Urmatoarea pe listă este curiozitatea. Poate că o să vă scandalizați, dar a avea o bază de comparație mă ajută să fiu sigur că am făcut alegerea corectă. Dacă simt că nu am acea bază de comparație, mi se pare că viața mea sexuală de cuplu trenează și nici nu vorbim despre asta, atunci curiozitatea poate fi impulsul către validarea nesiguranțelor de ordin sexual.
Ultimul motiv ar putea fi „dez-îndrăgostirea”, descrisă cel mai curent prin „nu mai simt fluturi în stomac”. Adică sentimentul pierderii atracției irezistibile dintre mine și partenerul meu, atracția care a făcut începutul relației atât de memorabil, nu-i așa? Nostalgia pasiunii de început de relație poate fi un impuls serios în căutarea unui nou furnizor de „fluturi” și ne poate face să punem în pericol o relație de lungă durată. Până la urmă suntem toți tributari imaginii din filme și tindem să uităm că, deși par că stau împreună de o viață, un scenariu nu reprezintă realitatea iar actorii se despart după filmări.
Pe scurt ajungem să ne „înșelăm partenerii” pentru că ne dorim mai mult, pentru că avem nevoie de confirmarea sexualității, pentru că ne lipsește afecțiunea sau pentru că suntem în căutarea mitului pasiunii veșnic aprinse. Și nu în ultimul rând pentru că nu vorbim despre toate acestea. Pentru că nu-i așa, sexul nu se vorbește, se face. Câteodată cu urmări serioase pentru cursul vieții mele de cuplu. Din experiența mea, lipsa de comunicare dintre parteneri este, de fapt, motivul principal. Alegem deseori să nu vorbim despre vulnerabilitățile noastre sexuale sau afective uitând că un început de relație poate funcționa doar cu atracție și entuziasm dar că, pe termen lung, e nevoie de deschidere, de intimitate și de comunicare.
Autor: psiholog Miruna Stănculescu
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta