Vergeturile reprezintă una din cele mai neplăcute probleme estetice ale pielii, care, de multe ori, pot lăsa urme permanente pe corp. Andreea Suciu, specialist în estetică facială și corporală la clinica Noblezza, explică de ce apar vergeturile și care dintre acestea au șansă de a fi tratate și a fi eliminate.
“Vergeturile apar de cele mai multe ori după ce avem fluctuații mari de greutate, după ce slăbim într-o perioadă scurtă de timp sau luăm multe kilograme în plus. Inclusiv în timpul sarcinii și după naștere. 90% din gravide trec prin această experiență. De regulă apar pe abdomen, șolduri, fese, coapse sau sâni. Vergeturile mai pot fi cauzate și de consumul de medicamente corticosteroide, după implanturile mamare, la adolescenții în perioada de creștere și inclusiv în cazul bărbaților, în special al celor care ridică greutăți și își măresc masa musculară considerabil”, spune Andreea Suciu.
De ce apar vergeturile și care pot fi tratate?
“Atunci când avem fluctuații de greutate, pielea este forțată să se întindă, stratul din mijloc al pielii se întinde foarte tare, iar fibrele de colagen se rup. Așa apar acele linii inestetice roz, violacee, roșii care, după trecerea timpului, devin albe.
Vergeturile din prima fază, cele roșii, roz, violacee, se pot estompa de la sine, în timp, în câțiva ani, însă ele nu vor dispărea complet niciodată dacă se acționează din timp asupra lor cu ajutorul tratamentelor de radiofrecvență. Este important să nu lăsăm vergeturile să devină albe, pentru că în acel stadiu ele nu mai pot fi eliminate”, adaugă specialistul Noblezza (www.noblezza.ro).
foto: Depositphotos.com