VESTE BUNA! De ce cuplurile care se cearta de fapt se iubesc mai mult. Parerea psihiatrilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

VESTE BUNA! De ce cuplurile care se cearta de fapt se iubesc mai mult. Parerea psihiatrilor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » VESTE BUNA! De ce cuplurile care se cearta de fapt se iubesc mai mult. Parerea psihiatrilor
cearta in cuplu - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - pair-709678_1920

Daca tu si partenerul sau partenera ta de viata aveti tendinta sa va calcati pe nervi mai des decat o fac alte cupluri, desi va iubiti si nici prin gand nu va trece sa va despartiti, nu fugiti in graba la un consilier sau la un psiholog si nici nu va ingrijorati prea mult ca se alege praful de relatia voastra. Conform studiilor recente realizate de Universitatea din Michigan, a te simti cand si cand iritat unul pe celalalt in casnicie este aproape intotdeauna semnul faptului ca sunteti activ implicati in relatia de cuplu, ca va pasa unul de celalalt, ca nervii indica tocmai dorinta rezolvarii unei anumite probleme comune.

 

Cand celalalt te enerveaza pentru un motiv anume, aceasta traire este cu mult mai mult decat indiferenta cauzata de o relatie aflata in pragul finalului.

 

Specialistii ne recomanda ca intai de toate sa retinem acest important aspect: cand ne certam nu inseamna ca relatia de cuplu nu va evolua intr-o directie buna. Multa lume tinde sa se ingrijoreze ca nu e liniste si pace mereu in cuplu, iar acesti cercetatori americani tocmai asta ne spun, ca o asemenea relatie plata si lineara fara contradictii si momente mai tensionate, tinde sa devina asa de plicticoasa incat sa duca la stingerea interesului reciproc.

„Cand ai momente de iritare pe partener pe care ti le exprimi, inseamna ca ai devenit confortabil in relatie ca sa iti expui sincer trairile si punctul de vedere, tocmai pentru ca iti pasa ce se intampla cu voi”, spune pentru oprah.com dr Kira Birditt, coautorul studiului. „Relatiile prea apropiate si pozitive pot fi la randul lor foarte iritante, mai ales ca nu stii niciodata ce se ascunde in mintea partenerilor prea linistiti care nu au niciodata nimic de comentat sau reprosat sotului sau sotiei sale”.

Sigur ca nu e neaparat o placere sa ai parte de o portie de cearta cu partenerul, dar se pare ca, atat timp cat exista iubire intre voi si dorinta sa aveti o relatie, aceasta este tocmai motorul care te face sa te mobilizezi, sa tii cont si de parerea celuialt mai mult, sau sa iti expui cu claritate punctul de vedere, pentru binele intregii familii.

 

 

Cearta este o forma de comunicare

Conflictul nu inseamna o problema in cuplu. Psihiatrii sunt de parere ca o cearta arata individualismul, perspectiva diferita asupra unei situatii, abilitatea de a-l invata ceva pe celalalt si de a invata ceva de la partener.

Specialistii au si cateva sfaturi cum sa te certi:

  • Nu insista pe a avea dreptate
  • Vorbeste imediat ce simti ca e o problema
  • Asculta
  • Ramai pe subiectul respectiv, nu divaga
  • Nu spune vorbe pe care sa le regreti.

 

De ce cuplurile care se cearta se iubesc mai mult

 

1.      Partenerii care se simt confortabil in cuplu se pot certa

Cand partenerii se poarta cu manusi unul cu altul nu e iubire, e frica. E teama ca daca spun ceva gresit, partenerul isi va schimba parerea. Insa cand partenerii isi spun ceea ce au pe suflet fara teama se va ajunge la un dramatic final, este un semn ca dragostea este atat de mare incat nu se vor incurca in niste cuvinte spuse la nervi.

 

 

2.      Partenerii care se cearta vor sa isi rezolve problemele

Sunt persoane care evita conflictele si incearca sa pastreze neutralitatea. Dar sunt si persoane care sunt pasionale si vor cu tarie sa rezolve problemele aparute in cuplu, chiar daca se ajunge la cearta. Ele nu vor sa renunte la partener pentru ca-l iubesc si atunci lupta pentru el.

 

3.      Partenerii care se cearta sunt mai patimasi

Psihologii considera cearta o metoda de excitare. Partenerii sunt mai patimasi din fire, se infierbanta in timpul conflictului, apoi ajung la excitare si termina cearta in pat.

 

4.      Partenerii care se cearta invata despre partener

In timpul conflictelor, partenerii afla mai multe despre personalitatea celuilalt. Lucrurile devin mai putin logice si mult mai intuitive.

Desigur, in acest articol vorbim despre cearta care nu implica jignirile si lipsa de compasiune. In orice conflict aparut in cuplu, moderatia, respectul reciproc, dragostea si compromisul sunt cuvinte cheie intr-o relatie sanatoasa.

Daca aceste conflicte degenereaza si se transforma intr-o obisnuinta, atunci relatia devine toxica.

 

 

Sursa: wakeupyourmind.net

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 07/01/2019