Miracolul maternitatii nu poate fi comparat cu nimic. Teama de necunoscut si totodata bucuria de aduce pe lume un copil te fac deopotriva fragil, dar si puternic. “Stiu care mi-e drumul, stiu ca evolutia acestui mic sufletel depinde de mine si de tatal lui”, spune intr-un interviu pentru sfatulparintilor.ro vedeta tv Iuliana Tudor, prezentatoarea emisiunii O data-n viata de la TVR 1.
– Ce ai simtit cand ai aflat ca esti insarcinata?
Uriasa bucurie!
– Ti-ar fi placut mai mult o fetita?
Mi-am dorit un copil. Nu a contat ce anume va fi! Baietelul e minunat!
– Cum te-ai mentinut in forma pe timpul sarcinii? Ce ai facut pentru a reveni la forma initiala dupa ce ai nascut?
Absolut nimic. Am alaptat, m-am hidratat, m-am hranit bine, divers si sanatos. Cam atat! Sunt o femeie norocoasa in privinta siluetei.
– Cum reusesti sa te imparti intre viata de familie si cariera. Ce faci concret pentru a fi si prezentatoare tv, si femeie, si mama la fel de bine?
Incerc sa-mi organizez viata asa incat prioritatile de-acum, adica familia mea sa ramana pe primul plan! Reusesc asta organizandu-ma foarte atent.
– Mai ai timp si pentru tine, sa fii doar cu tine, sa te "rasfeti"?
Nu-mi mai doresc asta. Viata ma rasfata in fiecare zi cand fiul meu imi zambeste cu toata fata. Tot ce-mi doresc este sa petrec cat mai mult timp langa el si sa am grija de familia mea.
– Care a fost cel mai greu moment in timpul exercitarii “meseriei” de mamica?
Perioada de inceput, cand atat mama cat sic el mic se adapteaza unul altuia si noii vieti (colici, nopti nedormite, stress, temeri de tot felul, neputinta etc.).
– Fiecare varsta are problemele ei? Acum care este in cazul lui Tudor?
Aparitia dintisorilor (zambeste)
– Aveti vreun ritual inainte de a merge la culcare?
Ii cant!
– Cum il alinti pe Tudor?
Bebelasul meu!
– Cand erai insarcinata iti inchipuiai cum va fi Tudor cand va creste?
Nu m-am gandit nici o clipa la asta. Am savurat fiecare saptamana in care a crescut in mine asteptand ca niciodata marea intalnire.
– Ai bona? La ce teste ai suspus-o pentru a fi sigura ca il lasi pe Tudor pe maini bune?
Da. Am gasit-o apeland la o agentie. Am avut norocul sa gasim o persoana deosebita pentru Tudor. N-am facut niciun test. Mi-a placut din prima clipa! Am stiut ca este potrivita si ca e ceea ce-mi doream pentru fiul meu.
– Cand e acasa cum te ajuta sotul tau in cresterea si educarea lui Tudor?
Ca orice tata responsabil, se implica in tot: de la baita, masaj, plimbari, joaca din fieacare seara etc. E un tatic perfect!
– Ce sfaturi pe care tu le-ai primit de la parintii tai, vrei sa le transmiti mai departe lui Tudor?
In functie de fiecare etapa de viata. Am atatea lucruri valoroase preluate de la parintii mei incat voi avea cu siguranta grija ca Tudor sa aiba ceea ce numim cei 7 ani de acasa cu tot ce inseamna asta.
– Cum te-ai transformat de cand esti mamica? Te consideri mai luptatoare, mai “batausa” sau, dimpotriva, mai sensibila, mai vulnerabila?
Infinit mai puternica. Stiu care mi-e rostul. Stiu care mi-e drumul. Stiu ca evolutia acestui mic sufletel depinde de mine si de tatal lui. Cum sa nu-ti dea forta asa ceva!
– Stii ca exista niste superstitii in ceea ce priveste nasterea. Ca nu e bine sa iei nimic inainte de a se naste bebelusul. Ai avut superstitii de genul asta?
Da. Sotul meu a cumparat totul in zilele cat am stat in maternitate.
– Tii cont de sfaturile pe care le primesti in parc sau la birou din partea altor mamici?
Sigur. Dar, cred ca fiecare copil e special si unic. In tot. Asa ca nu exista reguli. Trebuie sa le adaptezi copilului tau. E frumos, insa, cand impartasesc experienta mea alaturi de alte femei proaspat devenite mamici.
– Exista pareri pro si contra in ceea ce priveste suzeta, dormitul in acelasi pat cu parintii si premergatorul. Sa o luam pe rand, si spune-ne parerea ta cu privire la fiecare dintre cele trei.
Tudor nu a avut suzeta pana la 3 luni. Am urmat sfatul d-nei doctor Ana Culcer si cred ca am facut foarte bine. Documentandu-ma cred ca e important sa nu se creeze o dependenta de suzeta.
Consider ca in primele 6 saptamani copilul trebuie sa ramana cat mai aproape de mama, de burtica, chiar si noaptea. Adaptarea e mai usoara. Apoi, usor usor, trebuie invatat cu patutul si cu propria camera. Eu asa am procedat si suntem foarte bine.
Cat priveste premergatorul, din ce am citit, este mai bine fara. Eu asa voi face.
– Cand ai o nelamurire in ceea ce priveste copilul (alimentatie, boala, educatie etc.) la cine apelezi prima data (carti, reviste de specialitate, medici, psihologi etc.)?
Intai la medic, apoi ma documentez in carti si pe internet din materialele de specialitate (nu forumuri).
Au fost situatii in care intuitia ta de mama a dat roade mai bune decat sfatul medicului?
Categoric. Mult din ce inseamna cresterea unui copil in perioada de inceput se bazeaza pe instinctul mamei care simte ce-si doreste bebelusul. Asta cred ca e cea mai uluitoare emotie pe care am traversat-o. Aceea de a simti instinctiv ce asteapta bebelusul de la tine. Cum sa-l linistesti. Doar mama poate simti asta!
Foto: TVR
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate