Cum sa fii gazda perfecta fara batai de cap - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa fii gazda perfecta fara batai de cap

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Frumusețe și stil » Cum sa fii gazda perfecta fara batai de cap

Daca te iei dupa revistele lucioase si emisiunile de stil, n-ai nici o sansa sa fii o gazda perfecta fara un stilist, un maestru de lumini, un regizor de talie mondiala si, eventual, si un coregraf. Insa secretul nu sta in farfurii scumpe, ci in a-ti face musafirii sa se simta bine, relaxati si tinta atentiei tale. Cum spunea Brillat-Savarin: “ Sa inviti o persoana in casa ta inseamna sa fii raspunzator pentru fericirea sa atat timp cat se afla sub acoperisul tau”. Aminteste-ti asta atunci cand esti pe cale sa faci criza de nervi pentru ca unul din paharele din serviciul bun e ciobit si nu confunda o masa perfect asezata cu a-ti face oaspetii fericiti. Asadar, iata cateva ponturi de la expertii Shine, care sa te ajute de Sarbatori sa iti faci invitatii sa se simta bineveniti, fara a-ti sacrifica propria buna dispozitie.

 

Prefa-te ca musafirii sosesc cu jumatate de ora mai devreme.

Ca sa faci oamenii sa se simta bineveniti e important sa fii gata cu pregatirile atunci cand acestia sosesc si sa nu te gaseasca cu bigudiurile in cap sau cu aspiratorul in priza. Daca ai invitat oameni la cina de Craciun la ora noua, planifica-ti toata ziua ca si cum musafirii ar veni la 20.30. Astfel vei avea jumatate de ora la dispozitie ca sa respiri adanc, sa te aranjezi si sa bei in tihna un pahar de vin inainte sa intre pe usa primul invitat.

 

Distreaza-te si tu!

Cand gazda se simte bine, si invitatii se simt bine. Poate parea o sursa de stres in plus, insa tu esti cea care da tonul petrecerii. Asa ca gandeste-te ce fel de petreceri iti plac tie: cele la care gazda se plimba toata noaptea intre bucatarie si sufragerie si e mereu stresata sa nu lipseasca ceva de pe masa sau cele la care gazda rade la glumele tale si nu face atac de panica daca cineva varsa vin pe fata de masa? Exact! Daca tu esti relaxat, te distrezi si te simti draguta in rochia cu care te-ai imbracat, buna ta dispozitie va umple camera cu un aer festiv si-i va molipsi pe toti cei prezenti.

 

Intampina oaspetii sau pune pe cineva sa-i intampine.

Nu-i asa ca-ti da o stare buna cand la intrarea intr-un magazin cineva te intampina cu un zambet si la plecare iti ureaza o zi buna? Fa si tu la fel pentru oaspetii de Sarbatori. Daca trebuie sa fii in bucatarie ca sa supraveghezi ultimele detalii ale cinei, roaga o ruda sau prieten apropiat sa vina un pic mai devreme si sa te ajute primind invitatii, luandu-le hainele, oferindu-le ceva de baut si, daca e cazul, prezentandu-i celorlalti. Sigur ca e de preferat sa faca asta gazda, dar e asa de mare nebunia la petrecerile de Craciun si Revelion, incat chiar nu e cazul sa te simti vinovata ca delegi altcuiva aceasta sarcina.

 

Nu te intinde mai mult decat ti-e plapuma

Cea mai rapida cale sa te transformi intr-o gazda acra si iritata este sa te intinzi mai mult decat ti-e plapuma, adica sa faci lucruri care iti creeaza un disconfort. Nu cheltui jumatate din buget pe branzeturi scumpe ca sa impresionezi rudele, nu pregati un meniu excesiv de pretentios si complicat si nu insista sa-ti dai pe spate cei 20 de invitati pregatindu-le cu mana ta cocktailuri colorate si alambicate toata noaptea. Astea sunt cai directe catre o cadere nervoasa si o sa te prinda miezul noptii plangand in oala cu sarmale. Repeta dupa mine: OAMENII NU VIN PENTRU MANCARE (ma rog… nu NUMAI pentru mncare)! Oamenii vin la tine ca sa se bucure de Sarbatori alaturi de prieteni si rude. Cu siguranta ai fost la petreceri unde te-ai simtit grozav desi jumatate din mancare era aproape necomestibila. Gateste mancaruri pe care le-ai mai facut si stii ca-ti ies, delega sarcinile care te depasesc si nu incerca sa impresionezi pe nimeni. Nu esti restaurant de lux, esti o gazda buna care primeste cu caldura oameni dragi in casa ei.

 

Zambeste!

De cate ori simti ca esti pe cale sa intri in panica (Nu am destule scaune! Friptura a iesit uscata! Nu-mi ajunge maioneza!) – zambeste! Dar nu zambi doar cu gura in timp ce ochii au o privire dementa gen “zambesc-ca-sa-nu-vedeti-ca-sunt-pe-cale-sa-ma-sinucid”. Incearca sa zambesti cat poti tu de sincer in acel moment. Prinde privirea cuiva si zambeste din nou. Vezi? Tocmai ai facut pe cineva sa simta bine la petrecerea ta. Si ti-a luat doar doua secunde!

 

Imparte sarcini

Fa o lista de indatoriri pe care sa le poti delega altora, cum ar fi asezarea mesei, muzica sau deschiderea sticlelor de vin. Daca sunt bine crescuti, invitatii te vor intreba cu siguranta “Pot sa te ajut cu ceva?”, iar tu vei avea raspunsul la indemana. Oaspetilor (mai ales celor mai timizi, care prefera sa puna umarul la treaba decat sa stea de vorba cu straini) le place sa simta ca dau o mana de ajutor si ca se implica si in pregatirea petrecerii.

 

Aranjeaza camera de oaspeti

Daca ai invitati din alt oras, care raman peste noapte, fa-i sa se simta tratati regeste cu cateva mici detalii sensibile. Pune pe noptiera din camera de oaspeti o mica vaza cu o floare sau o crenguta de brad, un pahar cu apa si un prosop curat, frumos impaturit. E tot ce trebuie ca musafirii tai sa se simta bineveniti si pretuiti.

 

Fii prezenta!

Cea mai neplacuta senzatie pe care o poate avea o gazda este ca dupa plecarea ultimului invitat, sa-si zvarle pantofii din picioare, sa cada lata intr-un fotoliu si sa se intrebe buimacita ce s-a intamplat in noaptea respectiva. Cand un invitat iti povesteste despre noul job sau despre noua iubita, nu te lasa distrasa de gandul la varza calita prea uscata. Incearca sa fii prezenta si asculta omul care-ti vorbeste. Incearca sa ai macar un astfel de moment (oricat ar fi de scurt) de comunicare reala cu fiecare dintre musafiri. Nu numai ca iti vei face invitatii sa se simta bine, dar la sfarsitul serii si tu vei ramane cu senzatia ca ai petrecut timp cu ei si ati discutat, nu doar ai zvarlit mancare in fata unor guri flamande.

 

Tu care crezi ca sunt calitatile unei gazde bune?


 

Data articol: 20/12/2010