Dacă ne referim la posibilitățile de a alege, gândiți-vă că bunicii voștri ajungeau să cunoască poate două sute de oameni într-o viață. Nu era așa de greu să decizi dacă că ai făcut alegerea corectă. Astăzi, numai grație stimabilului Facebook (de exemplu) ajungem să cunoaștem mii.Asta face imposibil să știm cu siguranță dacă am făcut alegerea corectă până acum sau cât timp va rămâne corectă, de vreme ce oricând pot cunoaște partenerul perfect.
Așa se face că astăzi, orice semn care arată că lucrurile nu sunt tocmai perfecte, se lasă cu întrebări de genul: oare asta e tot ce pot obține de la o relație? Sunt cât de fericit ar trebui să fiu? Oare nu aș putea găsi pe cineva mai bun? Dacă răspund afirmativ la ultima întrebare, acel cineva este firește, sufletul meu pereche, bărbatul sau femeia care va spulbera toate slăbiciunile mele, îmi va scoate în evidență toate atuurile și îmi va acorda suport și respect necondiționat până la adânci bătrâneți. Până aici foarte romantic dar și foarte nerealist.
O relație de lungă durată este, în egală măsură, un parteneriat. În care dragostea sau împlinirea emoțională joacă un rol important dar nu suficient. Nici compatibilitatea nu prea există cu adevărat. O căsătorie este un generator de neînțelegeri. Până la urmă vorbim de doi oameni diferiți, proveniți din familii diferite, nu de gemeni . Distractiv este că, pe lângă conceptul de suflet pereche am dezvoltat o legendă și despre „persoana greșită”: cel sau cea care nu îmi ghicește gândurile, care nu gândește la unison cu mine, care nu are aceleași pasiuni, care nu tolerează sau nu înțelege slăbiciunile mele. Din combinația dintre cele două noțiuni „sufletul pereche” și „persoana greșită” s-a născut un lucru mai puțin bun pentru relațiile de lungă durată. De vreme ce știu exact ce vreau, cred că mai am destule șanse să obțin și văd zilnic imperfecțiunile celui din relație (sau potențialilor candidați la relație) am mult mai puțină disponibilitate să dau o șansă omului real. Ideea este că bunicii noștri aveau și avantaje: o disponibilitate mult mai mare să facă lucrurile să funcționeze și (dacă aveau noroc) credința că au făcut alegerea corectă.
Eu nu cred că e obligatoriu să ai o relație de cuplu pentru a fi fericit. Dar dacă consideri că de asta ai nevoie atunci e poate câteodată util să prețuiești realitatea din fața ta și nu visul despre perfecțiune.
Autor: Psiholog Miruna Stănculescu
Citeste continuarea: 1 2
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT