Psiholog Miruna Stănculescu: Cearta în cuplu – blestem sau binefacere? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Cearta în cuplu – blestem sau binefacere?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Psiholog Miruna Stănculescu: Cearta în cuplu – blestem sau binefacere?

Vă certați mult în cuplu? Dacă da, simplul fapt că faceți acest lucru nu e o veste proastă. În funcție de cum vă certați, cearta poate fi o binefacere sau un blestem. Știu că această afirmație încalcă ceea ce probabil ați auzit în copilărie dar, privind lucrurile diferit, cearta nu este decât una dintre modalitățile de semnalare și rezolvare a unui conflict. Și, de vreme ce suntem diferiți este firesc să ne călcăm pe bătături, adică să avem opinii diferite sau păreri opuse. Și, odată ce le avem, să le apărăm – carevasăzică – gata cearta.

 

Cearta în cuplu nu este un predictor pentru ruperea relației, lipsa ei cu desăvârșire însă este. Să vedem de ce. În primul rând (de la Dr. John M. Gottman citire) există mai multe „stiluri” de a te certa. Primul stil e reprezentat de cei care se ceartă până când ajung la un compromis, moment în care devin din nou confortabili în relație. Sigur că, în practică, lucrurile nu decurg atât de rațional. Drumul până la compromis poate fi presărat cu ridicări de ton sau trântit de uși. Dar, sunt sigură că ați experimentat și voi faptul că, uneori deși e neplăcut să treci printr-o ceartă zdravănă, la capătul ei, uneori, relația prosperă.

 

Al doilea este reprezentat de situația în care unul dintre participanți știe exact ce vrea și nu este dispus să cedeze și, deci, se ceartă până când obține ce dorește. În cazul acesta, practic nu vorbim de ceartă care, așa emoțională cum este, implică totuși un dialog. Cel care știe ce vrea și nu este dispus să negocieze nu este nici dispus să asculte punctul celuilalt de vedere. Oricare dintre părți ar câștiga, cealaltă rămâne cu un grad ridicat de frustrare. Frustrare care se acumulează și care va afecta, mai devreme sau mai tărziu, calitatea relației.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 21/08/2015