Va amintiti de vremea cand prietenul dvs. se intalnea cu acea persoana pe care o sigur o urati ? Puteati vedea de la un kilometru distanta ca acest partener era manipulator si convingator, dar nu era cale sa il convingi si pe prietenul tau. Mai degraba decat sa tina cont de sfaturile dvs., prietenul vostru v-a amintit rapid de scheletele din dulap, aratand de fiecare data cand ati fost total indragostita de nesimtiti absoluti.
Realitatea este ca, este foarte usor sa observi manipularea emotionala atunci cand se intampla cu oamenii pe care ii iubesti, dar profesionistii spun ca este greu sa-l vezi pe „papusar” tragandu-ti propriile sfori.
Ce este manipularea?
In contextul relatiilor, manipularea se refera la actiunile intreprinse de o persoana pentru a incerca sa-i controleze pe ceilalti, de obicei intr-un mod inselator sau daunator. Manipularea psihologica implica presiunea de a schimba comportamentele sau convingerile, prin aplicarea unor tactici inselatoare sau distorsionate. Manipularea emotionala foloseste aceleasi tactici pentru a declansa reactii emoționale intense, menite in mod deliberat pentru a scurge energia altei persoane sau pentru a le destabiliza bunastarea emotionala.
Psihologii spun ca principala cauza a comportamentului manipulator poate fi adesea cicluri toxice de violenta, narcisism sau relatii nesanatoase in propria copilarie a manipulatorului.
Manipularea se poate intampla in orice context relațional, inclusiv in familie, prietenii, relatii profesionale, romantice sau sexuale.
Semne comune de manipulare.
1. Te indoiesti de propria ta realitate.
Manipularea are multe fatete, una dintre cele mai importante este „gaslighting”, care este o tactica de conversatie conceputa pentru a „te separa de instinctul tau sau de evaluarea logica a lumii”.
Daca va puneti sub semnul intrebarii integritatea sau „sanatatea”, acesta este un semn ca ceva nu este in regula si se poate produce manipulare.„Cand va indoiti de realitatea voastra, acest lucru faciliteaza unui manipulator sa va convinga si sa va determine sa va aliniati viziunii lor”, continuă Balestrieri. „Singurul scop al „gaslighting” este de a separa pe cineva de propria realitate si de a provoca indoiala in mintea lor sau in mintea altora, astfel incat persoana care este supusa „gaslighting-ului” sa poata pierde propriul control sau sa isi piarda perceptia controlului celorlalti. ”
Citeste si: 11 modalitati sa te protejezi de manipularea emotionala
2. Relatia este foarte intensa din punct de vedere emotional.
Manipularea in relatiile romantice implica adesea facilitarea unei conexiuni intense, pasionale, care pune bazele incercarii de a mentine controlul.
„Bombardarea” cu iubire, haosul si intensitatea sunt elemente frecvente si fundamentale, necesare pentru o manipulare reusita”, explică Balestrieri. „Pastrarea confuziei, dezorientarea si distragerea partenerilor cu fantezii despre ceea ce urmeaza sa se intample sau la momentele bune care s-au intamplat este o tactica obisnuita folosita de partenerii manipulatori si abuzivi.”
3. Va temeti de abandon.
„Daca cineva este manipulat, poate incepe sa simta incertitudine, frica sau confuzie”, spune McCoy
Multe victime pot respinge semnele de manipulare ca pe o relatie normala, dar McCoy spune ca puteti face diferenta dintre compromisul sanatos si manipularea nesanatoasa, daca exista frica implicata. „Cu compromisul, nu va exista gandul:„ Daca nu fac ceea ce spune acea persoana, o sa ma paraseasca sau o sa ma raneasca ”, spune ea.Daca frica asta va trece prin minte sau o simtiti in abdomen, atunci este posibil sa fiti manipulat.
4. Aveti senzatia ca ceva nu este in regula.
„Ascultarea instinctului vostru este esential in evaluarea manipularii”, explica Balestrieri. „Sistemul nervos enteric, care face parte din sistemul nervos autonom, se afla in intestinele si stomacul nostru, si este responsabil pentru discernerea indiciilor senzoriale si transmiterea acestor informatii catre creier. Eforturile lor reunite sunt concepute pentru a evalua amenintarea si, adesea, acest lucru se intampla in afara constiintei noastre treze, pe care o observam ca un „sentiment in abdomen”. ”
Citeste continuarea: 1 2