Cum sa depasesti cele mai grele 5 momente din viata de cuplu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa depasesti cele mai grele 5 momente din viata de cuplu

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Cum sa depasesti cele mai grele 5 momente din viata de cuplu
cele mai grele 5 momente din viata de cuplu - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - couple-1149143_1920

Nu exista perfectiune. Indiferent de domeniul la care ne referim, oamenii isi doresc perfectiunea, se apropie de ea insa n-o ating niciodata. Iar lucrurile sunt cu atat mai evidente atunci cand vorbim despre relatiile umane.

Nu exista relatii de cuplu perfecte, in care totul sa fie lapte si miere. Chiar si in cuplurile cele mai bine sudate exista momente mai grele. Diferenta dintre cuplurile de succes si cele care se rup este modul in care depasesc momentele mai grele.

Iata 5 momente grele pe care orice cuplu le poate avea:

1. O cearta puternica din motive minore

Exista probleme majore pe care cuplurile trebuie sa le rezolve, precum sexul, banii si copiii si pe care le rezolva intr-un minut, insa daca treceti printr-o cearta puternica din motive puerile, sa stiti ca nu sunteti singurii. „Mariajul este ca un paratrasnet care absoarbe stresul din fiecare sursa, trecuta si prezenta.

Iar cand nivelul acestuia atinge cote inalte, chiar si cele mi bune cupluri pot parea ca sunt gata sa se desparta”, sustine psihologul Harriet Lerner. Aceasta spune ca aproape orice poate duce la o batalie epica, ca spre exemplu modul in care unul dintre soti taie o rosie. Pentru a rupe acest cerc stresant, respira adanc inainte de a incepe sa tipi si sa te gandesti daca cutitul este adevarata problema. Iar daca ai izbuicnit in urlete, cere-ti scuze si explica ce te deranjeaza cu adevarat, inainte ca acest lucru sa se transforme intr-o adevarata problema.

2. Probleme financiare

Indiferent daca crezi sau nu ca banul este ochiul dracului, nu poti nega faptul ca banii sunt responsabili pentru declansarea multor tensiuni in cuplu. Climatul economic greu nu ajuta, dar chiar si in conditii economice infloritoare, multe cupluri se pot certa din cauza situatiei financiare.

„Eu si sotul meu ne-am casatorit cand eram foarte tineri si suntem fericiti ca am facut-o, insa am avut multe de trans pana sa ajungem sa ne gestionam finantele ca un cuplu, avand multe credite de inapoiat in timp ce ne cautam locuri de munca. Pentru a ne atinge cel mai important obiectiv, cumpararea unei case, am fost dispusi amandoi sa facem sacrificii, ca renuntarea la shopping-uri sau achizitionarea unui automobil. A fost greu, insa acum ca am reusit, suntem bucurosi ca am ramas impreuna in ciuda momentelor grele pe care am fost nevoiti sa le depasim”, a povestit Chelsea S., 27 de ani.

3. Sa va integrati cu adevarat in familia celuilalt

V-ati intalnit viitorii socri, parintii s-au intalnit cu parintii, iar nunta a descurs fara nicio problema din partea ambelor familii. Chiar ati reusit. Insa chiar daca ati depasit aceste stadii nu ati terminat inca. Lerner sustine ca cuplurile se mai pot astepta sa se confrunte cu problemele familiilor extinse, precum cat de des ar trebui sa vina bunicii in vizita si ce granite ar trebui stabilite.

„Daca vrei sa-ti petreci viata cu cineva, poate ar trebui sa reconsideri mariajul si copiii pentru ca rareori vei petrece timp doar cu persoana cu care te casatoresti”, glumeste Kelli S., 35 de ani. Minimalizarea problemelor si maximizarea timpului de calitate prin obtinerea unui acord mutual intre parteneri in privinta chestiunilor legate de familie, precum locul in care sa va petreceti concediul.

4. Primele stadii ca parinte

Pe cat de binecuvantat si fericit te vei simti odata cu venirea pe lume a primului copil, pe atat de complicata este aceasta perioada, cand trebuie sa decideti cine ia copilul in brate cand plange sau cine trebuie sa gasesca o cresa.

„Este uimitor si minunat, insa totodata cea mai dificila experienta. Dormi foarte putin si pui sub semnul intrebarii atat ceea ce faci tu sau partenerul. Iar asta poate duce la situatii incordate”, sustine Erin B., 31 de ani. Vestea buna este ca, in cele din urma, vei putea dormi normal, nu trebuie decat sa-ti acorzi timp pentru a gasi cea mai buna cale de a imparti responsabilitatile. Vestea proasta este ca, acum este randul tau sa schimbi scutecul.

5. Cand copiii incep sa creasca

Odata ce copiii vostri sunt suficient de mari pentru a vorbi sau chiar imbraca singuri, poti, atat sa ai grija de ei dar si sa faci in fiecare zi dus. Si relatia voastra va intra rapid in normal, nu-i asa? Ei bine nu chiar. Acum vin momentele in care trebuie sa luati cele mai grele decizii din punct de vedere al meseriei de parinte, acelea care v-ar putea divide ca si cuplu.

„Sotul meu este adeptul onestitatii totale fata de copii, iar eu cred ca ar trebuie sa le aparam inocenta cat de mult putem, cand putem. Spre exemplu, copilul nostru de 6 ani este infricosat de inchisoare pentru ca sotul meu a decis sa-i vorbeasca despre Alcatraz si despre scaunul electric”, a spus Andrea J. Ar trebui ca amandoi sa va simtiti confortabil in legatura cu ce ar trebui sa-i invatati pe copii si sa faceti compromisuri in legatura cu valorile pe care le veti transmite mai departe, de genul „Nu ne vom minti copii, insa unele detalii nu trebuie sa le stie pana nu ajung la o anumita varsta”, inainte de a-l pune pe micut in mijlocul unei confruntari intre voi.

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Data articol: 03/02/2021