Cum apare infidelitatea. Care sunt cauzele și efectele. Ce tipuri de infidelitate sunt - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum apare infidelitatea. Care sunt cauzele și efectele. Ce tipuri de infidelitate sunt

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Cum apare infidelitatea. Care sunt cauzele și efectele. Ce tipuri de infidelitate sunt
Cum apare infidelitatea
Credit foto: Depositphotos.com

Descoperirea inițială a unei aventuri declanșează de obicei emoții puternice pentru ambii parteneri, precum și un sentiment de pierdere. Partenerul care a fost înșelat s-ar putea simți traumatizat de trădarea încrederii și se poate gândi obsesiv la detaliile aventurii. Partenerul care a comis infidelitatea s-ar putea să se teamă de a fi pedepsit pentru totdeauna. Infidelitatea este un proces amplu și cu multiple implicații și perspectiva din care trebuie analizată este una complexă.

Pe cât este de ascunsă infidelitatea, pe atât este de practicată.

Fidelitatea conturează încrederea într-o relație, siguranța pe care ne-o dă spațiul emoțional oferit prin relația cu celălalt. Fidelitatea este o alegere și poate, uneori, fi o alegere grea. În vremurile noastre, așteptăm ca cel de lângă noi să ne fie iubit, cel mai bun prieten, părinte, confident, partener de afaceri. Pe scurt, să ne satisfacă toate nevoile. Aceasta poate atrage, adesea, o foarte multă presiune atât pe relație, cât și pe partener.

Factorii de risc când vorbim de infidelitate

Cercetătorii au examinat o varietate de riscuri individuale și contextuale pentru implicarea într-o relație extradiadică. Datele transversale sugerează că factorii de risc includ:

  • angajamentul scăzut în relație 
  • scăderea satisfacției sexuale și relaționale 
  • anumite caracteristici de personalitate 
  • atitudini permisive cu privire la sex sau infidelitate 
  • expunerea la aprobarea normelor sociale
  • expunerea la infidelitate în copilărie

În cartea sa Regândirea infidelității, psihoterapeutul Esther Perel, pomenește câteva dintre motivele cel mai des întâlnite de către ea în practica sa terapeutică pentru care oamenii care se afirmă a avea o relație fericită înșeală: încălcarea regulilor pentru că acest lucru face parte din natura umană, căutarea unui nou sine fugind nu de partener, ci de persoana care am devenit noi înșine sau tentația și atracția vieților netrăite.

Și oamenii fericiți înșală. Pot să fiu într-o relație foarte bună cu tine, mulțumit/ă de relația noastră, și totuși să apară ceva care se conectează cu o parte din mine care nu are nicio legătură cu noi. Poate veni din trecutul meu, din dorințele mele, din-o versiune a mea din trecut pe care o pierdusem.” Adesea, aici vorbim despre infidelitatea ca „accident” și nu comportament constant.

Tipuri de infidelitate

Deși marea majoritate a relațiilor romantice din Statele Unite includ așteptări de monogamie, infidelitatea este larg răspândită. Infidelitatea este de cele mai multe ori dăunătoare (Allen și colab., 2005), ducând frecvent la suferință psihologică, atât pentru cei care se angajează în infidelitate, cât și pentru partenerii lor, precum și pentru relația dintre cei doi. Într-adevăr, infidelitatea este una dintre cele mai frecvent raportate cauze ale divorțului (și una dintre cele mai dificile probleme de tratat pentru terapeuții de cuplu). 

  • Infidelitatea oportunistă. Apare atunci când cineva este îndrăgostit și atașat de partenerul său, dar cedează dorinței sale sexuale pentru altcineva. În mod obișnuit, acest tip de înșelăciune este determinat de circumstanțe situaționale sau de oportunitate, comportament de asumare a riscurilor și consumul de alcool sau droguri. După cum spune psihologul social Theresa E. DiDonato, „Nu orice act de infidelitate este premeditat și determinat de nemulțumirea față de o relație actuală… Poate că au băut sau, într-un alt fel, au fost aruncați într-o oportunitate pe care nu au anticipat-o”.
  • Infidelitate obligatorie. Acest tip de infidelitate se bazează pe teama că rezistența avansurilor sexuale ale cuiva va duce la respingere. Oamenii pot avea sentimente de dorință sexuală, dragoste și atașament pentru un partener, dar totuși ajung să înșele pentru că au o nevoie puternică de aprobare. În plus, nevoia lor de aprobare îi poate determina să acționeze în moduri care sunt în contradicție cu celelalte sentimente ale lor. Cu alte cuvinte, unii oameni trișează, nu pentru că vor să trișeze, ci pentru că au nevoie de aprobarea care vine împreună cu a avea atenția celorlalți.
  • Infidelitate romantică. „Uneori (dar nu întotdeauna) un deficit într-o relație existentă îi determină pe oameni să aibă aventuri extradiadice”, spune DiDonato. Acest tip de infidelitate apare atunci când ”trișorul” are puțin atașament emoțional față de partenerul său. S-ar putea să fie dedicați căsniciei lor și să o facă să funcționeze, dar tânjesc după o legătură intimă și iubitoare cu altcineva. Mai mult ca sigur, angajamentul lor față de căsătorie îi va împiedica să-și părăsească vreodată partenerul. Infidelitatea romantică înseamnă durere pentru celălalt bărbat sau femeie și partenerul care înșeală – rareori se transformă într-o relație de lungă durată, dedicată. Problemele conjugale trebuie să fie destul de grave înainte ca un soț să părăsească căsătoria pentru o altă persoană.
  • Infidelitate romantică conflictuală. Acest tip de infidelitate apare atunci când oamenii experimentează dragostea autentică și dorința sexuală pentru mai mult de o persoană la un moment dat. În ciuda noțiunilor noastre idealiste de a avea o singură iubire adevărată, este posibil să experimentăm o dragoste romantică intensă pentru mai multe persoane în același timp. Deși astfel de situații sunt posibile din punct de vedere emoțional, ele sunt foarte complicate și tind să creeze multă anxietate și stres. În acest caz, partenerii înșelători, în încercarea lor de a nu face rău nimănui, ajung adesea să rănească pe toată lumea.
  • Infidelitate comemorativă. Acest tip de infidelitate apare atunci când o persoană este într-o relație dedicată, dar nu are sentimente pentru partenerul său. Nu există dorință sexuală, iubire sau atașament, doar un sentiment de obligație care menține cuplul împreună. „Lipsa dragostei și lipsa angajamentului față de un partener romantic actual sunt ambele legate de sentimentele generale de nemulțumire în relație”, spune DiDonato. Acești oameni justifică înșelăciunea spunându-și că au dreptul să caute ceea ce nu primesc în relația lor actuală. Dorințele sexuale neîmplinite pot intra cu ușurință în joc aici. „Poate că în relația lor stabilită, indivizii nu se implică în frecvența sexului, stilul de sex sau comportamentele sexuale specifice pe care le doresc”, adaugă DiDonato. „Acest lucru poate contribui la motivele lor de a înșela”.

Articolul integral il gasesti aici.

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Data articol: 20/05/2023