6 sfaturi ca să găseşti echilibrul între viaţa personală şi cea profesională
În medie, un adult petrece la locul de muncă aproape o treime din viaţă. În viaţa de adult, putem simţi că petrecem destul de mult timp la muncă – între 8 și 10 ore zilnic, 5 zile pe săptămână, în majoritatea cazurilor. Pe lângă acestea, majoritatea dintre noi avem nevoie şi de timp pentru familie, pentru treburile casnice, pentru odihnă, pentru relaxare, pentru copii. Uneori, poate fi dificil să găseşti un echilibru între viaţa personală şi cea profesională. Iată mai jos câteva sfaturi utile ca să găseşti echilibrul între cele două.
Fii eficient, nu workaholic
S-ar putea să fii tentat să petreci foarte mult timp la locul de muncă, pentru a-ţi termina sarcinile de lucru, dar şi ca să depăşeşti aşteptările managerilor tăi, preluând proiecte extra şi încercând să devii din ce în ce mai bun. Acest lucru s-ar putea să-ţi ia foarte mult timp şi să te facă să te simţi obosit pentru treburile casnice, familie şi copii. Află dacă eşti workaholic sau dependent de muncă şi care sunt semnele că eşti în această situaţie.
Mai degrabă, încearcă să fii eficient. Fă o listă de sarcini, ocupă-te mai întâi de taskurile importante și elimină-le pe cele neesențiale.
Stabileşte obiective realizabile în fiecare zi
Capacitatea de a îndeplini prioritățile te poate ajuta să simți o senzație de realizare și control. Cu cât ai mai mult control asupra muncii tale, cu atât eşti mai puțin stresat. Deci, fii realist în ceea ce privește sarcinile de lucru și termenele-limită. Fă o listă de sarcini, ocupă-te mai întâi de taskurile importante și elimină-le pe cele neesențiale. Cere ajutor atunci când este necesar.
Atunci când te confrunți cu un proiect mare, începe prin a-l împărți în sarcini mai mici. Finalizează sarcinile una câte una, nu mai multe odată.
Fii organizat şi evită multitaskingul
Să fii organizat în toate aspectele vieţii tale te poate ajuta să obţii un mai bun echilibru între casă şi muncă. Foloseşte un planner, calendar şi alte instrumente pentru a-ţi gestiona bine taskurile şi a-ţi planifica ziua eficient. De asemenea, încearcă să eviţi multitaskingul. Acesta poate părea productiv, dar duce la burnout şi eficienţă redusă. E mai bine să te concentrezi pe un task o dată şi să îi dai toată atenţia ta.
Investeşte în relaţii de calitate
De calitatea relaţiilor noastre depind calitatea şi durata vieţii noastre. Fie că este vorba de familie, partener, copii, prieteni, colegi de muncă, manageri – este important să investim în calitatea relaţiilor pe care le avem pentru o viaţă fericită. Pentru a face acest lucru, ieşi cu prietenii, vizitează-ţi mai des rudele. De asemenea, este important să fii sincer, deschis şi autentic cu oamenii din jurul tău. Cere ajutorul atunci când ai nevoie – de exemplu, poţi împărţi treburile casnice cu partenerul.
Prioritizează-ţi sănătatea
Prioritizarea sănătăţii tale nu trebuie să fie un efort uriaş, ci poate fi la fel de simplă ca meditația zilnică sau exercițiile fizice. Este bine-cunoscut faptul că exercițiile ajută la scăderea stresului și devin superproductive, deoarece creierul eliberează substanțe chimice precum serotonina, endorfinele și dopamina. De asemenea, este important să mergi la medic atunci când ai probleme de sănătate şi să nu amâni.
Ia-ţi câteva vacanţe mai scurte
Pe lângă vacanţa de vară, este bine să-ţi iei şi câteva pauze mai scurte. De exemplu, poţi să profiţi de minivacanţele şi de zilele libere din 2023. Poţi alege un city break în străinătate, într-un oraş european pe care nu l-ai mai vizitat. De asemenea, poţi merge la mare, la munte, în Delta Dunării sau într-un oraş pitoresc şi frumos. România are foarte multe locuri frumoase de vizitat, atât în natură, cât şi în oraşe din diferite colţuri ale ţării.
Ţine cont de sfaturile de mai sus şi prioritizează eficient tot ce ai de făcut la muncă. De asemenea, ai grijă de tine şi de relaţiile tale, dar şi de sănătatea ta. Astfel, vei reuşi să ai un echilibru mai bun între muncă şi viaţa personală.
Foto: Julian Jagtenberg / Pexels
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua