Oamenii care au suferit mult in viata tind sa tina garda sus. Ei folosesc un scut pentru a evita sa fie raniti din nou si, in cele din urma, sa clacheze. Este mecanismul lor de siguranță, o bula de protectie instantanee si o modalitate de a spune in liniste lumii „Ajunge”.
A trai cu zidurile sus nu este deloc usor, pentru ca in spatele lor se afla teama de a fi ranit din nou – una dintre cele mai paralizante temeri pe care le poate experimenta o persoana.
Viata nu este o cale care ne garantează fericirea.
Incertitudinea, instabilitatea si dificultatatile sunt circumstante specifice ale vietii existand sanse sa ne descurcam mai bine cu ele daca am putea sa le anticipam si sa ne pregatim. Nimeni nu este imun la durere, din acest motiv este necesar sa inveti cum sa o gestionezi, altfel intunericul te poate inghiti.
A trai inseamna a-ti asuma riscuri, a accepta ca lucrurile nu vor merge intotdeauna asa cum ne dorim, a accepta momente de fericire, dar si a accepta ca suferinta ne va bate din cand in cand la usa si ne va pune la incercare.
Te mai poate interesa si: De ce iubim oamenii care ne fac rau
Scutul si protectia sa falsa
Fiecare dintre noi are propria noastra protectie, propriul nostru mecanism de aparare, propriul nostru scut personal pentru a ne proteja de durere. Este absolut normal si uneori necesar. Intr-un fel sau altul, trebuie sa ne protejam partea cea mai delicata si sa ne imputernicim infruntandu-ne posibile pericole si caderi.
Problema apare atunci cand aceste ziduri raman sus, fara sa fie niciodata daramate. Zidurile preiau controlul asupra vietii noastre si in cele din urma se transforma intr-un filtru prin care putem observa lumea. Zidurile ne protejeaza nu doar de suferinta si durere, ci si de orice fel de experienta sociala.
Incercand sa ne protejam, ajungem sa ne blocam emotional.
Evitarea noilor experiente pentru a evita sa fim raniti este o strategie gresita pe care o tot repetam pentru ca la un moment dat ne-a garantat supravietuirea. Asa ca ai grija, pentru ca atunci cand folosesti zidurile ca protectie, platesti un pret mare pentru golul ramas in interior. Este acea nota scrisa cu litere mici in partea de jos a unui contract pe care nu-l citim niciodata.
Zidurile sunt capcane inconstiente, deghizate intr-un sentiment de protectie si securitate, care ne leaga de slabiciune. De aceea este foarte important sa recunoastem si sa devenim constienti de mecanismele noastre de aparare.
Trebuie sa intelegi ca evitarea suferintei pe termen mediu si lung genereaza mai multa durere si ca, desi viata nu este intotdeauna usoara, durerea este un alt capitol care trebuie integrat in istoria cuiva. Din acest motiv, trebuie sa te eliberezi de vinovatie si de orice atitudine dura si inflexibila pentru a imbratisa si deschide usa iubirii. Pentru ca nu exista nimic mai sanatos decat sa ai grija de tine.
Nu rata nici: Ce dai aceea primesti! Despre legile karmei sau cum se intoarce roata!
foto: Depositphotos.com