Cum sa iti intretii relatia de cuplu. Ce spun consilierii de cuplu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa iti intretii relatia de cuplu. Ce spun consilierii de cuplu

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Cum sa iti intretii relatia de cuplu. Ce spun consilierii de cuplu
Cum sa iti intretii relatia de cuplu

Stresul de a performa la munca, de a creste copii sanatosi si echilibrati, de a conduce o gospodarie poate uneori sa afecteze legatura dintre soti, deoarece relatia lor ajunge sa nu se mai afle printre primele trei prioritati, iar cuplul are de suferit. Daca ne facem analizele anual, ducem masina la revizie dupa X km si mergem la controale la medic cel putin o data pe an, de ce nu ne trece prin cap ca si relatia de cuplu are nevoie cel putin la fel de des de intretinere si reglaje?

Expertii de la ForbesWoman.com spun ca acesta e unul din principalele motive pentru care rata divorturilor e in crestere, pentru ca partenerii realizeaza prea tarziu, cand deja avariile sunt prea grave, ca ceva nu mai merge. Iata cateva idei care sa te ajute sa-ti mentii relatia pe termen lung, cat mai lung.

Cunoaste-te pe tine insuti si felul in care reactionezi in situatii conflictuale

Daca esti genul de persoana care face orice ca sa evite conflictele trebuie sa inveti sa iti impartasesti mai mult trairile cu partenerul de viata. Evita sa ajungi la conflcite vorbindu-i cu onestitate si caldura despre ce te deranjeaza. Daca esti genul de persoana care vrea sa puna cartile pe masa si sa rezolve pe loc conflictul, e cazul sa te intrebi daca subiectul discutiei e chiar atat de important pe cat ti se pare tie in acel moment.

Poate ca pur si simplu ai o zi mai proasta, esti obosit, te-ai enervat la birou, etc. Asadar, cand apar primele semne ale unui conflict incearca sa nu exagerezi gravitatea subiectului. Nu esti sigur in care dintre categorii te incadrezi? Intreaba-ti cel mai bun prieten si ai incredere in ce iti spune. In acelasi timp e bine sa retii ca daca ceva  creeaza furie si resentimente intre tine si partenerul de viata trebuie sa discuti cu el aceste subiecte. Astfel de lucruri lasate nerostite erodeaza relatia.

Citeste si: 4 strategii ineficiente de apărare în cuplu și cu ce este bine să le înlocuim

Accepta ca fiind valide si opiniile si sentimentele partenerului

Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti schimbi tu opiniile ca sa se potriveasca cu ale lui. Incearca mai degraba sa gasesti solutii de mijloc, care sa va satisfaca pe amandoi. Daca, de exemplu, partenerul tau e o persoana ironica si pentru el ironia e un mod de a-si exprima afectiunea, iar pe tine te scoate din minti pentru ca o consideri umilitoare, discuta cu el si explica-i cum te face sa te simti.

O solutie intr-o astfel de situatie ar fi ca partenerul tau sa fie de acrod sa isi foloseasca spiritul taios cu prietenii si rudele, dar nu cu tine. Important e sa pui cealalta persoana mai presus de dorinta de a dovedi ca tu ai dreptate si ea se inseala. Dupa cum spune o vorba veche “Poti sa fii fericit sau poti sa ai dreptate”.

Creeaza o atmosfera de apreciere reciproca

Cea mai simpla si eficienta metoda de a crea ceea ce expertii numesc “un cont comun cu emotii pozitive” este sa nu uitati sa va spuneti in fiecare zi lucruri marunte, dar sincere, care sa arate ca nu va luati de buni unul pe altul. Televizoarele noi si diamantele nu au acelasi efect ca “Multumesc pentru ca ai dus gunoiul” sau “Te rog frumos, ia tu copiii de la scoala”. Cuplurile cu un cont comun plin de respect reciproc si apreciere tind sa nu se abordeze negativist o discutie in contradictoriu si au un sentiment general mult mai placut in legatura cu relatia lor, asa ca atunci cand trec prin perioade mai grele nu renunta la relatie cu usurinta.

Te mai poate interesa: Cum sa imbunatatesti viata amoroasa in cuplu

Plange-te fara sa acuzi

Cicaleala si critica dura nu prea duc la rezultate bune. Incearca sa abordezi subiectele spinoase cu blandete si tact.

Daca, de exemplu, sotul tau ajunge acasa cu vreo doua ore inaintea ta si tu vii si gasesti chiuveta plina varf cu vase murdare, ideal ar fi nu sa arunci cu ele dupa el, ci sa ii spui cu calm: “Vad ca nu-s spalate vasele, ceea ce ma supara foarte tare, pentru ca vreau sa ma apuc de pregatit cina. Ar fi grozav daca m-ai putea ajuta cu treaba asta.”. Aceasta abordare calma te va ajuta sa obtii o reactie mult mai buna. Formula e aceasta: Descrie problema intr-un mod neutru, fara sa dai vina pe nimeni, continua cu sentimentele tale legate de aceasta problema si incheie cu nevoile tale.

Reinnoada prietenia cu partenerul tau

Ideal ar fi sa stabiliti o zi pe saptamana in care sa iesiti numai voi doi, orice-ar fi. E necesar sa fixati o anume zi si sa o respectati cu sfintenie, pentru ca altfel va luati cu treburile cotidiene si veti amana la nesfarsit iesirea. Specialistii in psihologia familiei spun ca, chiar daca nu puteti pleca in oras, e crucial sa va faceti timp ZILNIC sa stati de vorba numai voi doi, iar conversatia sa nu fie despre facturi, copii, rude sau job, ci despre voi. Nu uita ca nu e important cat timp petreceti impreuna, ci ca timpul vostru in doi sa fie bine folosit, sa intareasca legatura dintre voi si sa va imbogateasca relatia. Ceva te-a atras la acea persoana cand v-ati cunoscut. Incearca sa refaci acea prietenie de la inceputuri.

Imagine de Lucas Azevedo Lucas de la Pixabay

Data articol: 28/07/2022