Viata este un loc in care practicam tot ceea ce noi cunoastem la nivelul sufletului, iar in decursul ei este normal si natural sa trecem prin toate starile: de la fericire la tristete, de la iubire la frica, de la entuziasm la dezamagire si viceversa.
Cu toate acestea, profesorul international de yoga Dana Tupa crede ca nu este necesar sa experimentam lucrurile negative ca sa ajungem la o cunoastere profunda asupra vietii, ci este suficient sa le identificam la alte persoane si le examinam de la distanta. In acelasi timp, profesorul crede ca important in viata este sa ne concentram pe lucrurile care ne fac bine si sa le experimentam in toata splendoarea lor. “Fericirea nu este un lucru pe care-l gasim in exteriorul nostru. La fel si tristetea. La fel si dezamagirea, frica, iubirea sau dinamismul. Toate sunt componente ale existentei noastre. Intrebarea este simpla: Pe care dintre acestea dorim sa le scoatem la suprafata si sa le experimentam mai des si mai intens?”, declara Dana Tupa.
In opinia specialistului, partea frumoasa a vietii, in fapt darul nostru divin, este ca dimineata ne ofera sansa de a alege din nou cum vrem sa traim in acea zi. Daca alegem sa fim fericiti si vrem ca acest sentiment sa predomine in viata noastra, atunci trebuie sa transformam fericirea intr-un ritual, care cuprinde 5 gesturi simple pe care le poate face oricine.
- Fii recunoscator pentru ceea ce ai!
“Probabil multi cred ca nu au de ce sa fie recunoscatori in viata, dar adevarul este surprinzator. Daca alegem doar sa punem intrebarea retoric, atunci e clar ca nu vom vedea adevarul. Secretul este sa scoatem o foaie de hartie si intr-o coloana sa trecem lucrurile pentru care suntem recunoscatori si in cealalta coloana lucrurile pe care le-am dori si ne-ar putea face fericiti. Dupa maxim 5-10 minute, vom ramane surprinsi de cate lucruri avem in viata noastra si pentru care putem fi recunoscatori. Lucrurile din coloana a doua nu sunt lucruri negative, ci obiective pe care vrem sa le atingem, dar care nu anuleaza lucrurile minunate pe care le avem deja in viata noastra. In fiecare dimineata trebuie sa ne trezim citind din nou cele scrise, pentru care trebuie sa fim recunoscatori si fim mandri de tot ceea ce am realizat pana atunci sau tot ce ni s-a oferit in viata”, declara profesorul Dana Tupa.
- Construieste propriul timp si spatiu in care sa evadezi din cand in cand!
“Viata este tumultoasa, da, e plina de provocari, stres si suntem presati din toate partile. Intr-adevar, si este normal sa fie asa. Viata este un lucru … viu, iar ca orice lucru viu, este dinamica, in continua schimbare si impredictibila. Ca sa nu ne pierdem orizonturile si sa nu fim prinsi in capcana iluziilor, e bine sa contrabalansam cu o proiectie a unei realitati si vieti pe care ne-o dorim sa experimentam. Se numeste echilibru si doar asa putem ramane ancorati. Cum putem sa implinim acest lucru? Prin reconstruirea copilariei noastre. Era un loc magic, in care nimic nu ne putea atinge, in care pana si tristetea era un lucru usor de gestionat. In copilarie orice lucru proiectat in mintea noastra, se putea transpune in realitate. Eram dezamagiti ca nu avem un cal in curte? Nu era problema, ne imaginam cainele ca e cal si ii dadeam jeratec. Acel nou taram magic al nostru ne va ajuta sa reinvatam un lucru pe care l-am pierdut in maturitate: proiectam in minte si il transpunem in realitate”, afirma specialistul.
- Schimba perspectiva!
“Atunci cand avem necazuri in viata, este bine sa privim necazul in ochi si sa-l numim. Traditia Vipassana spune ca atunci cand apare un stimul perturbant in meditatie, sa-l numim de 3 ori. Vom observa ca, odata recunoscut si privit in ochi, acel necaz va scadea in intensitate pana la punctul in care nu va mai fi deranjant. Cand necazul va deveni atat de neimportant, atunci il vom ignora”, declara profesorul de yoga Dana Tupa.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?