Cu fiecare an care trece, imbatranim. Dar este posibil ca propriile ganduri sa ne aduca mai multe fire de par alb si mai multe riduri? Ne fac gandurile sa imbatranim mai repede?
Iata ce spun oamenii de stiinta.
Telomerii si imbatranirea
Telomerii sunt segmente de ADN de la terminatiile cromozomilor care ii impiedica pe acestia sa se distruga reciproc (ceea ce ar conduce la nefunctionarea corespunzatoare a celulelor). Telomerii sunt parte integrala din procesul de imbatranire.
De fiecare data cand o celula se divide, telomerul se scurteaza, iar atunci cand acesta devine atat de mic incat nu se mai poate divide, celula devine inactiva sau moare. Astfel, lungimea telomerului determina viata unei celule. Cu fiecare telomer cu care se scurteaza si cu fiecare celula care moare, imbatranim. Iar cand toti telomerii se scurteaza, toate celulele mor, iar noi odata cu ele.
Totusi, lungimea telomerilor poate fi crescuta, iar procesul de imbatranire stagnat si chiar inversat. Un fel de intoarcere in timp care ne-ar mentine tineri ceva mai mult.
Cum intotdeauna exista si reversul medaliei, unele actiuni contribuie la scurtarea telomerilor inainte de vreme.
Gandurile si imbatranirea
Asadar, ne imbatranesc gandurile? Se pare ca unele da!
- Cinismul si ostilitatea. De fiecare data cand esti furios, neincrezator, cand ii privesti pe ceilalti ca pe dusmanii tai, atunci esti predispus spre boli cardiovasculare, iar telomerii ti se scurteaza rapid. Efectele cinismului si ostilitatii sunt mai devastatoare la barbati decat la femei. Barbatii cinici si ostili sunt predispusi hipertensiunii arteriale din cauza lipsei optimismului si a vietii sociale.
- Pesimismul. Asteptarile negative scurteaza lungimea telomerilor. Lungimea telomerilor este mai mare la persoanele optimiste decat la cele pesimiste.
Citeste continuarea: 1 2
Acum sunt citite aceste articole