compoziția acestuia. Acestea contribuie la creșterea mobilității articulațiilor și la refacerea țesuturilor cartilaginoase. Integritatea structurilor articulare și osoase depinde de acești aminoacizi, iar lipsa de colagen diminuează elasticitatea articulară și te predispune la boli precum osteoporoza sau artroza.
Îmbunătățește funcția vizuală
Deși nu este recunoscut în principal pentru beneficiile sale pentru vedere, colagenul este prezent și în cornee, de exemplu, și joacă un rol important în susținerea funcției vizuale. Acesta contribuie la tonifierea globului ocular și astfel îmbunătățește acuitatea vizuală. De asemenea, conform drreichmann.com, previne uscăciunea oculară, condiție care, la rândul său, cauzează disconfort și iritație la nivelul ochilor. În plus, deficitul de colagen poate cauza probleme de vedere precum cataracta.
Mod de utilizare și indicații terapeutice
Administrarea de suplimente alimentare se face conform nevoilor individuale, iar aici intră în calcul vârsta, stilul de viață și afecțiunile existente (dacă e cazul), însă, în general, doza zilnică de colagen este de un plic, maximum două. În ceea ce privește vârsta, așa cum menționam anterior, de la 25 de ani ar fi ideală suplimentarea cu colagen pentru a menține valorile în parametrii optimi atunci când producția naturală începe să scadă. De asemenea, dacă observi că pielea sau părul își pierde din strălucire, cel mai probabil ai nevoie de un aport extern pentru a-ți asigura necesarul zilnic.
De asemenea, disconfortul articular poate fi atenuat prin utilizarea colagenului, deoarece peptidele vor acționa la nivelul articulațiilor pentru a accelera recuperarea după efort intens și nu numai. Există produse destinate pentru acest tip de problemă, care regenerează cartilajele și reduc durerea datorită compoziției eficiente. Se recomandă utilizarea colagenului solubil, alături de acid hialuronic, vitamine și minerale care au acțiune asupra sistemului osos (vitamina C, D3, zinc).
În plus, produsul ales trebuie să aibă biodisponibilitate crescută (substanțele active se asimilează mai bine) pentru a avea un efect terapeutic cât mai rapid.
În concluzie, colagenul nu este o simplă tendință în industria de frumusețe, ci o componentă valoroasă pentru sănătate în general. Prin înțelegerea beneficiilor sale și prin alegerea produselor adecvate, te poți bucura din plin de avantajele pe care le oferă.
Sursa foto: shutterstock
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua