Cu toţii am trăit perioade în care eram atât de disperaţi, atât de prinşi într-o situaţie ce părea fără ieşire încât ne pierduseram încrederea în noi, în Univers, obosiseram de atâta luptă, de atâta zbatere şi aşteptam doar să se termine odată.
Ce faci când viaţa te trânteşte la pământ? Cum îţi revii sau cum gestionezi aceste episoade astfel încât să nu rămâi cu sechele de niciun fel şi în acelaşi timp să “storci” situaţia de toate învăţămintele cu care a venit spre tine?
1. Acceptă ceea ce este
A te întreba “de ce eu?”, “de ce acum?”, de ce acest lucru şi nu ceva mai uşor?”… înseamnă să îţi distragi atenţia de la ce contează cu adevărat, într-o încercare de a muta vina şi responsabilitatea asupra altcuiva. Acest alcineva poate fi un străin, un prieten, un membru al familiei sau Creatorul Insuşi.
Aceste întrebări îţi iau puterea şi te transformă într-o victimă neputiincioasă. Din postura de victimă nu poţi învăţa. Eşti doar un personaj într-o telenovelă, care se zbate şi plânge.
Spune-ţi: “Este ceea ce este!” E o bază de plecare în demersul tău de schimbare a situaţiei, ai stabilit unde eşti, e un act de acceptare la urma urmei.
Nu are rost să te gândeşti la alte aspecte din trecut sau din viitor pentru că te defocalizezi.
Din ce am discutat până aici se desprind alte două abordări:
2. Asumă-ţi responsabilitatea pentru ceea ce este
Următorul pas este să accepţi că, direct sau indirect, ai participat la producerea acestei situaţii care nu îţi este confortabilă.
Când este vorba despre un rezultat al unei acţiuni ale tale, atunci e mai uşor de sesizat. De ex.: Ai investit bani şi timp în ceea ce nu trebuia deşi ţi s-a spus să nu o faci şi acum suporţi consecinţele – ţi-ai pierdut casa, averea, ţi-ai înstrăinat rudele. Ai făcut o alegere nefericită şi acum te confrunţi cu situaţii ( de familie sau serviciu) chinuitoare: certuri sau bătăi între soţi, te părăseşte soţul/ soţia, îţi sunt luaţi copiii prin lege, ori eşti concediat şi nu mai reuşeşti să îţi întreţii familia, sau eşti tras la răspundere în instanţă pentru o anumită decizie la serviciu care a adus prejudicii companiei angajatoare sau unor clienţi, etc.
De multe ori, însă, noi nu realizăm că am participat la obţinerea acestui rezultat nedorit. Nu toate alegerile noastre sunt conştiente! De exemplu: o viaţă întreagă te laşi la urmă, arăţi Universului că ceilalţi din familie sunt mai importanţi decât tine iar când aceştia te părăsesc, te dezamăgesc, te rănesc, te calcă în picioare, pentru tine e greu să înţelegi că e din cauza ta. Universul ţi-a adus însă exact acele situaţii care rezonează cu vibraţia pe care tu o transmiţi inafară.
Un alt exemplu: o mamă cloşcă care repetă copilului ei de zeci de ori, ani la rândul, să fie atent cum traversează, să se uite la dreapta- la stânga, să traverseze doar pe la trecere, poate să atragă prin îngrijorarea ei şi energia cu care îşi “îmbracă” puiul , o situaţie nefastă, un accident pentru care nu găseşte explicaţie. ( aici este vorba de o co-creare dar despre asta într-un alt articol)
Aşadar, fă tot ce poţi să înţelegi că în Universul acesta nu există întâmplare şi nu suntem victime, doar creatori inconştienţi. Acceptă ideea că ai participat într-un fel sau altul la crearea acestei situaţii.
Nu poţi schimba nimic din ceea ce nu îţi aparţine. Dacă tu crezi că responsabilitatea este a altuia, nu ai nicio putere să îl schimbi pe acela. Nu ai “jurisdicţie” decât asupra propriei tale creaţii!
3.Stai în prezent
Dacă te tot auto-flagelezi prin rememorarea diferitor scene din trecut în care ai fost tratat cu desconsideraţie sau răutate, nu vei face decât să aduci acea energie negativă în prezent, înnegrindu-ţi şi mai mult experienţa actuală.
Dacă te îngrijorezi sau dacă îţi imaginezi nişte scenarii “posibile” din viitor, în care ai putea fi “salvat” de cineva, sau ţi s-ar face dreptate, atunci energia ta zboară în toate părţile, nu reuşeşti să fii eficient, să vezi lucrurile clar sau să îti concentrezi energia pe o rezolvare favorabilă ţie.
Energia urmează întotdeauna atenţia ta. Către orice lucru, situaţie sau persoana îţi îndrepţi atenţia, de fapt îl hrăneşti energetic. Pune-ţi tot focusul pe situaţia prezentă, împământează-te, fii atent la ce se întâmplă acum, aici, în jurul tău, supraveghează-ţi gândurile.