Dieta cu o singura masa pe zi este una dintre cele mai eficiente metode de slabire, insa nu poate fi urmata de orice persoana isi doreste sa scape de kilogramele in plus. Organismele noastre raspund in mod diferit la diete, iar daca la asta se adauga unele probleme de sanatate, ideal ar fi sa discuti cu medicul tau inainte de a te apuca sa o urmezi.
E important sa stii care sunt riscurile cu care dieta cu o masa pe zi vine la pachet. Cele mai importante dezavantaje sunt senzatia de slabiciune, de oboseala, posibile ameteli si dificultatea de a te concentra. La acestea s-ar mai putea adauga poftele necontrolate.
Aceasta dieta este o varianta a postului intermitent si consta intr-o fereastra alimentara de o ora, in care poti consuma alimente care sa se incadreze in 1.500-2.000 kcal, urmata de o pauza alimentara de 23 de ore.
Dieta se tine doar doua zile in prima saptamana si doua zile in saptamana urmatoare. In cele cinci zile care se scurg intre cele doua saptamani se consuma aceleasi alimente din lista alimentelor permise, dar distribuite la cele trei mese principale.
Citeste si: Dieta cu gratar si salate te ajuta sa slabesti pana la 10 kg fara sa te infometezi
Avantajele dietei cu o masa pe zi
Cand nu mananci nimic timp de 23 de ore, corpul va folosi grasimile stocate pe post de „combustibil”.
Mai mult, potrivit studiilor, postul intermitent activeaza autofagia, un proces natural prin care organismul elimină celulele bolnave si toxinele. Pentru ca acest lucru se intampla inclusiv la nivelul sistemului nervos, scade riscul de a dezvolta boli neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson sau atac vascular cerebral.
Alte studii au aratat faptul ca dieta cu o masa pe zi are efecte benefice si asupra metabolismului, stimuland arderea grasimilor si reducand nivelul zaharului din sange. Acesti doi factori sunt esentiali in prevenirea obezitatii si a diabetului de tip 2.
Te mai poate interesa si: Dieta cu iaurt. Slabeste pana la 5 kilograme in 5 zile
Reguli de respectat in dieta cu o masa pe zi
Este foarte important ca masa pe care o iei sa fie la aceeasi ora, in functie de programul tau. Daca optezi pentru luarea mesei seara, tine cont ca acest lucru sa se intample cu cel putin patru ore inainte de culcare, pentru ca alimentele sa aiba timp sa se digere.
Chiar daca mananci o singura data pe zi, nu te supraalimenta. Bea multe lichide si cel putin o cana de ceai verde zilnic.
Alimente permise in dieta cu o masa pe zi
In timpul orei de masa, poti consuma oricare dintre alimentele din categoriile urmatoare, preparate in orice fel.
– Legume: morcovi, spanac, salata verde, broccoli, cartofi (fierti sau la cuptor), conopida, ardei, castraveti, rosii, ceapa, usturoi;
– Fructe: mere, citrice, banane, piersici, ananas, mango, capsune, pepene;
– Fructe oleaginoase neprajite: alune, migdale, fistic, caju, seminte de dovleac si de floarea-soarelui;
– Proteine: piept de pui sau de curcan, peste, ciuperci, tofu, oua, fasole;
– Lactate: lapte si iaurt cu continut scazut de grasimi, branza Cheddar, feta, ricotta;
– Cereale: cereale integrale, orez brun, orez negru, quinoa, malai, grau;
– Grasimi: ulei de masline, ulei de nuca de cocos, unt de arahide si de migdale;
– Ierburi aromatice: piper, cardamon, menta, rozmarin, oregano, busuioc.
Nu rata nici informatiile despre: Dieta cu apa calda. Scapi de 6 kg si iti recapeti stralucirea pielii in doar doua saptamani
In restul timpului, consuma lichide: apa, ceaiuri de plante si cafea neindulcite.
Probabil ca in cele patru zile de dieta nu vei avea prea multa energie si pentru activitate fizica. Poti face, insa, 30-40 de minute de sport in restul zilelor din cele doua saptamani de dieta. La capatul celor 14 zile, din care patru vor fi cu o masa pe zi, acul cantarului va arata cu cinci-sase kilograme mai putin.
Imagine de silviarita de la Pixabay