6. Este mai usoara recuperarea dupa o nastere naturala sau dupa cezariana?
Da, recuperarea dupa nasterea normala netraumatica este mult mai usoara decat cea dupa nasterea prin operatie cezariana, care nu degeaba se numeste „operatie”. Atunci cand nasterea normala se intampla fara probleme, proaspata mamica devine mobila si activa la cateva ore dupa nastere. Nu o sa ma credeti, dar eu intindeam rufe la uscat la 2 ore dupa nastere. Insa e important sa ne pregatim fizic pentru nastere atat prin gimnastica prenatala adecvata, cat si prin pregatirea prenatala a perineului.
7. Cursurile SAMAS pentru recuperare abdo-perineala se adreseaza atat mamelor care au nascut natural, cat si celor care au nascut prin cezariana? Daca da, ele contin aceiasi pasi pentru mamele care au trecut prin ambele tipuri de sarcina sau exista vreo diferenta?
Recuperarea abdo-perineala este necesara atat dupa nasterea normala, cat si dupa cea prin cezariana, deoarece musculatura abdominala si cea perineala sunt supuse la modificari in sensul scaderii tonusului, mai ales din cauza infuziei de hormoni produse pe durata sarcinii si nu neaparat din cauza nasterii propriu-zise. Cum spuneam, odata cu lansarea Programului SAMAS mamele vor avea acces la acest serviciu extrem de util pentru sanatatea lor intima.
8. Esti implicata in proiecte foarte importante pentru mame: Asociatia Mame pentru Mame, Fundatia Crucea Alba si programul SAMAS. Ce ar trebui sa stie mamicile despre aceste servicii?
Da, mi-am asumat cu responsabilitate efortul de a face din Romania o tara mai buna, mai dreapta si mai grijulie cu mamele si fac cu pasiune tot ceea ce imi sta in putere pentru acest scop. Cand eram eu gravida sau proaspata mama, mi-ar fi placut sa pot apela la o persoana publica, avizata si determinata care sa ma ajute sa imi apar dreptul la informare, la sanatate si la respect. Cum atunci nu am gasit o astfel de persoana, am decis sa imi asum eu acest rol pentru ca alte gravide si mame sa gaseasca aceasta persoana cand au nevoie de ea. Prin Asociatia Mame pentru Mame continui sa reprezint interesele mamelor din Romania in ceea ce priveste legislatia, iar prin Fundatia Crucea Alba am demarat, alaturi de experti, efortul de optimizare a serviciilor de sanatate materna din Romania. Astfel, am reusit sa initiem Programul de Sanatate pentru Mame si Sugari, pe scurt SAMAS, cu aportul unor parteneri puternici si complementari, NUTRICIA si Crucea Rosie, prin care facem accesibile pentru cat mai multe mame servicii esentiale de suport si educatie pre si postnatala, dar si de nutritie si de ingrijire a copilului in primii 3 ani de viata, lucru care este extrem de important pentru un bun start in viata al celui mic.
9. Cum anume poate fi solicitat suportul asistentului SAMAS? Unde poate fi acesta gasit?
Am gandit cat se poate de simplu accesul la servicii – gravidele si mamele pot solicita exact serviciile dorite prin formularul on-line de pe platforma www.mamesisugari.ro. De asemenea, Asistentul SAMAS va fi aproape de comunitate: mamele il vor putea gasi în spital, în policlinică sau în cabinetul de ginecologie, de medicina de familie, etc.. Acest serviciu nu este unul exclusivist – dimpotriva, este unul necesar si dedicat tuturor mamelor.
10. Prejudecatile inca ne mai ghideaza, ca societate. Dupa aparitia multor asociatii si site-uri/bloguri care incurajeaza mamele sa nasca natural, sa alapteze, ai simtit vreo schimbare de mentalitate?
Da, cu siguranta Romania este cu totul alta decat acum 5 ani din punctul acesta de vedere. De unde in 2008 aproape ca nu exista discurs public pe aceste teme, acum vedem o multitudine de voci care dezbat si mentin subiectele pe agenda publica, mai ales in mediul on-line. Pe de-o parte, acest fenomen este imbucurator. Pe de alta parte insa, trebuie sa discernem intre acele voci exaltate, dar neavizate, si care cu toate bunele intentii promoveaza unele practici nu tocmai corecte in ceea ce priveste nasterea si alaptarea, si intre acele persoane care au pregatirea profesionala necesara consilierii mamelor intr-un domeniu atat de serios si delicat totodata. De aceea este important ca mamele sa apeleze la suport si asistenta oferita de profesionisti competenti si empatici care isi asuma responsabilitatea pentru informatiile si sfaturile date mamelor. Asistentii SAMAS se inscriu in a doua categorie, oferind suport din timpul sarcinii pana cand copilul implineste 3 ani, si am convingerea ca mamele vor aprecia valoarea serviciilor SAMAS imediat ce vor beneficia de primul astfel de serviciu.
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!