Alege un moment potrivit ca sa ii vorbesti
Nu incepe sa vorbesti despre cutare obicei enervant al lui dupa ce a avut o zi lunga la munca si a venit acasa frant. Din pacate, aceasta e situatia clasica si nu se rezolva nimic, din contra. Doar adauga o noua tensiune intre voi.
Da ca sa primesti
Intreaba-ti sotul daca tu ai obiceiuri care il irita si inceaca sa reactionezi cand auzi ce iti zice asa cum ti-ar placea sa reactioneze si el la ce vrei sa ii spui. Da-i sotului tau spatiu sa sugereze solutii pentru orice conflict. Acesta este un efort comun care necesita cooperare si pentru ca acest lucru sa se intample, feedback-ul sotului este vital. Asta nu inseamna ca iti manipulezi sotul; el trebuie sa te simta complet sincera in dorinta de a rezolva orice dinspre tine care il enerveaza.
Sustine-ti sotul
Exprima-ti afectiunea si reintareste spiritul de echipa dintre voi doi cu o atitudine iubitoare. Nu iti vana sotul cu presiunea sa inceteze cu acest obicei despre care ati discutat si agreat. Inainte sa iti dai seama, obiceiul va deveni centrul relatiei voastre si va fi un factor major de stres pentru amandoi. De exemplu, daca sotul tau a uitat iar sa agate prosopul dupa baie si l-a lasat tot pe pat, ia-l intr-o maniera simpatica si spune ceva comic. Multe obiceiuri se fac inconstient si schimbarea si ajustarea implica timp. Marimea si amploarea obiceiului este un alt aspect; a fuma in dormitor nu e acelasi lucru cu a lasa un prosop pe pat.
Nu il critica niciodata in fata oamenilor
Daca sotul tau are un obicei neplacut pe care il face in fata cunoscutilor, puteti stabili un cod stiut doar de voi doi sau un gest ca sa ii atragi atentia la ce face. Niciodata nu comenta de fata cu el pentru ca il vei ofensa si jigni. Nici tie nu ti-ar placea sa iti spuna ceva in fata prietenilor si familiei tale.
Accepta posibile reactii
Sotul tau poate sa nu identifice faptul ca un obicei “reclamat” de tine drept neplacut trebuie sa il schimbe, deci nu se va schimba. Trebuie sa te reintorci la liste si sa restabilesti proritatile si sa vezi daca poti trai cu adevarat sau nu cu cineva cu acest obicei. Cat compromis este sanatos sa faci, cat exagerezi tu si cat iti incalca drepturile tale la o viata decenta.
Cand esti in dubii, cauta ajutor
In unele cazuri, cuplurile nu pot rezolva singuri anumite conflicte la care se ajunge din pricina reprosurilor reciproce cauzate de obiceiuri neplacute ale partenerului pe care nu le mai poate tolera. O a treia persoana implicata trebuie sa fie un terapeut de cuplu, nu o ruda sau un prieten. Terapeutul este din exterior, nu trebuie sa ai de-a face cu el in cercuri sociale, iti va oferi confidentialitate, este profesionist si nu iti vei intinde povestile la nesfarsit asa cum ai face-o cu un prieten, pentru ca timpul te costa bani. Daca mergeti la un terapeut impreuna, e important sa va fie clar amandurora ca o faceti pentru a incerca repararea relatiei; nu este un atac la adresa ta sau a lui.
Terapeutul Khalil afirma din experienta ca multi oameni sufera la capitolul abilitate de comunicare care sa duca la o evolutie pozitiva a unei conversatii. De cele mai multe ori, cand apare o problema in cuplu, atitudinea este una de “razboi cine castiga si cine pierde”. Un terapeut poate macar sa ii invete pe cei din cuplu sa comunice mai bine si mai onest orice au pe suflet. Unele carti de dezvoltare personala mai pot ajuta in imbunatatirea abilitatilor de comunicare dar doar daca esti constient ca ai de imbunatatit ceva in acest sens. Trebuie insa sa accepti ca nu poti schimba in totalitate o persoana. Daca s-au adunat asa de multe care iti displac la persoana respectiva, nu le-ai vazut de la bun inceput?
Credit foto: freedigitalphotos.net
Citeste continuarea: 1 2