Cum influenteaza TACEREA creierul. Vei fi mult mai tacut dupa ce afli
Linistea te elibereaza de stres si tensiune
S-a descoperit ca zgomotul poate avea un efect pronuntat asupra creierului, o crestere a nivelului de hormoni ai stresului. Prin intermediul urechii, undele sunetului ajung sub forma de impulsuri electrice la creier. Corpul reactioneaza la aceste impulsuri, chiar si in timpul somnului. Se crede ca amigdala (situata in lobii temporali ai creierului) care este asociata cu memoria si emotiile este activata ceea ce are ca efect eliberarea de hormoni ai stresului. Daca traiesti intr-un mediu zgomotos sunt sanse mari sa te confrunti cu stresul cronic.
Un studiu publicat in 2002 in Psychological Science (Vol. 13, No. 9) a examinat efectul relocarii aeroportului din Munchen asupra sanatatii si proceselor cognitive ale copiilor. Gary W. Evans, profesor de ecologie umana la Universitatea Cornell noteaza ca micutii care sunt expusi la zgomot invata sa ignore zgomotul. Ceea ce este interesant este ca acesti copii nu ignora doar stimulii periculosi ci si stimulii la care ar trebui sa fie atenti, ca de exemplu sa fie atenti cand li se vorbeste.
„Acest studii ne demonstreaza cat de periculos este zgomotul – chiar daca nu afecteaza auzul cauzeaza stres si este periculos pentru oameni”, spune Evans.
Linistea are asupra creierului un efect contrar celui cauzat de zgomot. In vreme ce zgomotul cauzeaza stres si tensiune, linistea duce la eliberarea corpului si creierului de tensiune. Un studiu publicat in Heart a descoperit ca doua minute de liniste poate fi chiar mai relaxanta decat ascultarea de muzica de „relaxare”. Aceste rezultate au fost descoperite pe observarea schimbarii tensiunii arteriale si a circulatie sangelui in creier.
Nu rata nici: Rugaciuni puternice. Ce rugaciuni sa spui cand ai nevoie de un miracol. Cum se spun rugaciunile
Linistea reimprospateaza resursele cognitive
Efectele pe care zgomotul il are asupra performantei cognitive au fost indelung studiate. S-a descoperit ca zgomotul afecteaza negativ performantele cognitive atat la munca cat si la scoala. De asemenea, zgomotul duce la pierderea motivatiei si creste numarul de greseli. Functiile cognitive cele mai afectate de zgomot sunt atentia la citit, memoria si abilitatea dev rezolvare a problemelor.
Totodata, cercetarile au concluzionat ca micutii expusi la zgomotele puternice, precum cele din apropierea unui aeroport sau cale ferata, obtin rezultate mai slabe la citit, iar dezvoltarea lor cognitiva si a limbajului este incetinita.
Vestea buna este ca linistea ajuta creierul sa-si recupereze resursele cognitive pierdute. Asadar, tot ce are creierul nevoie pentru a se pune pe picioare este liniste/tacere.
Sursa: lifehack.org
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2