3. Pe măsură ce îmbătrâneşte, pielea elimină mai greu celulele moarte
Indiferent de vârstă, pielea produce celule noi care ajung în final la surpafaţă şi mor, fiind eliminate. Însă, atunci când este tânără, pielea elimină mai repede celulele moarte, decât atunci când este mai matură. Aşa se şi explică de ce pielea copiilor este întotdeauna proaspătă şi rozalie. “La copii, eliminarea celulelor moarte se face la două-trei săptămâni, conferind acea strălucire rozalie a pielii. Pe măsură ce îmbătrânim, acest proces devine din ce în ce mai lent, iar celulele moarte stau mai mult timp la suprafaţa pielii, rezultând un aspect tern şi deshidratat”, explică dr. Josie Tenore. Mai mult, expunerea la soare încetineşte şi mai mult rata de întinerire a celulelor, este de părere Francesca Fusco, medic dermatolog din New York.
4. Vergeturile pot fi prevenite
Vergeturile apar în urma fluctuaţiilor în greutate, sarcinii şi chiar creşterii din adolescenţă. În fazele preliminare, când colagenul şi elastina sunt afectate, iar vergeturile sunt roşii sau violet, pot fi aplicate creme care să reducă vergeturile. Dacă se depăşeşte acest prag, nu se mai poate face nimic.
5. Petele de bătrâneţe ar trebui numite pete de soare
Petele ce apar pe piele la bătrâneţe au mai mult de-a face cu expunerea la soare decât cu vârsta în sine. “Acele pete maro sunt rezultatul expunerii la soare şi apar pentru că celulele de pigmentare se acumulează în partea superioară a pielii”, explică dr. Francesa Fusco.
6. Melanoamele nu sunt întotdeauna colorate
Prevenirea cancerului de piele nu înseamnă urmărirea aluniţelor închise la culoare. Petele maligne nu sunt întotdeauna uşor de descoperit. “Melanoamele pot fi roşii, violete, de culoarea pielii sau chiar albe. Cred că le-am vazut în toate culorile, mai puţin verde. Dacă o aluniţă arată ciudat, creşte sau provoacă mâncărimi, trebuie să mergeţi la dermatolog”, susţine Barbara Reed, medic dermatolog din Denver.
sursa foto: freedigitalphotos.net
Citeste continuarea: 1 2