Iti place sa controlezi totul? Afla cum iti afecteaza FERICIREA si ce poti face ca sa renunti la acest obicei! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Iti place sa controlezi totul? Afla cum iti afecteaza FERICIREA si ce poti face ca sa renunti la acest obicei!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Iti place sa controlezi totul? Afla cum iti afecteaza FERICIREA si ce poti face ca sa renunti la acest obicei!
sa controlezi totul - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-sskry

A simti nevoia de a detine control este firesc. Este ceva ce ne dorim cu totii in mod inerent si ne simtim cel mai bine atunci cand stim exact ce se intampla in toate domeniile diferite ale vietii noastre. Este important sa ne dam seama, totusi, ca nu putem controla niciodata totul. Incercarea de a face asta duce la multe emotii negative diferite atunci cand lucrurile nu merg exact asa cum incercam sa le fortam.

Exista multe modalitati de a-ti creste fericirea in viata, dar una dintre cele mai simple si tangibile este renuntarea la control. De ce ar trebui sa facem asta si cum sa incepem? Vom analiza tot ce trebuie sa stii despre motivul pentru care ar trebui sa incetezi sa mai incerci sa controlezi totul in viata ta si ce pasi poti face pentru a ajunge acolo.

De ce simtim nevoia sa controlam?

Dorinta de a ne putea controla mediul si circumstantele este inradacinata in constiinta noastra. Acest lucru se datoreaza faptului ca, cu cat stim mai multe despre lumea noastra, cu atat ne simtim mai in siguranta. Pe de alta parte, cu cat stim mai putine, cu atat ne simtim mai speriati. Nevoia de a controla este direct inradacinata in frica – in special, frica de ceea ce s-ar putea intampla in afara controlului nostru.

Cum ne afecteaza negativ vietile incercarile de a controla

Poate fi firesc sa vrei sa controlezi totul, dar asta nu inseamna ca este sanatos. Exista multe moduri prin care incercarea de a controla totul s-ar putea intoarce impotriva ta pe termen lung. Sa aruncam o privire la unele dintre cele mai importante

Stres si anxietate crescute

Oamenii care incearca sa controleze totul pot experimenta mai mult stres si anxietate decat cei care nu o fac. Simplul act de a te simti scapat de sub control atunci cand este nevoie sa-l ai, poate face ca tensiunea arteriala a unei persoane sa creasca.

Un studiu a remarcat ca este mai devastator atunci cand lucrurile nu merg conform planului pentru oamenii care simt nevoia de a controla decat pentru cei care au nevoie sa detina mai putin controlul.

Mai putina satisfactie

Simtirea nevoii de a detine control si neavand-o ne poate face sa ne simtim nemultumiti.

Un studiu a constatat ca „subiectii care au obtinut scoruri mari la masurarea dorintei generale de control, au raportat niveluri mai ridicate de disconfort si au perceput camera ca fiind mai aglomerata decat subiectii care au obtinut un scor scazut la dorinta de control la ambele niveluri de densitate”.

Insusi actul de a simti nevoia de control a dus la o situatie mai putin placuta oamenilor pentru care aceasta a fost o prioritate fata de cei pentru care nu a fost.

Citeste si: 3 motive pentru care oamenii nu renunta la control

Mai multe critici

Pentru ca nu exista nicio modalitate de a controla totul in viata, sa-ti pese prea mult de modul in care merg lucrurile in afara controlului tau poate duce la critici sporite cu privire la tot ceea ce se intampla. La urma urmei, atunci cand nu controlezi rezultatele pe care le doresti, are sens sa nu-ti placa. La randul sau, a fi mai critic ne poate face mai nevrotici, creand un ciclu nesfarsit in spirala, in care devenim progresiv mai nefericiti cu viata noastra. Si critica celorlalti poate fi, de asemenea, daunatoare pentru persoanele care se confrunta cu depresia si anxietatea, determinandu-i sa se critice mai mult.

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie:
Data articol: 25/11/2021