Cum identificam relatiile cu abuz emotional? Explicatiile psihologului - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum identificam relatiile cu abuz emotional? Explicatiile psihologului

abuz emotional - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - illustration-2223973_1920

Cum sa crestem copiii sa nu devina adulti abuzati?

Intrucat modelul comportamental al celui care abuzeaza se dezvolta inca din copilarie, psihologul Lenke Iuhos ne ofera cateva sfaturi despre cum sa ne crestem copiii astfel incat sa nu devina adulti abuzati.

Un copil crescut puternic este copilul crescut cu sentimentul de valoare personala.

“Daca vom creste un copil puternic, acesta se va simti un om iubit pentru ceea ce este el cu valorile si defectele lui. Nu va fi valoros pentru ca ia note bune la scoala sau pentru ca isi asculta parintii, ci va avea incredere in el in orice face. In momentul in care copilul creste, caldura iubirii neconditionate, care nu exclude disciplina, invatarea, exersarea unor activitati de viata, acesta devine empatic, iubitor, atent la valorile lui si ale celor din jur. Un copil puternic, daca va fi atacat la valorile sale personale, nu se va lasa jignit, devalorizat sau umilit. El isi va proteja valoarea singur, caci stie ca in departare e respectat si iubit”, explica psihologul Lenke Iuhos.

Un copil crescut cu resurse este un copil care face fata abuzului mult mai bine.

“Resursele reprezinta puterea noastra interioara de a ne ridica in ciuda dificultatilor, chiar si dupa ce ai fost ranit foarte puternic. Un copil care stie ce poate sa faca si care sunt abilitatile lui cele mai inalte, care constientizeaza ca mai are multe de invatat si de descoperit in viata, care stie cand e moment sa ceara ajutorul si cand se poate descurca independent, va avea intotdeauna un pilon de sprijin, va fi mereu ancorat bine in realitate, va fi prezent in societate, va comunica sanatos atat cu adultii, cat si cu copiii”, explica psihologul Lenke Iuhos.

Un copil expus la diferite situatii de viata va fi mai greu de manipulat

“Trebuie sa le dam voie copiilor nostri sa se confrunte cu diferite situatii din viata astfel incat sa capete experienta si sa invete cum sa gestioneze singuri diferite situatii. Desigur, totul trebuie asistat si monitorizat de parinte, dar un minim de autonomie trebuie sa-i oferim”, conchide psihologul Lenke Iuhos.

Te mai poate interesa si: 8 semne ca ai fost crescut de o mama toxica

Foto: Pixabay.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/05/2021