3. Compasiunea este innascuta
Unii oameni cred ca ai sau nu ai compasiune, insa adevarul este ca ea poate fi invatata. Este o abilitatea ce poate fi antrenata. Toti oamenii au capacitatea de a o exprima, nu trebuie decat sa lasi aceea parte din tine sa iasa la iveala. Exista in viata fiecaruia o persoana de care se simpte iubit, nu?
Poate un parinte, un bunic, un profesor, un prieten.
Iti aduci aminte o data cand ai simtit compasiune fata de cineva sau ceva? Poate era vorba despre un copil, un amic sau pentru animalul de companie. Doar pentru ca tu te percepi drept o persoana care nu poate oferi compasiune, nu inseamna ca nu poti invata acest sentiment.
4. Autocompasiunea duce la narcisism, iubire de sine si un ego imens
In anii ’90 a inceput miscarea pentru cresterea stimei de sine, oamenii primeau mesaje de genul: „Esti perfect”, „Esti special”, „Esti cel mai bun”, „Esti mai bun decat oricine”. Astfel de mesaje conduc la narcisism, iubire de sine si dezvoltarea unui ego imens.
Autocompasiunea nu este acelasi lucru cu iubirea de sine sau sa-ti spui ca esti perfect.
Autocompasiunea spune ca „Esti imperfect si asta este ok”, „Esti mai bun decat oricine in anumite privinte, neindemanatic in alte domenii, peste medie in altele asa cum este orice persoana de pe acest pamant”. Toate fiintele umane se zbat si experimenteaza bucuria si durerea si toate sunt demne de iubire si compasiune.
Sursa: mindbodygreen.com
Citeste continuarea: 1 2