Avocat de profesie, Iulia este sotia unuia dintre cei mai apreciati oameni din industria autohtona de moda – designerul de incaltaminte Mihai Albu, ale carui creatii sunt purtate de o seama de vedete autohtone, dar si de oameni de rand. Din 2009, cei doi au devenit pentru prima oara parinti, Mikaela venind pe lume la 5 ani de cand cei doi au devenit sot si sotie. Desi micuta are doi parinti celebri, nu este rasfatata din cale-afara. Dupa cum Iulia ne-a povestit intr-un interviu acordat in exclusivitate, Mikaela nu este un copil mofturos, e ascultatoare – atat cat poate fi de ascultator un copil de 1 an si 7 luni – si face tot soiul de nazbatii copilaresti “obisnuite”- coloreaza peretii camerei, ii ascunde incaltamintea mamei, a stricat o telecomanda…
Ce fel de fire este Mikaela?
Este un copil foarte activ, alearga prin casa, ravaseste totul si mai ales adora sa incalce regulile pe care i le impunem. Este foarte incapatanata, cred ca mosteneste asta de la mine.(zambeste)
S-a intamplat pana acum ca fiica ta sa faca vreo scena in public? Cum reactionezi in astfel de momente?
O, da! Bineinteles ca s-a intamplat! Insa doar cand i se face somn. Ea nu plange dupa lucruri, Mikaela nu este un copil rasfatat, insa daca se intampla sa i se faca somn cand suntem afara si nu are iepurasul ei de dormit e tragedie!
Care a fost cea mai mare nazbatie pe care a facut-o?
Hmmm… o telecomanda, a rupt zeci de reviste, l-a "altoit" pe Chicco, a "colorat" peretii din camera ei, mi-a ascuns pantofii preferati… Nazbatii de copil…
Ce strategie ai atunci cand vrei sa-i impui copilului o anumita regula?
Incerc sa fiu cat mai ferma, ii explic pe un ton grav ca nu are voie sa faca un anumit lucru sau sa umble cu anumite obiecte. Ii explic clar si ii ofer intotdeauna alternativa. Daca de exemplu "cerseste" un anumit obiect, i-l arat, o las sa il atinga, insa ii explic ca nu are voie si ii distrag atentia prin joc.
Si daca tactica ta a dat gres, ce faci mai departe?
Hmmm… Ce-i drept aceasta tactica nu functioneaza intotdeauna… Varianta b ar fi indepartarea respectivului obiect din "zona de risc".
Vrea ceva si incepe sa planga pana nu obtine. Ce faci in astfel de situatii?
Varianta a: ii explic de ce "nu este bine"si ii distrag atentia prin joc, varianta b: indepartez obiectul din campul ei vizual, varianta c: renunt eu si ii dau obiectul respectiv, haha, glumesc evident!
Mofturi la masa – cum scapi de ele?
Mikaela nu este un copil mofturos. Nu avem probleme deosebite cu meniul.
Diversificarea: cat de grea ti s-a parut etapa, de unde luai retetele pt bebe? Mikaela nu a mancat NICIODATA produse "la borcan" . Consider ca o alimentatie sanatoasa este esentiala pentru un copil, asa incat am avut grija ca micuta noastra sa manance doar oua "de la tara", carne de la animale crescute "la curte" si fructe si legume cultivate natural, fara ingrasaminte sintetice. Consider ca este un act iresponsabil din partea unui parinte sa isi hraneasca copilul cu produse "la borcan" cumparate din supermarket. Acesta este motivul pentru care lumea intreaga se confrunta cu un grad de obezitate fara precedent. Asta ca sa nu aducem in discutie si celelalte riscuri…
La ce varsta i-ai dat prima oara sare si zahar? Ai tinut cont de sfatul medicului sau de ce ai simtit tu?
Mikaela nu consuma decat dulciuri facute in casa si asta destul de rar, oricum. Sare i-am adaugat in mancare de la un an insa la fel, foarte foarte putina. Moderatia e totul. In ceea ce priveste dulciurile din comert, nici nu se pune problema.
Cat de mult ai tinut cont de sfaturile pe care le-ai primit de la alti parinti?
Daca vorbim strict despre familia mea, toate sfaturile pe care le-am primit de la parintii mei au fost valoroase. Valoarea unora am inteles-o din pacate prea tarziu… Dar asta este o alta poveste. Nu cred ca exista sfaturi "bune" si sfaturi "rele". Cred insa ca exista metode eficiente si metode mai putin eficiente de a "indruma". In ceea ce priveste sfaturile altor parinti in legatura cu cresterea copilului, recunosc ca nu le-am luat niciodata ca "litera de lege" ci mai degraba ca "informatii suplimentare". Fiecare copil este diferit si deci nu exista o "reteta" universal valabila.
Care a fost momentul care te-a speriat cel mai tare?
Cel mai tare m-am speriat la prima cazatura mai serioasa. A fost cumplit. Bineinteles ea s-a ridicat si si-a vazut mai departe de joaca, insa eu am imbatranit cu 10 ani in 3 secunde.
Care a fost del mai greu moment de pana acum in „meseria” de mama?
Cel mai dificil a fost cand nu am mai avut lapte. Mikaela a fost alaptata pana la 7 luni. Trecerea de la laptele de mama la formula a fost foarte dificila pentru amandoua
Esti pro sau contra dormitului in acelasi pat cu copilul?
Contra. Consider ca nu este benefic nici pentru copil si nici pentru relatia de cuplu. Aici nu vorbim despre situatiile exceptionale in care copilul este bolnav, desigur. INSA Mikaela adoarme INTOTDEAUNA in bratele mele. Copilul trebuie sa simta ca este iubit si dorit si sa nu perceapa dormitul separat ca o "pedeapsa". Mikaela adoarme in brate dupa care o asezam in patutul ei, cu PIDU(iepurasul ei de dormit), iar ea se trezeste pentru cateva secunde, vede ca este in patutul ei, si adoarme la loc pentru ca se simte in siguranta, nu inainte insa de a ne spune "pa-pa-nani".
Cantece de leagan la culcare sau povesti?
Depinde de cat de obosita este.De multe ori incercam ambele variante si totusi ea refuza sa adoarma.
TV-ul e sau nu interzis copilului tau?
Nimic nu ii este interzis, insa MODERATIA este cuvantul de ordine. Mikaela nu este foarte atrasa de televizor, ii place in schimb foarte mult sa danseze, de aceea in cea mai pare parte a timpului televizorul este setat pe posturi de muzica.
Dar calculatorul?
Calculatorul o atrage in mod deosebit. La fel si telefonul. Intr-o zi cerea insistent o jucarie aflata in alta camera in timp ce eu vorbeam la telefon. I-am spus sa aiba putina rabdare insa ea s-a suparat foarte tare, a luat celalalt telefon al meu, l-a dus la ureche si a inceput sa "vorbeasca" la el. Cred ca a vrut sa imi dea o lectie si a reusit!
Cel mai pretios moment?
Cand am tinut-o pentru prima data in brate… Cuvintele sunt prea "goale" pentru a descrie acel sentiment, m-am simtit dintr-o data atat de vulnerabila si in acelasi timp atat de puternica…
Ce a zis prima oara mami sau tati?
"Mama", acum imi spune si "Iulia".
Cum te-ai simtit?
Am izbucnit in lacrimi. A fost unul dintre cele mai frumoase momente din viata mea! Mihai a fost desigur putin gelos…
Dar cand ti-ai vazut copilul prima oara mergand de-a busilea sau in picioare?
Sincer? Un amestec de fericire, tristete si teama, dar in primul rand bucuria de a fi langa ea in acel moment.
Se stie ca perioada de inceput e una stresanta… cum trecut peste astfel de clipe neplacute?
Mikaela este un copil exceptional. Nu au existat momente neplacute. Totul este o experienta minunata, o descopar in fiecare zi si cu fiecare clipa pe care o petrec langa ea aflu ceva nou despre mine. Maternitatea este un privilegiu.
Ce ai facut ca sa recapeti silueta dupa sarcina?
Este foarte important sa ai un stil de viata sanatos. Am baut trei litri de apa plata in fiecare zi, am mancat legume, fructe, si 8 ore de somn in fiecare noapte. Eu nu fumez, nu beau si mai ales nu pierd noptile.
Fotografii: autor Vali Calinescu
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?