Vedeta lunii noiembrie – Ani Plumb „David e punctul meu slab, dar si forta mea interioara cea mai mare”
Niciodata nu este prea devreme sa ne educam copilul in spiritul iubirii pentru carte. Acesta reprezinta motto-ul dupa care se Ani Plumb, vedeta GSP TV care i-a spus lui David Andrei, baietelul in vasta de doar 2 anisori urmatoarele: “Cel mai bun prieten al omului e cartea, cea mai mare putere e informatia, cel mai frumos in viata e sa ai prieteni si sa fii OM… Om bun”.
Cate kilograme ai luat in timpul sarcinii? Ce ai facut pentru a reveni la forma initiala dupa ce ai nascut?
Am luat cam 13, parca. Oricum nu stiu cine se mai cantareste pana la final, eram mai interesata de starea copilului, decat de a mea. Imediat dupa frumoasa zi de 12 aprilie 2009, scapasem deja de 7 dintre ele, iar pe restul le-am „topit” cu aerobic si grija la alimentatie.
Cum reusesti sa te imparti intre viata de familie si cariera. Ce faci concret pentru a fi si prezentatoare tv, si femeie, si mama la fel de bine?
Cine spune ca le impaca pe toate la fel de bine, ori e „wonder woman” ori afiseaza un idealism care mie nu-mi e caracteristic. E al naibii de greu dupa o zi de lucru sa-mi pastrez energia pentru David-Andrei si „surasul” final pentru tatal lui. Recunosc, nu-mi iese intotdeauna, dar ma straduiesc si, in situatia, asta cel mai frumos lucru pe care il poti face pentru cei care te iubesc este sa te straduiesti, restul vin de la sine pentru cei care te iubesc si care te inteleg.
Mai ai timp si pentru tine, sa fii doar cu tine, sa te „rasfeti”? Cat de important este pentru mame acest “ragaz”?
Aici, mama este cea care-mi arunca un colac de salvare.De cate ori, am nevoie de un ragaz fie pentru mine, fie pentru noi doi ca si cuplu sau pentru activitatile extra-serviciu, ea este salvarea.
Pentru fiecare mama, e important sa aiba un sprijin in cineva apropiat pentru ca apoi sa se ocupe si de ea. Eu sunt dependenta de tabieturile mele, ritualuri de infrumusetare, masaje, sport si nu renunt la ele decat in situatii critice (gen David bolnavior, plecat din oras, etc.) pentru ca stiu ca aceste momente imi vor increderea de a continua frumos ceea ce am inceput.
Care a fost cel mai greu moment in timpul exercitarii “meseriei” de mamica?
Cel mai greu mi-a fost in perioada in care am fost internati o saptamana intr-un spital de stat, in conditiile de acolo, stand cate 3 in pat, dar cu medici de exceptie. David a avut o problema respiratorie pe care numai ei au stiut sa o gestioneze. Cred in medicii nostri si ii recomand… E adevarat ca isi fac meseria in conditii greu de suportat…
Fiecare varsta are problemele ei. Acum care este aceasta in cazul lui David?
David trece momentan printr-o mult prea lunga, spunem noi, criza de personalitate.Vrea cu orice pret sa demonstreze ca e un Berbec tipic, cu tot ce vine la pachet: incapatanare, ambitie, personalitate din plin…
Aveti vreun ritual inainte de a merge la culcare?
Mama l-a invatat inainte de culcare sa spuna o poveste, una inventata din activitatile lui din ziua respectiva, care incepe cu a „a fost odata un baietel pe care-l chema…” si el completeaza singur.. E foarte haios si instructiv.
Cum il alinti pe David?
David a fost pe rand Strenghy, Buburuzu, Zambocu, Porumbelul, David (Beckam) tot ce se poate… El isi spunea pe la 1 an „Anei”, acum isi spune Davidutz… Niciodata David.
Cum se implica taticul in cresterea si educarea lui David?
Tata a fost cel cu care David si- a inceput ritualurile cu baita si masajul. Si acum isi fac baie „ca baietii”. Si rar cand e Andrei plecat sau vine prea tarziu, trebuie sa-i fac eu baia, iar David e cam rusinat de „situatie” (rade). Tot tata e zeul pentru ca e cel cu masina si vine mai mereu cu jucarii si tot pe el il stie de frica, cand e cazul.
Cum decurge o zi din viata voastra de familie, cand sunteti toti trei acasa?
Asta se intampla doar in weekend-urile in care sunt si eu libera si in functie de vreme iesim, mergem in vizite la bunici sau prieteni sau lenevim toti trei la filme si comandam pizza (preferata lui David inca de cand era in burtica).
Ce-i place lui David sa faca? Cu ce se joaca cel mai des?
David-Andrei, ca orice baietel si intocmai ca tatal lui cand era mic, adora masinutele… Ii place sa le alinieze pe toate, sa le parcheze, demonteze etc.
Are vreun personaj preferat?
Am trecut pe rand prin etapele: Mickey Mouse, Manny Iscusitul, Winnie the Pooh si acum suntem la Cars.
Tu ai fost si educatoare. Cum te ajuta pregatirea din scoala la practica de acasa?
Imi amintesc des de orele de psihologia copilului si incerc sa aplic ce pot, am rabdare cu el, ii vorbesc ca unui om mare, ii explic lucruri inainte de a i le interzice, am destule notiuni de care imi amintesc cu drag si le multumesc profesorilor nostri de atunci.
Ce mananca cel mic? Cum il convingi sa manance lucruri sanatoase?
Aici am dezvoltat o oarecare obsesie pentru alimentatie. De cand e David in viata mea, sunt obsedata de ideea de sanatate a mea pentru copilul meu si apoi de sanatatea intregii familii, evident.
David e invatat cu legume, le alege din farfurie in detrimentul carnii, de exemplu, mananca multe fructe, ii plac toate, micul dejun e foarte important si nu ne lipsesc cerealele sanatoase si neindulcite, incercam pe cat posibil sa-i asiguram carne de pui de tara, mananca peste si e un copil foarte bine dezvoltat fizic si sanatos, cu mici exceptii, dar mereu a fost in graficul normalitatii.
Cum il tii departe de tentatia dulciurilor?
In privinta dulciurilor, mananca fructe si proaspete, si uscate si de aici isi ia energia si uneori facem prajituri sau placinte in casa. Foarte rar a mancat dulciuri din comert… Vedem mai tarziu cum rezistam.
Care este cea mai potrivita metoda de a-i spune NU unui copil?
Spunandu-i un NU clar si categoric insotit de explicatiile pentru care ii interzici acel ceva. Intotdeauna functioneaza daca ii explici… Copiii nu trebuie subestimati.
Cand se supara David pentru ca n-a reusit sa faca ce si-a dorit cum reactioneaza?
David tipa in astfel de momente, asta e calea lui de a-ti transmite ca e Berbecul incapatanat cu care nu merge cu impusul si cu asta ne cam termina, cu tipatul. Experimentam inca variante de a-l convinge ca nu totul i se cuvine in viata…
Crezi ca este bine ca unul dintre parinti sa fie mai autoritar?
Da, eu cred ca este bine. Multa vreme am crezut ca eu voi fi aceea, dar in cazul nostru, tata este mai dur cu David. Si e bine asa.
Relatia de prietenie dintre parinti si copii le submineaza in vreun fel acestora din urma autoritatea?
Nu, in asta nu cred. Eu o sa incerc sa-l cresc pe David dupa nevoile mele de comunicare, care sunt mari. Eu cred in prietenia dintre mama-fiu, cred intr-o relatie speciala intre acestia, o relatie in care mama nu e autoritatea, ci refugiul.
La voi, cine il rasfata mai mult pe David?
La unison, BUNICII… Dar e frumos asa.
Cine se ocupa de David cand voi sunteti la birou?
Parintii mei stau cel mai mult cu David, asta pana la anul cand va merge la gradinita. Momentan, incercam sa frecventam diverse cursuri, ateliere care sa ne ajute sa socializam si sa ne pregatim de urmatoarea etapa, gradinita.
Bunica – bona? Ce plusuri si minusuri sunt la aceasta situatie?
Am optat pentru bunica pentru ca m-am gandit la linistea mea, dar si la afectiunea pe care o primeste copilul si suntem foarte multumiti. E un copil lucrat care numara, canta, spune poezii si ce e cel mai important e foarte iubit. E adevarat ca ne luptam cu rasfatul, asta e marele dezavantaj, dar daca le explicam bunicilor tendintele si problemele anilor pe care ii traversam atat ca alimentatie, cat si ca educatie, putem face echipa buna.
Ce sfaturi pe care tu le-ai primit de la parintii tai, vrei sa le transmiti mai departe lui David?
Ai mei mi-au zis o singura data in clasa intai sa invat, sa invat bine. Si asta am facut. Eu vreau sa-i transmit lui David ca cel mai bun prieten al omului e cartea, cea mai mare putere e informatia, cel mai frumos in viata e sa ai prieteni si sa fii OM… Om bun.
Cum te-ai transformat de cand esti mamica? Te consideri mai luptatoare, mai “batausa” sau, dimpotriva, mai sensibila, mai vulnerabila?
Intotdeauna am fost bataioasa, si am stiut sa inclin balanta si la sensibilitate cand a fost cazul. Acum David e punctul meu slab, dar si forta mea interioara cea mai mare… In asta sta frumusetea „meseriei” de mamica.
Tii cont de sfaturile pe care le primesti in parc sau la birou din partea altor mamici?
Depinde… Rareori tin pentru ca imi ascult instinctul si ma informez bine. Nu plec urechea la tot ce aud si sunt genul care mai degraba intreaba doctorul decat sa faca vreo prostie.
Cand ai o nelamurire in ceea ce priveste copilul (alimentatie, boala, educatie etc.) la cine apelezi prima data (carti, reviste de specialitate, medici, psihologi etc.)?
La doctori de obicei, ma bazez pe ajutorul lor, dar sunt inscrisa si in diverse cluburi de mamici, urmaresc site-ul vostru cu drag, am colectii intregi si sunt abonata si la reviste de specialitate!
Au fost situatii in care intuitia ta de mama a dat roade mai bune decat sfatul medicului?
Intuiesc de multe ori si cred in acest simt al mamelor. Mai cred si in faptul ca orice copil simte si stie ce ii face bine si ce nu. Am incredere in el, il „ascult” si cred ca fac bine.
S-a intamplat pana acum ca David sa spuna vreun cuvant urat auzit de pe afara? Cum ai reactionat? Ce i-ai spus? Care e cea mai buna solutie pentru a-l face sa renunte la a mai rosti acel cuvant sau altele?
S-a intamplat si am ales sa nu-i atrag atentia asupra a ceea ce a spus. E inca destul de mic si nu e prea „virusat” de societate, dar cred in metoda aceea in care neatragandu-i atentia, nu va mai repeta greseala. Insistand, o va repeta frecvent.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie