Relațiile au și ele paraziții lor. Unii dintre cei mai întâlniți sunt gândurile toxice. Altfel spus, formulări care nu ajută deloc procesul relațional, ba chiar mai mult decât atât, îl denaturează și, implicit, îl deteriorează. Dacă vrei să îți imbunătățești calitatea relației, e util să fii atent la următorii paraziți.
Capcana lui “niciodată și “întotdeauna”
“Tu niciodată nu ajungi la timp” sau “tu mă contrazici întotdeauna”. “Niciodată” sau “întotdeauna” sunt generalizări. Funcționează doar în teorie pentru că în viața reală sunt, de regulă, inexacte. Practic înseamnă că eu îmi percep partenerul exclusiv negativ sau ca nefăcând niciun efort. Măcar o dată o fi ajuns la timp sau nu o fi avut de comentat. Și dacă măcar o dată a făcut ceva atunci “niciodată” nu se aplică.
Concluziile catastrofice
“Uite cât a cheltuit azi. O să ajungem pe stradă pentru că nu ne vom mai putea plăti ratele.” E adevărat că e util să fim prudenți. Dar dacă ea și-a cumpărat o pereche de pantofi iar eu mă port de parcă banca m-a dat deja afară din casă nu o să obțin decât o ceartă. Și o să par complet nerezonabil. E mai util să discut deschis despre procupările mele și să am grijă ca ele să fie formulate realist.
Blestemul lui “ar fi trebuit să știe”
“Ar fi trebuit să știe că mi-e greu deși nu i-am spus niciodată asta” sau “ar fi trebuit să știe ce îmi doresc fără să îi spun”. Ei bine, nu mă pot baza pe faptul că celălalt ghicește gânduri. Dacă îmi doresc cu adevărat ceva e mai util să îi comunic.
Povara lui “din cauza ta”
“Din cauza ta toate lucrurile merg prost în viața mea”. Eu cred că totuși într-o relație nu pot da toată resposabilitatea unui singur partener.
Citeste continuarea: 1 2