Ai nevoie de doi oameni pentru a avea o relație și tot de doi oameni pentru a o distruge. Sub sintagme de genul „nu știu cum am ajuns să nu ne mai înțelegem” sau „nu știu cum am ajuns doi străini” se află, de fapt, comportamente care, încet dar sigur, erodează înțelegerea și respectul dintre parteneri.
După 40 de ani de studiu, John Gottman a ajuns la concluzia că există comportamente care prezic cu precizie lipsa șanselor de supraviețuire ale unui cuplu. Care sunt acestea?
Criticismul
Sigur că nu te poți aștepta ca doi oameni diferiți să fie de acord tot timpul. Dar nu la dezacord se referă Gottman, ci la critică. Și la modul de formulare pe care îl folosim. Mai precis, modul care rănește adânc și cu precizie este acela în care facem referire la persoana celuilalt și nu la comportamentul acestuia sau interpretăm distructiv ceea ce face. Până la urmă toți greșim. Important este modul în care sunt interpretate greșelile noastre. Pentru oricare dintre noi e mai util să aflăm ce anume am greșit și nu în ce fel suntem „greșiți” ca persoană. Așa că poate data viitoare când vreți să spuneți: „ești nesimțit și că nu-ți pasă de mine” înlocuiți cu „mă supără cum procedezi și aș dori ca pe viitor să facem poate așa…”
Manifestarea disprețului
Gottman plasează în această categorie sarcasmul, jignirile, datul ochilor peste cap și îngânatul. Toate aceste manifestări lovesc în valoarea partenerului. Gottman mai spune și că manifestarea disprețul este un predictor de sine stătător pentru ruperea relației. Întrebarea firească este – dacă îți disprețuiești partenerul, de ce mai stai cu el (sau ea)? Iar dacă nu vrei să renunți la relație nu ar fi mai util să te concentrezi pe ceea ce îți place la el sau ea?
Citeste continuarea: 1 2