Cum stii ca esti intr-o relatie toxica - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum stii ca esti intr-o relatie toxica

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Cum stii ca esti intr-o relatie toxica
Cum stii ca esti intr-o relatie toxica

O relatie toxica este asemanatoare unei dependente. Simti efectele secundare ale toxicitatii insa nu poti identifica sursa. Primul pas pentru eliminarea unei dependente este sa admiti ca ai o problema. Identificarea elementului toxic dintr-o relatie, inseamna, asadar acceptarea ca ai o problema.

Cei mai multi dintre psihologi considera puterea ca fiind inima oricarei relatii toxice.

Folosirea puterii de catre o persoana asupra altei persoane apare atunci cand primul ignora succesele sau emotiile celeilalte persoane concentrandu-se exclusiv pe ale sale.

Narcisismul inseamna ca cealalta persoana dintr-o relatie este un subordonat si, prin urmare, neimportant. Cei mai multi oameni aflati intr-o asemenea relatie toxica incep sa creada ca sunt mai putini importanti decat partenerul/a lor.

Daca constientizezi faptul ca te afli intr-o spirala de relatii toxice, ar trebui sa stii ca la baza acestei situatii se afla relatia de inceput cu parintii, sustine psihoterapeutul Susan Forward.

Citeste si: Cum sa scapi dintr-o relatie toxica. Cum sa faci detoxifierea relatiilor de prietenie sau de cuplu

Ea sustine ca parintii manipulatori, nestatornici si abuzivi conditioneaza creierul copilului sa accepte sa fie roata a doua in orice relatie s-ar implica.

Punctul sau de vedere se bazeaza pe cercetarile psihanalistului Isabelle Korolitski, „un prim atasament toxic, ramas nerezolvat conduce la un altul”. Ea considera ca nu este surprinzator ca persoanele care au fost tratate urat in trecut vor continua sa se lase manipulati.

Nu rata nici: De ce divortul este cea mai buna solutie intr-o relatie toxica. Efecte devastatoare asupra copiilor, cand parintii nu se inteleg

Sursa: thespiritscience.net

Data articol: 08/09/2021