Dacă citești întrebările, devine clar de ce rezultatele studiului au arătat că, trei ani mai târziu, rata divorțurilor a fost cu 50% mai mică în cazul cuplurilor care au vizionat, timp de o lună, un film la interval de cinci zile și a discutat la finele fiecărui film. Pentru că abordează subiectele tipice de conflict ale unui cuplu. Și pentru că e mult mai greu să vezi ce faci tu greșit atunci când ești prins în vâltoarea emoțiilor și mult mai simplu să vezi ce fac alții.
Mai e nevoie doar să ai disponibilitatea de a face o paralelă între cuplul din film și cel în care te afli tu. Filmul devine astfel și un pretext de a petrece timp disecând și discutând ce merge bine sau mai puțin bine în cuplu, ce am face altfel sau ce ne-am dori diferit. Poți vedea comportamente pe care le-ai dori de la partenerul tău sau poți constata că sunt aspecte în care vă descurcați mai bine sau mai puțin bine decât cei din film. Puteți regăsi tipare relaționale disfucționale care vi se aplică și puteți astfel începe o discuție despre cum puteți proceda diferit. Sau puteți găsi tipare relaționale pe care ați dori să le aplicați și în cuplul vostru.
Sigur că nu toate probleme de cuplu vor fi automat rezolvate dacă timp de o lună vezi cinci filme și discuți despre ele. Dar vă întreb… Când e ultima oară când ați alocat atât timp pe care să îl petreceți împreună, urmat de discuții despre greutățile de cuplu de fiecare zi?
Autor psiholog Miruna Stănculescu
Citeste continuarea: 1 2