Violenta in familie. Solutii. Ordinul de protectie. Afla sfaturile avocatului Paula-Alina Lupu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Violenta in familie. Solutii. Ordinul de protectie. Afla sfaturile avocatului Paula-Alina Lupu

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Violenta in familie. Solutii. Ordinul de protectie. Afla sfaturile avocatului Paula-Alina Lupu
violenta in familie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - womens-2418421_1920

Ce este violenta in familie, cand este cazul sa ceri ordin de protectie si care sunt solutiile in care in care te confrunti cu violenta in familie aflati in cele ce urmeaza de la avocatul Paula-Alina Lupu, avocat in Baroul Iasi specializat in drept civil – dreptul familiei.

 

 

 

 1. Ce inseamna „violenta in familie”?

Termenul de „violenta” are un sens mai larg, desemnand atat atat actele de agresiune fizica, precum si amenintarile, insultele, limbajul degradant si umilitor (violenta verbala), provocarea de stari de tensiune si incercarile de a-si impune vointa (violenta psihologica), izolarea persoanei de prieteni, interzicerea de a merge la locul de munca/invatamant (violenta sociala), etc.

 

 

 1. Victimele violentei in familie

In sensul legii speciale, victima a violentei poate fi orice membru de familie, respectiv:

  • ascendentii, descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin adoptie astfel de rude.
  • Sotul/sotia, precum si fostul sot/fosta sotie,
  • Concubinii, precum si persoanele care au stabilit relatii asemanatoare celor dintre parinti si copii (in cazul in care locuiesc impreuna)
  • Tutorele, reprezentantul legal sau cel care ingrijeste persoana cu boala psihica sau handicap fizic.

 

 

 1. Ce masuri pot fi dispuse printr-un ordin de protectie?

Daca cererea de emitere a unui ordin de protectie este admisa, agresorul poate fi evacuat din locuinta (chiar daca acesta este proprietar!), iar victima poate solicita reintegrarea sa si a minorilor in locuinta familiei. Totodata, poate fi solicitata limitarea dreptului de folosinta asupra locuintei, in situatia in care locuinta poate fi partajata, spre exemplu agresorul poate fi obligat sa foloseasca o intrare separata (interdictie solicitata mai ales in cazul actelor de violenta verbala sau psihologica).

Printre celelalte masuri care pot fi luate se numara interdictia oricarui contact, inclusiv telefonic cu victima, pastrarea unei anumite distante de locuinta sau locul de munca al victimei sau incredintarea temporara a minorilor.

Interdictiile pot fi dispuse pe o durata de cel mult 6 luni de zile, cu posibilitatea formularii unei noi cereri de catre victima daca starea de pericol persista.

 1. Procedura obtinerii unui ordin de protectie

Procedura este prevazuta de legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. Victima violentei poate depune cererea personal, prin avocat sau prin intermediul unei organizatii specializate (ONG) sau institutii, iar pentru simplificarea procedurii a fost prevazut un formular tip care trebuie introdus la instanta de judecata. Este important de stiut ca cererea este scutita de taxa de timbru, existand posibilitatea ca victima sa solicite sa fie asistata de un avocat din oficiu la intreaga procedura daca nu are resurse financiare (respectiv daca indeplineste conditiile prevazute de legea privind ajutorul public judiciar). In prezent, procedura se judeca cu celeritate, solutionarea cererii neputand depasi un termen de 72 de ore calculat de la data depunerii acesteia.

!! Important de stiut este ca la nivel local au fost infiintate centre de primire si unitati de ajutor pentru persoanele care sunt victime ale violentei, unde se pot adaposti temporar impreuna cu copiii,  pot beneficia  de suport psihologic si consiliere din partea altor specialiasti, inclusiv de sprijin pentru obtinerea unui ordin de protectie. Departamentele de asistenta sociala din cadrul primariilor sau unitatile de politie pot indruma victimele spre astfel de centre.

 

 

 

  Autor: Avocat Paula-Alina Lupu

 Articolul a fost scris de catre avocat Paula-Alina Lupu pentru rubrica de specialitate a site-ului sfatulparintilor.ro, iar distribuirea este permisa cu indicarea autorului si a sursei.©

Avocat Paula Alina Lupu

Tel: 0755.795.608
Mail: avocatpaulalupu@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/avocatpaulalupu

Data articol: 25/07/2019