Sforaitul, o problema serioasa in cuplu. Ce boli poti avea cand sforai. Ce remedii te ajuta
Sforaitul: Remedii
Somnul intrerupt de sforait nu este benefic nici pentru persoana care sforaie, nici pentru cel alaturi de care doarme. Iata o serie de remedii care te pot ajuta sa nu mai sforai si sa puteti avea un somn usor, atat tu cat si partenerul de… pat.
1. Curata-ti nasul
Un nas infundat poate duce la sforait. Inainte de culcare asigura-te ca ai narile decongestionate.
2. Evita alcoolul
Alcoolul relaxeaza muschii. Consumul de alcool face ca muschii gatului sa se “linisteasca” ducand la obturarea cailor respiratorii, ceea ce conduce la sforait.
3. Nu manca prea mult
O masa copioasa inainte de culcare poate duce la sforait. Organismul nu are timp sa digere mancarea, stomacul este plin si apasa pe diafragma, blocheaza caile respiratorii si astfel apare neplacutul sforait.
4. Slabeste
Nu te-ai fi gandit ca greutatea influenteaza sforaitul, nu-i asa? Daca slabesti, se reduce din tesutul adipos din spatele gatului si astfel respiri mai usor in timp ce dormi.
5. Capul sus
Daca dormi cu capul usor mai ridicat decat corpul, caile respiratorii sunt mai “libere”.
6. Schimba pozitia de somn
Cand dormi pe spate favorizezi aparitia sforaitului. Poti pune capat problemei daca dormi pe o parte.
7. Atentie la alergii
Alergiile perturba respiratia, fortandu-te sa respiri pe gura. Trateaza-ti alergiile si poti scapa de sforait. Cere sfatul medicului cu privire la antihistaminicele inainte de culcare.
8. Evita pastilele de somn
Somniferele si tranchilizantele ajuta muschii sa se relaxeze. Totusi, cu cat de relaxezi mai mult, cu atat vei sforai mai tare.
9. Renunta la fumat
Fumatul dauneaza grav sanatatii. Asta nu mai e o noutate. Stiai, insa, si ca te poate face sa sforai? Fumatul duce la infundarea nasului, ceea ce te obliga sa respiri pe gura, iar asta favorizeaza sforaitul. O reactie in lant pe care o poti stopa renuntand la tigari.
10. Bai de aburi
Ia un bol cu apa calda, pune-ti capul deasupra lui, acopera-te cu un prosop si respira profund . Aceasta baie de aburi te va ajuta sa iti cureti profund nasul si sa respiri mai usor.
11. Pastreaza igiena somnului
Ai grija ca locul in care dormi sa fie cat mai curat si fara praf. Schimba regulat lenjeria si fetele de perna pentru a evita inmultirea acarienilor.
12. Nu trata somnul cu superficialitate
Odihna este foarte importanta. Acorda-i somnului atentia cuvenita si nu munci foarte mult fara sa te odihnesti. Atunci cand esti foarte obosit, esti predispus la sforait.
In concluzie, tratamentul standard pentru apnee incepe cu pierderea in greutate, schimbarea pozitiei de somn, evaluarea obstrucationarii cailor respiratorii, si recomandarea purtarii unei masti speciale pe nas in timpul somnului.
Insa medicul dumneavoastra poate avea si alte recomandari sau sugestii de facut, in functie de cat de grav este cazul pe care il trateaza si tine sub observatie.
1. Controlati-va greutatea. Kilogramele in plus agraveaza sforaitul.
2. Evitati alcoolul si tranchilizantele (inclusiv somniferele). Pot avea o influenta asupra functiei respiratorii, ingreunand-o.
3. Dormiti pe o parte. Daca stati pe spate in timpul somnlui, limba are tendinta de a aluneca spre gat, impiedicand si mai mult fluxul normal al aerului.
4. Fiti disciplinati cand vine vorba de somn. De cele mai multe ori, oboseala intensifica sforaitul.
5. Renuntati la fumat!
Foto: Pixabay.com
Citeste continuarea: 1 2