De ce divortul este cea mai buna solutie intr-o relatie toxica. Efecte devastatoare asupra copiilor, cand parintii nu se inteleg - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

De ce divortul este cea mai buna solutie intr-o relatie toxica. Efecte devastatoare asupra copiilor, cand parintii nu se inteleg

divortul cea mai buna solutie

Relatia toxica a parintilor este mai dureroasa pentru copii decat divortul acestora

Cum spuneam mai sus, fericirea copiilor depinde de fericirea parintilor. Desi divortul este dureros pentru toate partile implicate in proces, in cazul unei relatii toxice, despartirea parintilor este chiar cel mai mic rau care se poate intampla.

Iata care sunt efectele devastatoare ale unei relatii toxice asupra copiilor.

1. Vor copia modelul de relatie al parintilor

Copiii vor copia modelele de relatii ale parinitlor. Atunci cand acestia traiesc in certuri constante, in violenta si frustari, isi vor pierde abilitatea de a dezvolta relatii sanatoase bazate pe dragoste si respect cu ceilalti.

Gelozia, furia, lipsa comunicarii intre parteneri, critica, dominatia sau alte comportamente ale parintilor vor fi copiate si transformate in modele de relatie la varsta maturitatii.

2. Se vor “obisnui” cu scandalul

Copiii detecteaza emotiile negative foarte usor si sunt foarte sensibili la conflictele distructive din familie. Cand parintii nu isi arata respect, starea emotionala a copiilor incepe sa aiba de suferit. La fel si comportamentul lor in societate. Tensiunile dintre parinti ameninta securitatea emotionala a copiilor. Acestia incep sa se simta nesiguri pe ei, respinsi, vinovati de ceea ce se petrece. Iar la maruritate vor ajunge niste oameni lipsiti de respect de sine, cu probleme de incredere in oameni si fara sentimentul de valoare proprie.

Nu rata nici: Medierea in caz de divort

3. Vor deveni vulnerabili la stres

Cand copiii nu se simt in siguranta in propria casa, sunt sanse mari sa dezvolte probleme cu stresul si sa interpreteze gresit orice situatie de viata. Orice lucru minor poate fi interpretat ca amenintare, iar anxietatea poate creste. Apar, astfel, cosmarurile si fricile.

La maturitate, aflati intr-o relatie de cuplu, copiii crescuti intr-un cuplu toxic nu isi vor da seama ca intre doi oameni pot exista si neintelegeri care pot fi depasite prin comunicare. Ei vor fi foarte critici cu altii si cu ei insisi.

4. Vor avea probleme in relatii de toate tipurile

Copiii care cresc intr-un mediu toxic vor avea probleme nu doar in construirea unei relatii de cuplu functionale, ci si in mentinerea relatiilor de toate felurile. Un copil crescut in conflict va avea dificultati in gasirea unui echilibru intr-o relatie, indiferent de felul ei.   El va deveni distant si foarte precaut.

Copiii din familiile nefericite, la maturitate nu vor vorbi despre sentimentele lor, nu vor putea sa-si creeze limite sanatoase.

5. Vor avea probleme cu dependentele

Pentru a-si masca emotiile negative, copiii pot ajunge sa inceapa alte activitati care, de regula, nu sunt sanatoase. Asa pot aparea utilizarea in exces a jocurilor video, violenta, consumul de rigari, alcoo, droguri si alte substante.

6. Se vor teme de propriile emotii

Cand parintii adopta tactici distructive precum evitarea, agresiunea verbal, plecatul de acasa, copilul invat aca nu este in regula sa-ti epxrimi sentimentele. Ei vor crede ca furia este un sentiment periculos si il vor ascunde, nestiind cum sa-l manifeste constructiv.

Ajungi la maturitate, vor repeta modelul de relatie in propriile cupluri.

Ca si in cazul adultilor, copiii crescuti departe de mediul toxic al relatiei parintilor, incep sa-si imbunatateasca sanatatea, starea de spirit, increderea de sine. Copiii persoanelor care au divortat in termeni amiabili si au putut avea o relatie onorabila si dupa despartire sunt cei mai privilegiati din acest punct de vedere. Ei gestioneaza cel mai bine divortul parintilor si se recupereaza mult mai repede in comparative cu cei ai caror parinti au divortat, dar nu sunt deloc in relatii prietenoase.

La polul opus sunt copiii ai caror parinti raman in relatii toxice. Ei dezvolta anxietate, depresie si alte boli de natura fizica si psihica.

Sursa: brightside.me

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/06/2021