Adriana Muraru, vedeta TVR info, este fericita mamica a unui baietel in varsta de 5 ani si jumatate. Toma, caci despre el e vorba, stie intotdeauna ce vrea si mai ales pe ce „butoane” sa apese ca sa isi impuna punctul de vedere. Cu ce probleme s-a confruntat si ce solutii a gasit Adriana pentru cresterea si educarea lui Toma, aflati din acest interviu in exclusivitate pentru sfatulparintilor.ro.
Ce fel de personalitate are Toma? Cum iti impui punctul de vedere? Cum il convingi ca ceea ce vrea el sa faca la un moment dat nu e bine/sanatos/civilizat?
E foarte greu sa iti impui punctul de vedere in fata lui, el trebuie sa aiba ultimul cuvant intotdeauna. Ii explic tot timpul ce e sanatos, cum e bine sa se poarte, prea mult chiar, incat devin deseori cicalitoare si nu ma mai asculta. Se pare ca i-au intrat totusi bine in cap toate aceste reguli, chiar daca nu le aplica intotdeauna, pentru ca daca se intampla sa gresesc eu, imi atrage imediat atentia.
Ai dat vreodata dovada de slabiciune in relatia cu Toma? 5 minute in plus la calculator/tv etc)? Ce efect au aceste “momente” pe termen lung?
De destule ori, pentru ca e foarte insistent si stie, ca orice copil, cum sa-si foloseasca tot farmecul ca sa obtina ce vrea. Unul dintre efecte este, evident, faptul ca nu ma mai ia intotdeauna in serios cand ii spun, de exemplu, ca are voie la doua desene si incep negocieri interminabile.
Care este cea mai potrivita metoda de a-i spune NU unui copil? Cum reactioneaza Toma cand i se spune NU?
Probabil ca cel mai bine e sa-i spui „nu" evitind cat mai mult acest cuvant. Nu-i place cand ii spun nu, iar mie nu-mi plac reactiile lui la interdictiile de acest fel.
Cand Toma n-a reusit sa faca ce si-a dorit, cum reactioneaza? Il incurajezi sa incerce din nou?
Se enerveaza cand nu-i reuseste ceva, vrea sa iasa totul foarte bine de la prima incercare si fara sa fie ajutat. Ceea ce e cam greu. Il incurajez sa mai incerce, daca e vorba despre un lucru pe care il poate face singur, daca nu, ii explic ca nu poate face totul singur, ca sunt lucruri pe care nici adultii nu le pot face intotdeauna singuri si il ajut.
Crezi ca este bine ca unul dintre parinti sa fie mai autoritar?
Nu stiu daca e bine sau nu, cert e ca la noi in casa eu sunt mai autoritara. M-am trezit cu rolul asta fara sa vreau, probabil se simtea nevoia.
Relatia de prietenie dintre copii si parinti le submineaza in vreun fel acestora din urma autoritatea?
Nu neaparat, daca inteleg, si copilul, si parintii, ca nu e vorba numai despre o relatie de prietenie, pentru ca, pina la urma, oricit de prieteni am fi, unul e parinte, unul e copil.
Cine il rasfata mai mult?
Amandoi il rasfatam.
Cum il incurazezi pe Toma sa incerce lucruri noi?
E foarte curios, nu e nevoie sa insist ca sa incerce lucruri noi.
Ce mananca cel mic? Face nazuri la mancare? Cum il convingi sa manance lucruri sanatoase, dar care lui nu-i prea plac.
Toma nu prea face nazuri la mancare sau, mai degraba, pana de curand nu a facut. Acum a inceput sa fie mai selectiv, sa refuze mancaruri pe care inainte le accepta pentru ca ii spuneam ca sunt sanatoase. Ficatul e singurul aliment pe care nu a vrut niciodata sa-l manance pentru ca nu-i place cum miroase.
Cum il tii departe de tentatia dulciurilor?
Cu dulciurile e mai dificil, am cam pierdut lupta, negociem toata ziua cata ciocolata are voie…
Ce sport crezi ca ar fi potrivit pentru el? Practica vreunul?
A facut inot vara trecuta si o sa-l reluam in curand. El ar vrea karate.
Descrie o zi in familie. Cum va petreceti timpul liber, unde mergeti? Ce-i place lui Toma sa faceti cand sunteti impreuna?
Mergem la teatru, la film, in parc, la restaurant. Ii place in toate aceste locuri.
S-a intamplat pana acum ca Toma sa spuna vreun cuvant urat auzit de pe afara sau chiar de la gradinita? Care e cea mai buna solutie pentru a-l face sa renunte la a mai rosti acel cuvant sau altele?
A mai spus cate un cuvant sau expresie urata auzite pe afara. Cea mai buna metoda pentru a-l face sa le uite a fost, in cazul lui, sa-l ignoram cand le spune.
Cat esti plecata, cine sta cu Toma? Aveti bona?
Am avut bona, doua, mai exact, pana acum o jumatate de an, cand schimbarea programului mi-a permis sa renunt la acest ajutor. Am avut noroc, in primii trei ani m-a ajutat o prietena de familie in care am avut incredere totala, lucru esential, pentru ca Toma era foarte mic – m-am intors la serviciu cand avea patru luni. Apoi, pentru ca prietena noastra a trebuit sa se ocupe de nepotul ei, am apelat la o agentie de specialitate si se pare ca am avut noroc din nou. Cea de-a doua bona m-a convins in primul rind pentru ca era foarte blinda, am vazut cum interactioneaza cu Toma si timp de o luna a stat cu el in paralel cu vechea bona, ca sa fie mai usoara tranzitia pentru toata lumea.
Cat de mult petrece Toma in fata televizorului/calculatorului. Cum faci sa limitezi la cat mai putin posibil acest timp?
Calculatorul abia l-a descoperit si deja regret ca s-a intimplat asta. In privinta desenelor, negociem foarte mult pe tema asta si recunosc ca nu obtin intotdeauna ce vreau.
Ti-a spus pana acum ce vrea sa se faca atunci cand va creste?
Chimist, medic, bucatar, arheolog. (rade)
Cand ti-a cerut prima data Toma o surioara sau un fratior?
De un an a inceput sa vorbeasca despre asta. De fapt, ar vrea pe cineva cu care sa se joace.
Obisnuiesti sa-i spui lui Toma ce prostii faceai tu cand erai mica? Nu ti-e teama ca mai tarziu sa-ti spuna: Lasa, mami, ca si tu ai facut X sau Y?
Ii povestesc cum ieseam afara singura, fara parinti, cum mergeam in padure cu ceilalti copii, cum stateam in casa singura cu fratele meu de cand eram mici, in fine, povesti cunoscute pentru copiii crescuti cu cheia de git. E uimit. Ii spun lucrurile astea pentru ca mi se pare uneori ca e foarte dependent de mine. Oricum, vreau sa spun ca nu stiu care e raspunsul corect la toate aceste intrebari, ca gresesc, probabil, in fiecare zi in relatia cu copilul meu, desi, ca orice mama, am cele mai bune intentii, ca, tot gresind, am invatat, de multe ori prea tarziu, cum ar trebui sau cum ar fi trebuit sa procedez in anumite situatii.
Foto: revista PROtv magazin. Copierea si reproducerea fotografiei sau a oricarei portiuni din prezentul interviu fara acordul Sfatul Parintilor sunt interzise!
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua