Andreea Banica: Am facut o depresie postnatala - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Andreea Banica: Am facut o depresie postnatala

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Exclusiv: părinți vedete » Andreea Banica: Am facut o depresie postnatala

Din 2009, viata Andreei Banica si a sotului ei, Lucian Mitrea, s-a schimbat. “Vinovata” de acest lucru se face Sofia, fetita frumosului cuplu. Atunci cand o intrebi pe Andreea de Sofia, chipul ii radiaza si ar povesti zile-ntregi despre puiul ei. Se vede ca e mandra de micuta! Si de ce n-ar fi? Are un copil frumos, un sot iubitor si niste socri care au ajutat-o in momente dificile, care ii sunt alaturi si acum, ocupandu-se de Sofia atunci cand Andreea si Lucian sunt plecati in turnee. Despre Sofia, am aflat ca este fan… Andreea Banica, iar atunci cand o vede pe mami pe scena sau la Tv striga “Haide mami!”, ca este un copil ascultator, ca mananca singurica si ca primul ei cuvant a fost… “tataie”! Viata de mamica nu a fost intotdeauna numai lapte si miere pentru Andreea. Cantareata a marturisit intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Sfatulparintilor.ro ca in primele zile dupa ce a venit cu Sofia de la maternitate a trecut printr-o depresie urata, ca ii era teama ca nu se va descurca si ca si-ar fi dorit sa o aiba alaturi pe mama ei, care nu se mai afla printre noi de foarte multa vreme. Cum a trecut peste? Cu ajutorul sotului si al socrilor ei.

 

Ce strategie ai atunci cand vrei sa-i impui copilului o anumita regula? Si daca tactica ta a dat gres, ce faci mai departe?

Ii explic ce trebuie sa faca si ii argumentez cand trebuie sa faca ceva. Daca tactica mea a dat gres, revin la problema altadata, ca poate nu este in cea mai buna forma in ziua respectiva.

 

Cat de mult ai tinut cont de sfaturile pe care le-ai primit de la alti parinti? Da-mi exemple de sfaturi bune si sfaruri rele in ale mamicelii.

Nu am ascultat decat sfaturile medicului pediatru, iar Sofia este foarte bine astazi! Asta pentru ca fiecare om are o alta parere.

 

Esti pro sau contra dormitului in acelasi pat cu copilul?

Cred ca cel mai frumos lucru pentru o mama este sa doarma cu pruncul ei, insa copilul trebuie sa invete sa doarma singur, sa nu ii fie frica de intuneric, sa fie independent de la o varsta frageda.

 

Care a fost momentul care te-a speriat cel mai tare legat de Sofia?

M-am speriat cand m-a sunat mama lui Lucian si mi-a zis ca-i spusese alt doctor ca Sofia a racit la plamani! M-am suit in masina si am plecat spre Eforie cu 180/h si m-a luat si radarul. Eram deprimata rau si plangeam! Cand am ajuns acasa, am consultat un alt doctor care m-a asigurat ca Sofia nu are nimic.

 

Ce a zis prima oara, mami sau tati?

Sofia nu a spus prima oara tati sau mami ci… tataieeeeeee! Mentionez ca ea este cu bunicii tot timpul.

 

De la ce varsta mananca Sofia singura?

De la 1 an si 6 luni mananca singura hrana solida, adica felul 2. Dar o mai ajutam si noi.

 

Mofturi la masa – cum scapi de ele, cum convingi copilul ca trebuie sa pape ce ii dai tu?

Ca orice copil, are mofturi, insa ii distragem atentia cu fel si fel de lucruri pentru a manca, pentru ca nu este o fire mancacioasa. Acum, de cand este la gradinita, s-au schimbat multe: mananca foarte bine, doarme acolo, canta, danseaza, spune poezii (o strofa din Luceafarul), are fel si fel de activitati, Iar ea a acceptat din prima gradinita, pentru ca e o fire curioasa si nu-i place sa stea locului, trebuie sa faca ceva mereu, sa cunoasca lucruri noi.

 

Care a fost cel mai greu moment de pana acum in „meseria” de mama?

Cand am ajuns cu ea acasa, am facut o depresie postnatala pentru ca imi era frica ca nu o sa ma descurc si ma gandeam ce rau este ca nu o am pe mama mea langa mine, dar parintii lui Lucian mi-au sarit repede in ajutor si de atunci sunt langa Sofia mereu.

 

Se stie ca perioada de inceput e una stresanta. Tu cum te relaxai? Ce trebuie sa faca mamicile sa treaca mai usor peste astfel de clipe neplacute?

Da, intr-adevar, perioada de inceput este stresanta. Dar, daca ai ajutor, treci altfel. Eu nu am dormit o saptamana intreaga pentru ca auzeam si cum ofteaza, insa a meritat tot efortul! Timpul le rezolva pe toate, nu trebuie sa faca nimic special, ci cum simt ele cel mai bine. Se dezvolta un sentiment matern de nedescris! Numai cine este mama simte ceea ce simt si am simtit eu. Am noroc de un sot bun, care ma scotea in oras sa ma relaxez. Numai ca eu calculam orele de masa si eram mereu nelinistita, pana nu am mai avut lapte si apoi a fost mult mai usor.

 

Pro sau contra bonelor? De ce (nu) e buna o bona?

Daca ai norocul sa gasesti o bona, buna sunt de acord, insa eu nu am gasit pe cineva capabil. Bunicii sunt cele mai bune bone! Bonele din Romania nu au scoala, invata din experienta. In Filipine, spre exemplu, exista scoli si toate sunt pregatite in domeniu, insa Lucian nu a fost de acord sa aducem pe cineva de acolo.

 

Cum va distrati impreuna cu Sofia?

Ne jucam de-a v-ati ascunselea, cantam, dansam, numaram, invatam poezii etc.

 

Cum o tii pe Sofiadeparte de televizor, mobil, calculator?

Daca pe vremea noastra nu existau toate astea si aveam tv cu portia, acum este altceva. Chiar si copiii sunt mai inteligenti si mai dornici sa capteze noi informatii. Sofia are serialul ei preferat de la ora 19, la care adoarme. In rest, nu se uita pentru ca-i ocupam timpul cu alte activitati. Pe telefon am cateva jocuri cu diferite animalute: pisica, ursulet, catel, chiar si un robotel cu care ea vorbeste.

 

Vrea ceva si incepe sa planga pana nu obtine. Ce faci in astfel de situatii?

Incerc sa-i distrag atentia cu altceva ce stiu ca-i place, nu inainte de a-i explica de ce nu are voie acel ceva. Odata, a primit o pusculita si i-am spus ca nu trebuie sa o ia in brate ca se sparge. A luat-o si s-a convins, adica a spart-o. Cand i-am adus cealalta pusculita nu a mai luat-o in brate.

 

Situatie: in parc cu alti copii, fura jucaria cuiva, ce faci?

Ii spun sa o lase acolo pentru ca nu ii apartine ei, ci doar ce are acasa sau la ea este al ei. Este intelegatoare, a invatat la gradinita!

 

Din ciclul gura lumii: ce critici ai primit cand ai adoptat o strategie sau alta legata de cresterea copilului tau? De exemplu, ti s-a reprosat ca nu trebuie sa ii dai nu stiu ce aliment pana la varsta de, dar tu i l-ai dat.

Pediatrul a facut consiliu de familie si ne-a explicat totul despre alimentatia copilului, iar noi nu am gresit.

 

Cantece de leagan la culcare sau povesti?

Tataie ii spune povesti, iar eu ii cant.

 

Diversificarea: cat de grea ti s-a parut etapa, de unde luai retetele pt bebe?

Nu a fost grea etapa alimentatiei, recunosc ca am avut cartea Alimentatia copilului pe varste.

 

Cum a reactionat Sofia cand te-a vazut la TV?

La 8 luni am prins-o in fata televizorului, era clipul meu Samba, si ea era in fundulet si a inceput sa miste din tot corpul. A fost funny! Apoi ii puneam mereu piesa si ea dansa. Cand ma vede la tv, se bucura, este foarte atenta si tipa: “Haide mami!”

 

O iei cu tine la concerte? Nu se sperie de muzica tare?

A fost la un concert de-al meu si avea un balon in mana pe care-l legana dintr-o parte in alta si se bataia la mamaie in brate si tipa tare “Haide mami!”. Nu se sperie de muzica tare, din contra vrea mereu mai tare.

 

Cum erai la inceput cand plecai la concerte si o lasai acasa? De cate ori sunai acasa sa vezi ce face?

Am avut o intelegere cu parintii lui Lucian, ca sa nu sun in momente proaste cand doarme sau mananca si le spuneam sa ma sune cand pot ei ca sa nu nimeresc eu cand doarme. La inceput sunam deeeeeeeeeees…

 

Voi aveti caine. Cum se intelege cu micuta?

Noi avem un catel, iar bunicii 3! Stie cum ii cheama pe toti, ii striga, le da sa manance, sa bea apa, ii iubeste. Dupa 1 an, a luat contact cu animalele, pana atunci am ferit-o.

 

Care e acum cel mai rasfatat?

Sofia este rasfatata :). Catelul nostru, Nino, chiar a suferit cand am venit cu Sofia acasa. Nu ma mai baga in seama, nu se mai juca, nu mai manca. A trebuit sa treaca ceva timp sa se obisnuiasca cu prezenta Sofiei, insa i-am dat mereu atentie si lui.

 

Bebe nr 2 e in plan?

Urmatorul bebe va veni cand o sa vrea Dumnezeu! Pana atunci, sa fim sanatosi!

Data articol: 13/04/2011