“Ceea ce este coplesitor este transmis celor care ne sunt apropiati. Cei pe care ii iubim duc pentru noi ceea ce noi nu putem duce. Iar noi facem acelasi lucru, la randul nostru.”
Acest citat explica pe intelesul tuturor ce inseamna trauma psihica si trauma transgenerationala, despre care vom vorbi pe larg in articolul de astazi.
Acesta este subiectul cartii Lost in Transmission: Studii despre trauma de-a lungul generatiilor, editata de M. Gerard Fromm (2012). Este o colectie de eseuri despre trauma psihica si transmiterea transgenerationala a traumei, care pleaca de la ideea ca “ceea ce fiintele umane nu pot contine din experienta lor – experiente coplesitoare, de neimaginat, de nesuportat – se transmite generatiei urmatoare, ca un fel de sensibilitate afectiva sau urgenta haotica.”
Trauma psihica: cum se transmite
Transmiterea traumei psihice se poate referi la o familie anume care a suferit o pierdere, precum moartea unui copil, sau poate fi un raspuns impartasit la o trauma generala a societatii.
Maurice De Witt, un Mos Craciun stradal de pe Fifth Avenue, a observat o schimbare semnificativa de comportament in sezonul sarbatorilor de iarna de dupa 11 septembrie. Parintii isi tineau copiii de mana in mod insistent si foarte strans. Iar copiii simteau aceasta anxietate a parintilor. Nu puteau face conexiunea intre ce se intamplase in acea toamna si comportamentul parintilor, insa simteau faptul ca ceva era in neregula.
“Aces om a observat un mesaj dublu foarte puternic in comportamentul parintilor.”, spune Fromm. La nivel constient si verbal, mesajul este “Uite-l pe Mos Craciun. Iubeste-l.” La nivel inconstient si fizic, mesajul era “Uite-l pe Mos Craciun. Teme-te de el.”
Trauma psihica legata de evenimentele din 11 septembrie s-a transmis generatiei urmatoare prin modul in care acesti copii erau tinuti strans de mana.
Mostenirea psihica este adesea data mai departe prin indicii inconstiente sau mesaje afective care circula intre copil si adult. Uneori, anxietatea se transmite de la o generatie la alta prin povestile spuse.
Istoricul Peter Loewenberg invoca traditia orala a parintilor sai care au trait in timpul foametei din Germania din timpul primului razboi mondial, atunci cand sanatatea fizica si statura unei generatii erau micsorate din cauza malnutritiei prelungite.
Conform povestilor lor, o portocala impartita intre membrii intregii familii, o data pe an, era un adevarat festin. Loewenberg identifica un lant cauzal intre privatiunile fizice ale nemtilor in timpul primului razboi mondial care au culminat cu Marea Criza din 1929 si comportamentul nazistilor fata de copiii din centrul Europei in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
In ce masura experientele de foamete din copilarie au dus la o dorinta de reparatie fantezista prin regimul de foame si cruzime impus copiilor din lagarele de concentrare? – se intreaba Loewenberg.
Psihoistoricul Howard Stein a studiat subiectul traumei psihice colective in America si si-a imaginat toate posibilele directii in care trauma psihica poate fi transmisa in natiuni, grupari etnice, religii si familii.
Trauma psihica poate fi transferata pe directie verticala, de exemplu, prin reducerea drastica de personal intr-o corporatie. Este de asemenea cazul unei schimbari de lider intr-o comunitate bisericeasca, dupa ce pastorul a fost acuzat de comportamente sexuale inadecvate.
Stein vorbeste si despre trauma psihica care se transmite pe orizontala ca, de exemplu, in randul specialistilor in sanatate care lucreaza cu victime ale unor dezastre pe scara mare si care sufera de traumatizare prin proximitate.
Citeste continuarea pe DAMAIDEPARTE.RO
Imagine de Stefan Keller de la Pixabay
3 ZODII atrag NOROCUL și SUCCESUL de acum și până pe 17 noiembrie 2024
5 ZODII cu horoscoape PUTERNICE la finalul săptămânii
Cea mai NOROCOASĂ zi a lunii NOIEMBRRIE 2024 pentru fiecare ZODIE CHINEZEASCĂ