IV. Ingredientul de baza
Mai toate cremele de fata au in comun doua componente: un agent umectant, care previne evaporarea umezelii din piele, si un emolient, care catifeleaza si inmoaie tenul. Asadar, prima alegere pe care trebuie sa o faci o reprezinta agentul hidratant din compozitia cremei. Pe langa acest aspect, un produs bun este cel care contine vitamine, minerale, acizi grasi esentiali, extracte din plante, uleiuri naturale sau artificiale, antioxidanti si compusi anti-aging.
Ca o regula, iata care sunt ingredientele pe care trebuie sa le cauti pe eticheta produsului: ulei de floarea-soarelui, ulei de migdale dulci, ulei de cocos, alfa-tocoferol sau vitamina E, unt de cocos, ulei din flori de portocale, ulei din tarate de orez, lanolina, lecitina, guma de xantan, biomelanina, vitamina C, riboflavina sau vitamina B, ulei de eucalipt citriodora. Acum ca stii care sunt ingredientele cele mai importante, nu e nevoie sa te bazezi doar pe cremele din comert. Iti poti prepara singura acasa o crema care sa iti indeplineasca toate cerintele. Tot ce trebuie sa faci este sa mergi la un magazin naturist, pentru a-ti procura cele necesare. Sa le vedem pe fiecare in parte.
1. Glicerina
Cand vine vorba de selectarea agentului hidratant, una dintre cele mai frecvente alegeri este glicerina (de obicei, de provenienta vegetala). Aceasta substanta este un umectant, ce atrage umezeala din aer si o retine in piele. Glicerina 100% naturala (disponibila in multe dintre magazinele naturiste) este inodora, seamana cu un gel lipicios si are un gust dulceag. Daca nu ai reusit sa gasesti o crema care sa te satisfaca, poti iesi din incurcatura daca folosesti cateva picaturi de glicerina dizolvate in putina apa, cu care sa-ti tamponezi fata.
2. Uleiul mineral (petroleum)
Un alt ingredient hidratant regasit in cremele de fata este petroleumul. Acesta are o reputatie negativa nemeritata. Cu siguranta ai auzit si tu ca trebuie sa te feresti de petroleum, pentru ca favorizeaza aparitia cosurilor si blocheaza porii. Totusi, asa cum ai vazut mai sus, exista situatii in care petroleumul e singurul ingredient ce iti poate calma pielea. De fapt, uleiul mineral are indicativul zero pe scara comedogenica, ceea ce inseamna ca nu iti va provoca iritatii. Totusi, e bine sa stii ca, daca ai probleme de exfoliere, nu e indicat sa folosesti acest ingredient, pentru ca abia atunci va capta celulele de piele moarta si iti va bloca porii, contribuind la formarea cosurilor si a punctelor negre. Exista insa multe persoane care nu au niciun fel de problema cu petroleumul, asa incat totul tine de compozitia individuala a pielii.
3. Acidul hialuronic
Tot mai multe produse pentru ingrijirea pielii au in compozitia lor acid hialuronic sau hialuronat de sodiu. Acidul hialuronic este o molecula continuta in mod natural de tesuturile organismului si are capacitatea de a retine o cantitate de apa de 1.000 de ori mai mare decat propria greutate. Iata de ce este folosit in medicina pentru grabirea vindecarii pielii, in special in cazul pacientilor cu arsuri. La fel ca si glicerina, acidul hialuronic are actiune umectanta, atragand umezeala din exterior si inmagazinand-o in piele. Cu toate acestea, in unele situatii poate avea un efect opus. Este cazul persoanelor cu tenul uscat, care nu se vor putea bucura de beneficiile acidului hialuronic decat daca il folosesc pe pielea umeda (este disponibil si sub forma de serum) si aplica deasupra un produs emolient.
4. Uleiuri esentiale
Pentru a functiona asa cum trebuie, pielea ta are nevoie de un amestec de apa si uleiuri: apa iti hidrateaza tenul, iar uleiurile capteaza umezeala si previn evaporarea apei. Ignora sfaturile care te indeamna sa renunti la uleiuri ca sa nu ai probleme cu cosurile, pentru ca produsele fara uleiuri nu iti garanteaza un ten curat. Totul tine de genetica si de factorii de mediu la care este expusa pielea ta. Cum nu poti face prea multe ca sa-ti schimbi structura genetica, e bine sa te concentrezi pe intarirea barierei lipidice a pielii, ca sa o protejezi de alergeni. Acesta este si rolul uleiurilor din compozitia cremelor de fata. Unele tipuri de piele contin prea multe uleiuri naturale (secretate de glandele sebacee) si prea putina apa; altele nu au suficient ulei pentru a asigura hidratarea naturala.
Principalele doua tipuri de uleiuri indicate in ingrijirea tenului sunt uleiul de jojoba si cel de squalane (din ficat de rechin). Acestea consolideaza bariera hidrolipidica a pielii si retin umezeala in pori. Insa, cum fiecare dintre noi are pielea diferita, efectul lor depinde de cat de bine le tolereaza tenul tau. Alte uleiuri recomandate pentru tenul uscat sunt cel de susan, ce protejeaza totodata de actiunea razelor solare, uleiul de masline, bogat in nutrienti care calmeaza si catifeleaza pielea, si uleiul de cocos (cu un continut mare de vitamine si lipide, ce mentin tenul moale si placut la atingere). De partea cealalta, daca ai tenul normal sau gras, ai nevoie de ulei de avocado (plin de vitamine, proteine si minerale, reface rezervele de colagen si anuleaza efectele imbatranirii pielii, datorita continutului mare antioxidanti), din seminte de struguri, de migdale sau de limba mielului (Borago officinalis).
5. Extracte naturale
Printre cele mai populare extracte botanice din continutul cremelor de fata, cap de afis este binecunoscuta aloe vera. Un cocteil de nutrienti esentiali pentru piele, aloe vera este bogata in vitamine, minerale si aminoacizi, fiind un agent de hidratare puternic, care ajuta la regenerarea si vindecarea tenului. Nici extractul de morcov nu e de neglijat, deoarece este o sursa excelenta de vitamine A, B1, B2, B3, C si E, precum si de uleiuri eterice, zahar, caroten si pectine, ce previn evaporarea umezelii. Nu in ultimul rand, e bine sa cauti creme cu extract de macadamia, pentru ca, pe langa faptul ca mentin tenul hidratat, au proprietati anti-aging. Extractul de macadamia contine antioxidanti naturali, care combat efectele negative ale radicalilor liberi asupra pielii.
Untul de shea este faimos in industria cosmetica, si nu fara motiv. Are o textura bogata si puternice proprietati de hidratare, astfel incat este unul dintre ingredientele cautate in cremele pentru ten. Poate cel mai mare avantaj al untului de shea este ca se absoarbe rapid in piele, fara sa lase reziduuri uleioase la suprafata. Urmatorul pe lista preferintelor este untul de cacao, datorita eficientei sale in prevenirea leziunilor cauzate de soare si alti factori externi. Tot la capitolul umectanti, iti amintesc de acizii grasi Omega, care sunt importanti pentru ca refac si mentin echilibrul de hidratare a pielii, luptand in acelasi timp cu semnele imbatranirii. Un alt umectant natural este mierea de albine, pe care o poti combina cu extractul de ceai verde sau de seminte de struguri. Ambele contin antioxidanti si sunt vitale pentru frumusetea pielii.
V. Pretul
Probabil cea mai importanta intrebare care se pune este: sunt produsele scumpe mai bune decat cele ieftine? Desigur, fiecare dintre noi prefera o marca sau alta si are incredere intr-un anumit producator, insa realitatea este ca, in ce priveste cosmeticele, nu intotdeauna primesti ceea ce platesti. Multe femei aleg sa dea un ban in plus ca sa se asigure ca produsul cumparat are ingrediente de calitate si un pH adecvat.
Totusi, cum traim intr-o lume competitiva, jargonul comercial nu trebuie niciodata luat ad-literam. Multe creme sunt promovate ca fiind noncomedogenice, cand, de fapt, pot contine substante, fie ele si naturale, ce infunda porii si irita pielea. Asa cum am mai spus, totul tine de cat de bine este tolerat produsul de catre piele. Ceea ce trebuie sa faci este sa parcurgi cu atentie lista de ingrediente de pe cutie (de obicei sunt listate in ordinea cantitatilor) si vei descoperi ca si produsele generice, mai ieftine, pot contine combinatia potrivita la un pret mai bun.
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de saponifier de la Pixabay
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025