Unde introduc cererea de divorț? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Unde introduc cererea de divorț?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Unde introduc cererea de divorț?
https://ro.depositphotos.com/301546326/stock-photo-selective-focus-couple-sitting-table.html

Potrivit art. 915 alin. (1) Cod procedură civilă, cererea de divorț este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urmă locuință comună a soților.

Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comunăjudecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul, iar când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente internațional, este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.

Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. 

În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului București.

Competența prevăzută de art. 915 C. proc. civ. nu are un caracter facultativ, ci absolut, reclamantul neavând un drept de opțiune între instanțele menționate în cadrul acestui articol, ci este obligat să aleagă instanța competentă în funcție de ordinea prevăzută de text.

Important: se are în vedere domiciliul de fapt, cel unde partea locuiește efectiv (nu cel din buletin)!

Articolul a fost scris de catre avocat Paula-Alina Lupu, iar distribuirea este permisa cu indicarea autorului si a sursei.©

Avocat Paula Alina Lupu

Tel: 0755.795.608
Mail: avocatpaulalupu@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/avocatpaulalupu

foto: Depositphotos.com

Data articol: 21/06/2022