Manipularea emotionala in relatii. Cum sa scapi de ea! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Manipularea emotionala in relatii. Cum sa scapi de ea!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Manipularea emotionala in relatii. Cum sa scapi de ea!
Manipularea emotionala in relatii
Credit foto: Imagine de Jackson David de la Pixabay

In timp ce tacticile de manipulare sunt similare in fiecare mediu, nu exista o abordare unica pentru toate aspectele care ar putea aparea intr-o relatie romantica. Uneori apare rapid ca intimidare si control, dar alteori partenerii observa o combinatie asimetrica de minciuni, vina, omisiuni, negari, rationalizari sau agresiuni pasive stranse in timp. Cu siguranta ca exista un spectru larg de experiente.

Manipularea selectiva se poate concentra pe o problema recurenta si poate fi enervanta, dar inofensiva. De exemplu: un partener evita convenabil treburile casnice sau lucreaza intotdeauna pana tarziu in serile in care vin parintii tai. Aceste probleme pot fi abordate prin comunicare si stabilirea limitelor, dar ceea ce doriti cu adevarat este sa aveti in vedere manipularea toxica care poate duce la abuz. Daca un partener romantic are secrete, are schimbari de dispozitie imprevizibile si minimalizeaza suferinta altora, aceste comportamente manipulative pot duce la abuz.

Tactici de manipulare.

„Gaslighting”, adica te face sa te indoiesti de realitatea ta

Schimbarea constanta a obiectivelor, astfel încat obiectivele sau regulile de inceput sa fie mereu schimbate

Solicitarea loialitatii sau a secretomaniei

Va obliga sa ascundeti lucruri importante de oamenii pe care ii iubiti

Presiune pentru a nu impartasi niciodata realitatea greutatilor in afara relației

Fluxuri incoerente de comunicare, informatii fantasma, minciuni prin omisiune si memorie selectivă

Refuzul compromisului

Vorbind intotdeauna de o forma absoluta, fara a permite niciodata un punct de mijloc

Lipsa empatiei

Cuvinte sau comportamente dezumanizante

Minimizarea suferintei altora

Crearea de situatii din care beneficiaza intotdeauna doar o parte (a lor)

Citeste si: 8 semne ale manipularii emotionale

Egoismul si o multime de afirmatii „Eu”

Schimbarile de dispozitie, adica varfuri emotionale foarte mari si minime depresive

Bombardarea cu iubire, adica a fi fermecator, a acorda o atentie pozitiva excesiva, inclusiv oferirea de cadouri fastuoase si manifestari publice de lauda

Cum sa va descurcati cu un manipulator.

Stabiliti limite.

Definiti limitele comportamentelor acceptabile fata de dvs. si declarati tipurile de tratament pe care nu le veti tolera. „Crearea unor limite clare este esentiala in orice relatie, dar mai ales in una in care cealalta persoana va depaseste limitele in mod regulat”, spune Balestrieri. „Asigurati-va ca ati stabilit doar limitele pe care sunteti dispus sa le sustineti. In caz contrar, invatati pur si simplu o persoana abuziva ca tot ce trebuie sa faca este sa forteze mai tare pentru a-si face drum. ”

Pentru a sti care ar trebui sa fie limitele voastre, McCoy recomanda sa reflectati asupra experientelor voastre anterioare din cursul relatiei actuale si din cele anterioare. „Identifica ceea ce vrei si ai nevoie. Apoi pledeaza pentru tine. „

Fiti dispusi sa va indepartati.

Daca partenerul dvs. este dispus sa va respecte limitele si sa va intalniti intr-un loc de respect si compromis reciproc, relatia poate merge mai departe, atata timp cat amandoi evitati repetarea comportamentelor toxice care vor declansa modele vechi. Dar McCoy avertizează: „Daca exista o lipsa de dorinta din partea partenerului vostru, atunci puteti sa incepeti sa va reimaginati viata in afara relatiei”.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 26/06/2024